3 mill. til første samiske animasjonsfilm
Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd. Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner. Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side. Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.
Israel skjerper reiserådet til Malmö
Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision. Det skriver Israel National News. Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig. Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen. (NTB)
Ingen palestinske flagg under Eurovision
Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap. Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget. – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl. Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza. Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende. Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.
Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok
Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding. Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale. Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år. Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.
Gitarlegenden Duane Eddy er død
Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP. Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn». Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World. (NTB)
Fausa og Antonsen til scenen sammen
Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025. Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere. Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.
Forfatteren Paul Auster er død
Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times. Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenoppliving av noir-romanen. Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet. Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft. Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.
Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober
Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet. Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.
Billie Eilish til Norge i 2025
Hun skal ut på verdensturne, og spiller i Norge 26. april på Telenor Arena. Det opplyser Live Nation. Forhåndssalget til medlemmer av Live Nation starter 2. mai, mens det vanlige billettsalget er i gang fra 3. mai, ifølge Ticketmaster. Den tredje platen hennes, «Hit Me Hard and Soft», slippes 17. mai. Den norske artisten Girl In Red varmet opp for Billie Eilish på O2 Arena i London i juni 2022.
ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2
ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio. – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen. Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano. Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.