Aktiv
Disse matvarene bremser fettforbrenningen
Står vekten stille selv om du både teller kalorier og trenersom aldri før? Årsaken kan være enklere enn du tror!Disse matvarene bremser fettforbrenningen!

Føler du at du gjør alt riktig med tanke på kosthold og kalorier, men så står vekten
fortsatt stille? Grensen på 1200 kalorier overholdes kanskje slavisk, men fortsatt uten en eneste mindre desimal på vekten?

Visste du at det finnes mat som bremser fettforbrenningen? Maten og
næringsstoffene vi spiser brukes og forbrennes nemlig i en bestemt rekkefølge, og sist i rekka kommer fett. For enkelte som spiser disse matvarene vil det kunne motvirke den ønskede effekten på vektnedgangen selv ved iherdig kaloritelling.
– Man kan føle at man gjør mye riktig i kostholdet med å spise mindre og telle
kalorier, men likevel vil enkelte oppleve at resultatet på vekta uteblir. Da
gjelder det å se nærmere på hvilke kalorier en putter i seg og om kostholdet
inneholder matvarer som bremser på fettforbrenningen, forteller klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite.
5 trinn til bedre fettforbrenning

Fimreite har gitt ut boken «5 trinn til bedre fettforbrenning» hvor hun blant annet avslører matvarene som bremser fettforbrenningen.
– Kroppen vår forbrenner kaloriene fra maten vi spiser i en spesiell rekkefølge og den vil alltid foretrekke å bruke sukker og av sukkerlageret (glykogen) først.
Fimreite forklarer at i tillegg til å slippe inn sukkeret, setter insulin kroppen i lagringsmodus. Det betyr at overflødig sukker og fett lagres, og fettforbrenningen opphører. Fimreite forteller at om du hele tiden fyller på med sukkerholdig mat eller drikke, vil kroppen være i lagringsmodus store deler av tiden og ikke i fettforbrenningsmodus.
– På den måten vil et stadig inntak av sukker i ulike former ikke bare gi økt blodsukker, men også bremse fettforbrenningen i kortere eller lengre tid, forklarer hun.
Eksperten svarer: Er det slik at noen legger lettere på seg enn andre?
De største bremsene på fettforbrenningen

Fimreite forteller at de største bremsene gjerne er de mest innlysende. Hun nevner eksempler som søtsaker, sjokolade, smågodt, is, mellombarer, kjeks, boller, kaker og spesielt sukkerholdig drikke som energidrikke, brus og iskaffe.
– Det mange kanskje ikke er klar over er at også hvetemel og hveteprodukter langt på vei har samme effekt på kroppen som sukker. Raske karbohydrater bremser mest.
Fimreite forteller at for mange så vil det å redusere de største bremsene vil for mange være tilstrekkelig for å oppnå endringer på vekten.
– Sukker og hveteprodukter kan fort bli en felle for dem som utelukkende teller
kalorier, uten å være bevisst på hva de ulike kaloriene (matvarene) gjør med kroppen vår. Det kan derfor være lurt å ikke utelukkende ha fokus på kalorier, men også tenke på hvilke kalorier – altså hvilke matvarer en velger.
Bremsene gjelder fortrinnsvis alkohol, sukker og alt som omdannes til sukker i kroppen vår og hvis man stadig fyller på med sukker eller sukkerholdig mat og drikke, vil kroppen i teorien ikke ha behov for å hente energi fra fettlagrene sine, forteller Fimreite.
Dette er ifølge Harvard verdens beste mageøvelse. Dette svarer eksperten: – Kun én grunn til at man ikke klarer å stramme opp magen.
Finnes det matvarer ikke alle vet at inneholder sukker?
– Ja, det gjør vel sikkert det, jeg opplever i alle fall at mange ikke tenker over hvor
mye sukker det egentlig er for eksempel i noen typer iskaffe, energidrikker eller
mellombarer.

Hun forteller at i tillegg kommer de raske karbohydratene fra hvetemel i ulike bakervarer, ultraprosesserte produkter, pasta, pizzabunner, rundstykker, burgerbrød, fries osv.
– Dette er mat som det i tillegg er lett å spise for mye av og som gir lite metthet på grunn av lite eller manglende fiberinnhold, forklarer Fimreite.
Derfor er det ikke lurt å drikke kaffe om morgenen.
Fullkornsprodukter et bedre valg
Hun forteller at fullkornsprodukter alltid er et bedre alternativ, fordi fiberinnholdet vil bidra til økt metthetsfølelse. Men, mengdene bør likevel vurderes selv ved fullkornsprodukter.
– Fullkornsprodukter inneholder mer fiber og næringsstoffer, men det er likevel ikke fritt fram ved ønske om vektreduksjon, sier hun.
Her tipser Fimreite om å kombinere matvarene på en lur måte, med mer grønnsaker til alle måltider. Fiber fra grønnsaker og fullkorn, gjør blant annet at maten slippes saktere fra magesekken over i tarmen og gir videre en saktere blodsukkerstigning
med redusert behov for insulin.
– Dette er bra for oss. En sammensetning på tallerken der vi fyller rikelig på med grønnsaker, bønner, noe fullkorn, protein og noen sunne fettyper fra olivenolje, fiskefett, avokado og nøtter, vil sammen regulere blodsukkeret på en mye bedre måte enn en tallerken med størsteparten pasta eller ris. Blodsukkerstigningen fra eventuelle stivelseskilder, vil da begrenses og stige mindre enn det ellers ville gjort.
– I boken min skriver jeg også hvor viktig det er at hver og en finner fram til hva som bremser mest i deres kosthold, og dermed utnytte sitt eget potensial for å få
maksimal effekt med få og smarte grep.
