På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Reise

Norgesferie: Syv vakre bilturer i Norge

En collage av fire bilder som viser ulike naturskjønne steder i Norge. Fra venstre til høyre: 1. Et luftfoto av den svingete veien Trollstigen som snor seg gjennom et grønt og steinete fjellandskap. 2. To barn sitter på en steinkant ved siden av en elv, omgitt av frodig vegetasjon og fjell i bakgrunnen. 3. Et oversiktsbilde av en kystlinje med små øyer og broer som forbinder dem, sett fra høyden. 4. En dramatisk scene av Atlanterhavsveien med høye bølger som slår mot en av broene under en fargerik himmel ved solnedgang eller soloppgang. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Opplev Norge på sitt beste ved å dra på norgesferie. Her finner du syv fantastiske bilturer som vil gjøre ferien uforglemmelig.

Reis på norgesferie og opplev Norge på sitt beste! Her finner du forslag på syv vakre bilturer som garantert vil ta pusten fra deg!

Denne saken ble først publisert på daGama Travel Magazine.

Du trenger ikke legge ut på en vandring ala Lars Monsen for å oppleve den norske naturen. Ta bilen langs en av de nasjonale turistveiene istedenfor. Enten du vil ha dramatiske fjorder, røffe fjell, fredelige øyer eller sjarmerende bygdesamfunn, finner du det ønsker deg langs de 18 offisielle turistvegene i det langstrakte landet vårt.

Her er syv av de mest populære rutene:

Vil du ha mer inspirasjon til ferien? Da anbefaler vi å sjekke ut samlesiden vår for norgesferien. Her finner du alt fra spare-tips til de mest populære familieparkene.

1. Geiranger og Trollstigen – En perle på Vestlandet

En av Norges mest kjente og spektakulære turistveger er Geiranger- Trollstigen-ruten, som strekker seg fra Langvatn til Sogge bru i Romsdalen. Denne ruten tar deg gjennom noen av de mest dramatiske landskapene i Norge, hvor du kan beundre UNESCO-listede Geirangerfjorden, den majestetiske Trollstigen med sine 11 hårnålssvinger, og de fantastiske utsiktene fra de moderne utsiktspunktene Ørnesvingen og Flydalsjuvet.

Vær oppmerksom på at Trollstigen er stengt ut året 2024. Du kan finne mer informasjon og alternativ rute her.

n imponerende luftfoto av Trollstigen, en bratt og svingete vei som slynger seg nedover et fjelllandskap. Veien består av mange skarpe hårnålssvinger og strekker seg over et grønt og steinete terreng. En foss kan sees i midten av bildet, der vannet strømmer nedover fjellsiden. Området er omgitt av frodig vegetasjon og bratte fjell. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Trollstigen er kanskje stengt i år, men området rundt, samt Geirangerfjorden er fortsatt verdt å få med seg. (Foto: Freysteinn Jonsson/Unsplash)

Underveis kan du også stoppe ved Gudbrandsjuvet, hvor broer og gangveier lar deg komme tett på de brusende fossene, og Juvet Landskapshotell, en unik overnatting som smelter inn i de naturlige omgivelsene.

Geiranger-Trollstigen-ruten er omtrent 104 km lang og tar ca. 3 timer å kjøre uten stopp. Du vil sannsynligvis bruke mer tid for å nyte landskapet og attraksjonene langs veien. Du kan starte fra begge ender av ruten, men å kjøre fra sør til nord gir deg en bedre utsikt over Trollstigen når du kjører nedover.

En stor foss stuper nedover fjellsiden ved Trollstigen, mens solen skinner klart i bakgrunnen. Vannet spruter og lager en fin tåke som omgir området. En steinbro med rekkverk krysser fossen, og på broen står to personer som ser ut til å nyte synet av fossen. Fjellene rundt er dekket med noe vegetasjon og snøflekker. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Geiranger og Trollstigen er virkelig en perle på Vestlandet du ikke vil gå glipp av. (Foto: Fjord Norway)

Hvis du har planer om å telte på norgesferien din anbefaler vi å sjekke ut guiden hvor vi forklarer hvordan man velger riktig telt til sitt bruk.

2. Atlanterhavsveien – En fantastisk naturopplevelse

Atlanterhavsveien på en dramatisk dag med høye bølger som slår mot broen. En av broene langs veien stiger bratt opp og danner en kurve før den går ned igjen. Havet under er turbulent med kraftige bølger som bryter mot steinene og broens søyler. Fjell kan sees i bakgrunnen under en fargerik himmel. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Flotte broer og spektakulær natur er bare noe av det du kan oppleve langs Atlanterhavsveien!

En annen ikonisk turistveg i Norge er Atlanterhavsveien, som går fra Kårvåg til Bud langs kysten av Møre og Romsdal. Denne ruten er kjent for sine ingeniørkunster, da den går over flere broer som bøyer og vrir seg over havet og øyene. Den mest imponerende broen er Storseisundet bro, som ser ut som en del av en berg-og-dal-bane fra noen vinkler.

Atlanterhavsveien tilbyr en fantastisk kontrast mellom det ville og røffe havet og de rolige og idylliske fiskeværene. Langs ruten kan du også besøke Håholmen vikingøy, hvor du kan lære om vikingtidens historie og kultur.

Atlanterhavsveien er omtrent 36 km lang og tar ca. 45 minutter å kjøre uten stopp. Ruten er åpen hele året, men den kan være spesielt dramatisk under stormer og høyvann. Du kan starte fra begge ender av ruten, men å kjøre fra øst til vest gir deg en bedre utsikt over broene når du nærmer deg dem.

Her finner du forresten en rekke rabatter om kan gjøre norgesferien billigere!

3. Lofoten – Nord-Norges stolthet

Lofoten er kjent for sitt fantastiske landskap, rike dyreliv og kulturarv. Turistvegen i Lofoten går fra Å til Raftsundet, og passerer gjennom flere pittoreske fiskevær, hvite sandstrender, ruvende fjell og krystallklart vann.

Et luftfoto som viser en lang bro i Lofoten som strekker seg over klart, turkisfarget vann og forbinder små øyer. Den spisse toppen av Volandstinden stiger majestetisk opp fra det grønne landskapet, omgitt av lavtliggende skyer og tåkedekte fjell i bakgrunnen. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Hvem drømmer vel ikke om å oppleve vakre Lofoten, hvor hvite strender og krystallklart hav møter spisse fjell. (Foto: Joshua Kettle/Unsplash)

Langs ruten kan du oppleve noen av høydepunktene i Lofoten, som å gå til Reinebringen for en panoramautsikt over Reinefjorden, besøke Lofotr vikingmuseum i Borg, hvor du kan se et rekonstruert vikinglanghus og skip, padle eller surfe på Unstad eller Haukland strender, se havørner og hvaler i Tysfjord eller Vestfjord, og nyte midnattssolen eller nordlyset avhengig av årstiden.

Turistvegen i Lofoten er omtrent 230 km lang og tar ca. 5 timer å kjøre uten stopp. Ruten er åpen hele året.

Visste du at det er anbefalt å bruke kredittkort når man skal reise, selv i Norge? Her kan du lese hvorfor, samt hvilke kredittkort som er best til reise.

4. Hardanger – Alt fra frodige daler til bratte fjellsider

Hardanger er en region i Vest-Norge som er kjent for sine frukthager, kulturelle tradisjoner og naturunderverk. Turistvegen i Hardanger går fra Granvin til Steinsdalsfossen eller Opedal i Ullensvang kommune (avhengig av hvilken gren du velger), og passerer gjennom flere sjarmerende landsbyer, frodige daler, bratte fjellsider og glitrende fjorder.

En gruppe mennesker går på en gangbro som passerer tett ved Steinsdalsfossen. Fossen kaster vann nedover klippen, og vegetasjonen rundt er grønn og frodig. Gangbroen er bygget av metall og stein, og strekker seg langs fjellveggen. Personene på broen ser ut til å nyte utsikten og omgivelsene. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Hardanger byr på noe for enhver smak. Her får du alt fra bratte fjell til frodige daler. (Foto: Jarle Weahler/Statens vegvesen)

Langs ruten kan du oppleve noen av høydepunktene i Hardanger, som å besøke Hardangervidda nasjonalparksenter i Eidfjord, hvor du kan lære om Norges største nasjonalpark, kjøre langs Hardangerfjorden, Norges nest lengste fjord, beundre Vøringsfossen, Norges høyeste foss, gå på Hardangerjøkulen, Norges sjette største isbre, og smake på lokal sider og andre fruktprodukter i Ulvik eller Lofthus.

Turistvegen i Hardanger er omtrent 158 km lang og tar ca. 3 timer å kjøre uten stopp. Du kan starte fra begge ender av ruten, men å kjøre fra nord til sør gir deg en bedre utsikt over fjorden når du kjører nedover.

Utsikt over en frukthage i Hardanger som strekker seg ned mot en bred fjord med grønt vann. I bakgrunnen ruver snødekte fjell under en klar, blå himmel. En båt er synlig ute på fjorden, og på den andre siden av vannet kan man se spredte hus og grønne marker langs fjellsidene. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Reis til Hardanger hvor du kan smake på lokal sider og andre fruktprodukter i Ulvik eller Lofthus. (Foto: Frid Jorunn Stabell/Statens vegvesen)

Det er viktig med gode sko når man skal oppleve den norske naturen til fots. Her finner du turskoene som er kåret til best i test i 2024.

5. Rondane – Midt-Norge på sitt beste

Rondane er et fjellområde i Midt-Norge som er kjent for sin ville og uberørte natur, mangfoldige dyreliv og Norges første nasjonalpark. Turistvegen i Rondane går fra Venabygdsfjellet til Folldal, og passerer gjennom flere naturskjønne utsiktspunkter, kulturminner og turstier.

To barn sitter på en steinkant ved siden av en elv i Rondane. De ser ut til å leke med vannet, og en av dem har føttene i elven. Landskapet rundt elven er frodig med trær, og i bakgrunnen kan man se fjell med snøflekker under en klar, blå himmel med spredte skyer. Elven flyter rolig gjennom det naturskjønne området. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Rondane er et fjellområde i Midt-Norge som er kjent for sin ville og uberørte natur. (Foto: Tonje Tjernet/Statens vegvesen)

Ruten tar deg langs Norges første nasjonalpark, Rondane, og Rondane-massivet, hvor du kan se 10 topper over 2000 meter, kanskje vil du se rein, elg, jerv og andre dyr i deres naturlige habitat, og du kan utforske gruvehistorien i Folldal. Du kan også legge ut på tur langs de mange stiene som krysser området.

Turistvegen i Rondane er omtrent 75 km lang og tar ca. 1,5 timer å kjøre uten stopp. Ruten er åpen hele året, men noen deler kan være stengt på grunn av vær og kjøreforholdene om vinteren. Du kan starte fra begge ender av ruten, men å kjøre fra vest til øst gir deg en bedre utsikt over fjellene når du nærmer deg dem.

En moderne utsiktsplattform laget av betong, som slynger seg gjennom en skog av furutrær. Flere personer står på enden av plattformen og ser ut over en innsjø og fjellene i bakgrunnen. Plattformen har buede former og skråstilte flater som gir et kunstnerisk preg. Trærne rundt plattformen gir skygge og rammer inn utsikten mot det vakre landskapet. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Sohlbergplassen gir fantastisk utsikt over vakre Rondane. (Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen)

Her finner du campingplassene i Norge som er perfekt for deg og familien!

6. Gamle Strynefjellsvegen – Lær om Norges største isbre

Gamle Strynefjellsvegen er en gammel fjellvei som går fra Grotli til Videsæter i Vestland. Denne ruten tar deg gjennom noen av de mest naturskjønne og varierte landskapene i Norge.

Her blir veien selv en del av opplevelsen, der den er hugget ut i fjellet, og minner oss om innsatsen som krevdes for å bygge denne passasjen gjennom fjellene for over et århundre siden.

En gruppe turgåere med fargerike klær og turstaver nærmer seg en stor isbre som strekker seg oppover fjellsiden. Isbreen er blåhvit og sprekker opp i store isblokker. Området rundt isbreen er preget av steinete terreng og bratte klipper. Himmelen er delvis skyet, og fjellene rundt gir et majestetisk og dramatisk landskap. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Opplev Briksdalsbreen på norgesferien din til Gamle Strynefjellsvegen. (Foto: Jarle Waehler/Statens vegvesen)

Vestover stiger de norske fjellene majestetisk og hvor de snødekte toppene skinner i solen.

I nærheten ligger Norsk Bremuseum i Fjærland, hvor du kan lære om isbreene og klimaendringene, og Jostedalsbreen nasjonalparksenter i Stryn, hvor du kan lære mer om Norges største isbre. Du kan også bli med på guidede turer til de nærliggende isbreene, som Briksdalsbreen og Nigardsbreen.

Gamle Strynefjellsvegen-ruten er omtrent 27 km lang og tar ca. 45 minutter å kjøre uten stopp. Ruten er åpen fra juni til oktober, avhengig av snøforholdene. Du kan starte fra begge ender av ruten, men å kjøre fra øst til vest gir deg en bedre utsikt over veien når du kjører oppover.

Trenger du ny sekk til norgesferien? Her forklarer vi hvordan du velger riktig tursekk til ditt bruk.

7. Senja – Norgesferien du sent vil glemme

Senja, Norges nest største øy, har en fantastisk turistvei som slynger seg gjennom de dramatiske landskapene i Troms fylke. Denne ruten, som strekker seg fra Gryllefjord til enten Botnhamn eller Husøy avhengig av hvilken gren du velger, tilbyr en ekte smaksprøve på kystens skjønnhet.

Gryllefjord, en sjarmerende fiskerlandsby omgitt av ruvende fjell. Her kan du utforske havnen og kanskje nyte fersk sjømat før du legger ut på bilturen. Når du forlater Gryllefjord, følger ruten kystlinjen og gir glimt av idylliske fiskevær som Mefjordvær og Hamn.

En person iført en gul jakke og jeans står på en fjellknaus og ser utover det dramatiske landskapet på Senja. Foran personen strekker fjellene seg ut mot havet med bratte klipper og spisse topper. Under ligger det blå havet, og horisonten er dekket av en lett skyet himmel. Utsikten gir et imponerende og majestetisk inntrykk av naturen. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Opplev vakre Senja i Troms. Her får du alt fra spektakulære fjell til vakre sandstrender. (Foto: Ansgar Scheffold/Unsplash)

Landskapet forandrer seg fra sandstrender, perfekte for en piknik eller en forfriskende dukkert (hvis du er modig nok for det arktiske vannet!), til mer dramatiske klippeformasjoner. Sørg for å stoppe ved de merkede utsiktspunktene for fullt ut å kunne nyte panoramautsikten – ruvende fjell som stuper ned i det turkise havet.

Når du nærmer deg veiens ende, enten Botnhamn eller Husøy, bør du sette av tid til å utforske disse sjarmerende kystbygdene.

Turistvegen på Senja er omtrent 102 km lang og tar cirka 2 timer å kjøre uten stopp. Ruten er åpen hele året.

En pittoresk fjordscene på Senja med en rød låve ved vannkanten. Bakgrunnen domineres av majestetiske, snødekte fjell som speiler seg i det stille vannet. Noen små bygninger og en brygge med båter kan også sees langs vannkanten. Himmelen er blå med noen spredte skyer, og vegetasjonen rundt er frodig og grønn. Her får du tips til syv vakre bilturer i Norge som er perfekt for norgesferien. Geiranger og Trollfjorden, Atlanterhavsveien, Lofoten, Hardanger, Rondane, Gamle Strynefjellsvegen, Senja.
Senja prydes av bratte, grønnkledde fjell. (Foto: Werner Harstad/Statens vegvesen)

Les mer på våre temasider: