På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Reise

Veggdyr: Hvordan unngå veggdyr i ferien

Bilde av veggdyr på en sort bagasje. Vi har snakket med skadeforebygger i Storebrand, Hanne Iversen Rye, som forteller hvordan man kan forebygge at veggdyrene blir med deg hjem i bagasjen etter ferien.
Skadeforebygger i Storebrand, Hanne Iversen Rye, forteller hvordan man kan forebygge at veggdyr blir med deg hjem i bagasjen etter ferien. (Foto: Dogpoint/Tor Iljar)

Er du bekymret for veggdyr? Her får du tips til hva du må se etter, samt hvordan du forebygger at veggdyrene blir med hjem i bagasjen.

Veggdyr er kanskje ikke farlige, men jaggu er de ekle! Og en ting er sikkert, disse ekle krypene, som livnærer seg ved å suge blod fra mennesker, er ikke noe du vil ha med deg hjem i bagasjen.

– Den vanligste måten å få veggedyr med hjem er via bagasjen etter du har overnattet på et sted med veggedyr. Skadedyret forekommer gjerne der det er stor rotasjon med mennesker som overnatter, som for eksempel hotell og utleieleiligheter. 

Vi har snakket med skadeforebygger i Storebrand, Hanne Iversen Rye, som forteller hvordan man kan forebygge at de ekle krypene blir med deg hjem i bagasjen etter ferien.

Vår ambisjon er å gi deg de beste tipsene og triksene til reisen, og her kan du finne alle våre reisetips.

Hvordan unngå veggdyr på ferie

Uten å ta forhåndsregler, er det en risiko for at veggedyr kan snike seg med i bagasjen og bli med helt hjem til boligen din. I tillegg er veggedyrene standhaftige og vanskelig å bli kvitt når de først har etablert seg.

Bilde av Veggedyr ekstrementer under en seng. Vi har snakket med skadeforebygger i Storebrand, Hanne Iversen Rye, som forteller hvordan man kan forebygge at veggdyrene blir med deg hjem i bagasjen etter ferien.
– Undersøk rommet når du ankommer og vær spesielt nøye med sengen. Sjekk mellom og under madrasser, samt under stoffkanter, forteller skadeforebygger i Storebrand, Hanne Iversen Rye. (Foto: Dogpoint/Tor Iljar)

Rye kommer derfor med tips til hva man bør se etter når man flytter inn på et overnattingssted.

– Undersøk rommet når du ankommer og vær spesielt nøye med sengen. Sjekk mellom og under madrasser, samt under stoffkanter. Bruk lommelykt på mobilen og se etter mørke ekskrementflekker og dyr, forklarer hun, og legger til at dersom du mistenker veggedyr, bør du ikke flytte inn.

Selv om du ikke finner tegn til vegg dyr anbefaler Rye å ta disse forhåndsreglene:

  • Det er lurt å plassere bagasjen i litt avstand fra sengen og opp fra gulvet.  
  • Ikke pakk ut og hold kofferten eller bagen lukket.  
  • Ikke la skittentøy ligge slengt på gulvet eller legg dagens antrekk utover sengen.

Hva gjør man dersom man har fått veggdyr med i bagasjen?

Nærbilde av ekle veggdyr under en seng. Vi har snakket med skadeforebygger i Storebrand, Hanne Iversen Rye, som forteller hvordan man kan forebygge at veggdyrene blir med deg hjem i bagasjen etter ferien.
Slik forebygger du at veggdyr blir med deg hjem i bagasjen etter endt ferie.

Har du glemt å sjekke for veggedyr på hotellet, men oppdager på vei hjem at du har fått stikk? Da kan det være at du har fått med deg veggedyr i bagasjen. Heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å forhindre at de etablerer seg i hjemmet ditt.

– Mistenker du at du har fått veggdyr med deg hjem bør bagasjen varmebehandles eller fryses så snart som mulig. Pakk ut, utenfor boligen og rist gjerne godt. Deretter bør bagasjen enten fryses ned i under -18 grader i tre døgn, eller varmebehandles så alt innhold oppnår minst 50 grader (f.eks. i en badstue). Eventuelt kan klær vaskes i maskin på over 60 grader, forklarer Rye.

Har du derimot funnet veggedyr i hjemmet ditt, eller har mistanke om dette, må du søke profesjonell hjelp snarest.

– Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Dersom veggedyr oppdages i en tidlig fase, vil bekjempelsen være langt mindre omfattende enn om de har bodd i boligen en stund, avslutter Rye.

Les mer på våre temasider: