På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Aktiv

Sykkellås: Dette er de beste til elsykkel

Bilde av en sykkellås på en svart elsykkel som står ute i solskinn i natur med grønt gress og trær i bakgrunnen. Vi forklarer hvilke som er best i test, best til forskjellig bruk og prøver å gjøre det enklere å velge riktig sykkellås til både vanlig sykkel og elsykkel! Vinneren er Clas Ohlson sin bøylelås Asaklitt som blir kåret til best i test. Vi forteller også hva testene sier om sykkellås fra Abus og Hiplok, og om det er Bøylelås, Spirallås, Foldelås/ sammenleggbar sykkellås, Kjettinglås/ kjedelås,  eller kabellås som er den sikreste sykkellåsen.
Både kjedelås, kjettinglås, foldelås, bøylelås og spirallås er vanlige låser, det kan dermed være vanskelig å vite hva man skal velge når man skal låse elsykkelen. Vi forklarer hvilke som er best i test, hvilke som er best til forskjellig bruk og prøver dermed å gjøre det enklere å velge riktig. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Kjedelås, kjettinglås, foldelås, bøylelås – sykkellås kommer i mange varianter. Vi forteller hvilke som er best i test og hvordan låse elsykkel.

Når elsykkelen har en prislapp på flere tusen kroner eller til og med begynner å nærme seg hundre tusenlapper i pris, sier det seg selv at det er utrolig surt om den blir stjålet på grunn av feil valg av lås. Vi har tatt en titt på testene over lås til elsykkel, funnet frem til hvordan ekspertene sier du bør låse elsykkelen din og samlet alt i guiden under.

Hvilken sykkellås er best?

En lås til elsykkel fungerer på samme måte som en vanlig sykkellås, men er utformet spesielt for å sikre en dyrere og mer verdifull elektrisk sykkel. NAF kunne tidligere avsløre at det ikke er prislappen på selve sykkellåsen som er avgjørende for hvor godt den sikrer sykkelen din.

– Overraskende er det de billigste låsene Asaklitt fra Clas Ohlson og Kayoba fra Jula som gjør det best i testen, sier forbrukerrådgiver Janne Pedersen i artikkelen til NAF. Utslagsgivende for seieren er det at disse låsene har best motstandsdyktighet i klippeprøve, samt at de klarer å stå imot vinkelsliperen lengre enn selv de dyrere låsene.

Her finner du forresten vår samleside med testresultat, tips og triks, nyheter og mye annet godt lesestoff om elsykkel.

Hva slags sykkellåser finnes?

La oss starte med det grunnleggende først, hvilke sykkellåser er det egentlig man kan velge mellom?

Da Tek skrev en guide om sykkellåser dro de frem foldelås, spirallås, bøylelås og kjettinglås. NAF skrev om bøyde bøylelåser, sammenleggbare låser og kjedelås. Sykkelpikene drar frem kjettinglåser, foldelåser og bøylelåser, men nevner også forskjellige sikkerhetsklasser på ulike låser i deres guide til sykkellås. Dette er altså det du kan velge mellom:

– Kjøper du deg en elsykkel så er det lurt å vurdere å kjøpe en lås som er litt opp på skalaen, og gjerne også flere låser av ulik type, skriver Tek.no i sin guide til sykkellås.

Det finnes altså flere forskjellige typer låser tilgjengelig på markedet, og noen av de mest vanlige inkluderer:

Bøylelås, den sikreste sykkellåsen

Bilde av en sykkellås på en svart elsykkel som står ute i solskinn i natur med grønt gress og trær i bakgrunnen. Vi forklarer hvilke som er best i test, best til forskjellig bruk og prøver å gjøre det enklere å velge riktig sykkellås til både vanlig sykkel og elsykkel! Vinneren er Clas Ohlson sin bøylelås Asaklitt som blir kåret til best i test. Vi forteller også hva testene sier om sykkellås fra Abus og Hiplok, og om det er Bøylelås, Spirallås, Foldelås/ sammenleggbar sykkellås, Kjettinglås/ kjedelås, eller kabellås som er den sikreste sykkellåsen.
I test av sykkellåser i et samarbeid mellom Testfakta og NAF er det Clas Ohlson sin bøylelås Asaklitt som blir kåret til best i test. (Foto: undefined)

I test av sykkellåser i et samarbeid mellom Testfakta og NAF er det Clas Ohlson sin bøylelås Asaklitt som blir kåret til best i test.

I testen skriver NAF at det var bøylelåsene som ga best sikkerhet mot boltekutter og vinkelsliper. Deres pallplasseringer tildeles faktisk alle til bøylelåser, hvor Asaklitt får førsteplassen med hele 8,9 poeng.

+- Positivt med disse er at du som regel kan feste de til sykkelen når du sykler. Negativt er det at de ikke åpner for like mange mulige festepunkter da de hverken er særlig store og i aller høyeste grad ikke bøyelige.

Er du ute etter en avsløring av hvilke elsykler som er best i test? Elsykkel, best i test 2024 finner du her.

Best i test/ Nøkkel
Asaklitt bøylelås

Asaklitt bøylelås

Best i test hos NAF 2021.
Nøkkel
Bøylelås m/alarm

Bøylelås m/alarm

Robust og sterk bøylelås fra Zovii med innebygd tyverialarm på hele 120dB, og bøyle med 14mm tykkelse!
Sjekk prisen her

Kjettinglås/ kjedelås til sykkel

En kjettinglås, eller kjedelås som det også kalles, er som navnet tilsier en sykkellås laget av kjetting eller kjede. Kjettinglåsen er laget av stål med et beskyttende lag utenpå som beskytter sykkelen din mot riper og skraper.

Dette er låsen vi kanskje er flere om å huske at de tøffeste gutta i gata hadde på de litt dyrere syklene sine? Også her søkes det i skrivende stund mest etter låsene til Abus.

I testen til NAF tok de for seg en kjettinglås ved navnet Hiplok Original som endte med testens nest dårligste score fordi den ikke gjorde det godt nok i verken klippe- eller vinkelsliper-testen deres. Det skal sies at den faktisk fikk 6,9 av 10 mulige poeng og gjorde det altså ikke så dårlig som det kanskje høres ut med en nest dårligst score.

+- Positivt med disse er at de gjerne er litt lengre ann andre av de kraftigste låsene og dermed kan gjøre det enklere å finne et sted å feste sykkelen. Om det skal trekkes frem noe negativt må det nevnes at de gjerne er litt tyngre, dyrere og i tillegg vanskeligere å frakte med seg om man ikke har en ryggsekk man kan bære den i.

Disse sykkelhjelmene gir best beskyttelse og er best i test i 2024!

Nøkkel
Abus Kjettinglås, sykkellås, 9808K/140 BK X-PLUS

Abus Kjettinglås, sykkellås, 9808K/140 BK X-PLUS

Sjekk prisen her
KOde
Birk Trust Sykkellås, kjettinglås kode 900 mm

Birk Trust Sykkellås, kjettinglås kode 900 mm

Lett, men solid sykkellås med kjetting i 6 mm tykt stål. Låses med en femsifret kode, som kan endres. Kjettinglåsen er trukket i et slitesterkt nylonstoff, for å forhindre skader på sykkel og lakk under bruk.
Sjekk prisen her

Foldelås/ sammenleggbar sykkellås

Mest søkt etter når det søkes etter sammenleggbare låser er i skrivende stund de sammenleggbare låsene til Abus.

En sammenleggbar sykkellås åpner seg litt som en tommestokk, er laget med kraftige ledd og beskyttet med et lag av silikon for å minske riper og skrammer på sykkelen. Sammenleggbare sykkellåser kommer både i versjoner hvor du bruker kode og i versjoner med nøkkel.

+- Positivt med de praktiske låsene er det at de er lette å frakte med seg fordi de tar liten plass sammenslått. Negativt, om det skal trekkes frem noe, er det at de ikke er like bøyelige som for eksempel sprial- eller kjettinglåser.

Komfortabel elsykkel: Disse elsyklene til dame er best i test i 2023 og 2024!

Nøkkel
Abus foldelås Bordo 6000K

Abus foldelås Bordo 6000K

Foldbar og med nøkkel med LED-lys.
Security Level 15 (av 15). Lengde: 110cm. Vekt: 2140 gram
Sjekk prisen her
kode
Abus Foldelås 6150 Bordo Combo Lite Nivå 6

Abus Foldelås 6150 Bordo Combo Lite Nivå 6

ABUS er markedsleder på sykkellåser. 6150 Bordo Combo Lite er en foldelås i ekstra lett og sterkt stål. Veier kun 650 gram. Koden velger du selv.
Sjekk prisen her

Spirallås eller kabellås

Denne typen lås er det sannsynligvis flere av oss som har eid noen av. Det er snakk om låsene med et kjede av stål og med et beskyttende lag utenpå, men av en tynnere, mindre robust og mindre sikker variant enn en kjettinglås.

+- Positivt med en spirallås er at den tar liten plass da den enkelt surrer seg sammen igjen etter bruk. Kabellåsene er også gjerne både lette å få tak i og rimelige. Men, som også Tek nevner i sin guide, er disse gjerne ikke like robuste og sikre mot tyveri som de andre låsene nevnt i guiden.

Usikker på hvilken elsykkel du skal velge? Vi har snakket med eksperten som forteller hva du må du tenke på

nøkkel
Abus Star 4508K

Abus Star 4508K

Enkel, lang wirelås med nøkkel. 8 mm tykk superflexibel stålkabel. Plastovertrekk som beskytter mot lakkskader.
Sjekk prisen her

Forskjellige sikkerhetsklasser og FG-godkjenning på sykkellås

Visste du at sykkellåser også deles inn etter sikkerhetsklasser? Og at det finnes låser, kalt FG-godkjente låser, som er godkjente for å tilfredstille forsikringsselskapenes krav til sikkerhet? Det varierer litt fra produsent til produsent hvilke sikkerhetsklasser låsene deles inn etter. Likevel kan det se ut til at felles for de alle er at de rangerer dårligst sikkerhetsnivå med lave tall og sikrere låser med høyere tall. AXA Security, for eksempel, går fra 1-25 hvor 25 er sikrest. Dette forklarer de at de forskjellige klassene passer til:

1- 6: Sykkellåser med sikkerhetsklasse 1-6 ideelle til sykler parkert i kortere perioder på områder hvor faren for tyveri er liten.

7-10: SYkkellåser i sikkerhetsklasse 7-10 klassifiseres som «godt sikret» og passer til sykler parker på skoler eller til og med på folksomme steder.

11-15: DEtte kaller AXA Security for «den ultimate beskyttelsen av sykkelen din». Dette er sikkerhetsklassen de anbefaler om du skal parkere sykkelen din lenge på steder med store sjanser for tyveri.

25: Dette er den sikreste klassen og passende for deg som skal låse en moped, scooter eller motorsykkel.

Sykkelstativ til elsykkel: Dette må du være obs på!

Hvordan låse elsykkel

Så, hvordan låser man egentlig en elsykkel best? Uansett hvilken type lås du velger, er det viktig å sørge for at den er av høy kvalitet og at du låser sykkelen din til et fast objekt som det er vanskelig å fjerne. Du bør også vurdere å bruke flere låser på sykkelen din for økt sikkerhet.

NAF skriver at det er lurt å låse sykkelen til en fast gjenstand med en FG-godkjent sykkellås i tillegg til en eventuell egen lås på sykkelen. De tipser også om at det er lurt å låse både ramme og hjul til denne faste gjenstanden. Noe Tek.no også poengterer godt:

– Hovedpoenget er å låse sykkelen slik at det tar for langt tid for tyven å få med seg sykkelen – og med det uinteressant å prøve seg, skriver de.

Det er også lurt å ta med seg batteriet når du forlater sykkelen, om du skal være borte lenger, skriver NAF og tipser også om å ta med deg setet. En sykkel uten sete er jo forståelig nok mindre attraktiv å stjele.

Tek kommer med et verdifullt poeng når de skriver at du ikke bør låse bare forhjulet til den faste gjenstanden. Mange sykler har en hurtigkobling i forhjulet noe som gjør det mulig for eventuelle tyver å hekte av forhjulet for så å bære med seg resten – og det som faktisk er mest verdifullt på sykkelen din.

Sykkelpikene tipser om å også ta av displayet om det er avtagbart. De anbefaler også låser med høyeste sikkerhetsklasse(for sykler) eventuelt en motorsykkellås.

Vi har trålet nettbutikkene og her er årets elsykkel-nyheter for 2024

Forsikring og registrering av sykkel

Sykkelpikene nevner også at det er lurt å sjekke hvordan du er dekket for tyveri. Dette kan du gjøre ved å sjekke med forsikringsselskapet ditt om du allerede er dekket eller om de eventuelt har en god avtale du kan tegne.

Også NAF skriver om forsikring og at det i tillegg er lurt å registrere sykkelen din i et register. Dette hjelper politiet med å knytte sykkelen til tyveriet og dermed øke sjansene dine for å få tilbake sykkelen om den blir stjålet.

Du vil kanskje også like disse sakene: