På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Aktiv

Elsykkel: Slik velger du riktig sykkelstativ til bilen

Bilde av sykkelstativ til bil til vanlig sykkel og elsykkel fra Thule på en hvit BMW som står parker utenfor en hytte på fjellet. Sykkelstativet fra Thule er hengt opp på hengerfestet til bilen og utenpå sykkelstativet er det et skilt med plass til bilen registreringsnummer. Dette er et sykkelstativ fra Thule med plass til 2 sykler. Over bildet er det et bilde av sykkelekspert Janne Pedersen fra NAF. Vi har snakket med Pderesen som forteller hvordan du velger sykkelstativ til elsykkel. Hun forteller også om reglene du må kunne, hva filk gjerne gjør feil og hvordan du unngår bot. Syklene på sykkelstativet er en svart fra Specialized og en svart fra Cannondale.
Sykkelstativ fra Thule som kan brukes til både elsykkel og vanlig sykkel. Dette gjelder ikke nødvendigvis alle sykkelstativ til bil! Vi har snakket med sykkelekspert Janne Pedersen fra NAF som forteller hvordan du velger sykkelstativ til elsykkel! (Foto: Sondre Paulsen (ABC Startsiden) / Janne Pedersen (NAF))

Dette må du være obs på når du fester elsykkelen på sykkelstativ til bilen din! Gjør du det feil kan du ende med både bot eller skader.

Bilde av sykkelekspert Janne Pedersen fra NAF som forteller hvordan du velger sykkelstativ til elsykkel. Hun forteller også om reglene du må kunne, hva folk gjerne gjør feil og hvordan du unngår bot. Hun forklarer også om det er sykkelstativ til tak, sykkelstativ til hengerfeste eller sykkelstativ til bakluken som er det beste for å feste elsykkelen til bilen din.
Sykkelekspert Janne Pedersen fra NAF forteller hvordan du velger riktig sykkelstativ til elsykkel.

Visste du at du ikke nødvendigvis kan bruke samme sykkelstativ til elsykkel som til vanlig sykkel? Eller at du ikke bør feste elsykkel til samme sted som en vanlig sykkel? Hva du bør tenke på, reglene du bør kjenne til og hva du bør være obs på, fikk vi svaret på da vi tok kontakt med Janne Pedersen fra NAF. Pedersen er jobber som seniorrådgiver hos NAF, hvor hun også er jurist og ekspert på sykkel, og hun forteller at man ikke nødvendigvis kan feste elsykkel til bil likt som en vanlig sykkel.

– Du kan bruke det samme stativet så lenge det tåler vekten av den enkelte sykkelen + totalvekten av den eller de syklene du har på fra før av. Det har riktignok blitt så vanlig med elsykkel så nå skriver produsentene ofte hvorvidt du kan bruke de forskjellige sykkelstativene til elsykkel eller ikke, forklarer hun.

Her samler vi alt vi skriver om elsykkel, og alt fra best i test-avsløringer, til smarte tips og produktanbefalinger.

Hvilke forskjellige typer sykkelstativ til bil finnes det?

  • Sykkelstativ på hengerfeste: Dette er varianter hvor du fester sykkelstativet i hengerfeste på bilen, og de er nok hakket mer stabile enn andre sykkelstativ. 
  • Sykkelstativ på bakluke: Ikke alle biler har hengerfeste, da finnes det stativer du kan feste til bakluken.
  • Sykkelstativ på taket: Disse kan fungere bra til vanlige sykler, men til elsykler så krever det at du har både styrke, høyde og energi nok til å løfte den opp på taket. En elsykkel er ofte mye tyngre enn vanlige sykler, så disse passer nok best til lettere landeveissykler. 

På jakt etter en annen type elsykkel? Disse elsyklene er best i test i 2024!

Artikkelen fortsetter under produktboksen.

2 sykler
Thule EasyFold XT F 2 Bikes Black OneSize

Thule EasyFold XT F 2 Bikes Black OneSize

EasyFold XT F 2 Bikes er en helt sammenleggbar, kompakt og brukervennlig sykkelholder fra Thule for opptil to sykler.
Pris nå: 8 999 kroner hos Outnorth
Her får du den til laveste pris

Hva er reglene for sykkelstativ til elsykkel?

– Reglene er først og fremst at når du har sykkelstativ på bilen så skal både lysene og skiltet med registreringsnummeret på bilen fortsatt være synlig. Så hvis syklene du har på stativet hindrer eller skjermer for lys og skilt, noe de fort gjør, så er du nødt til å ta et skilt med registreringsnummer som du fester på sykkelstativet eller på syklene i tillegg til å ha lys på stativet, sier Pedersen. 

Hun forteller at mange av stativene kommer med lys og et sted der du kan feste skilt. Har ikke sykkelstativet det kan du bestille ekstraskilt hos selskap som lager skilt, eller lage ett selv. Hun tipser om at du også får kjøpt blanke skilt, eller også lage skiltplaten selv, så lenge materialet er solid nok. Dette, forteller hun, gjør du ved å skrive registreringsnummeret på platen med bred tusj. Vær OBS på at du ikke kan bestille ekstraskilt hos vegvesenet, legger hun til.

– Men regelen er at det skal være synlig registreringsnummer på bilen. Blir du tatt uten synlig registreringsnummer, bryter du kjøretøyforskriften og kan få bot. 

Dette er årets elsykkel-nyheter!

Hvordan feste elsykkelen fast til bilen?

Bilde av et sykkelstativ fra Thule som kan brukes til både elsykkel og vanlig sykkel. Dette gjelder ikke nødvendigvis alle sykkelstativ til bil, vi har snakket med eksperten som forteller hvordan du velger sykkelstativ til elsykkel. Hva som er reglene som holder deg unna bot, hva du må tenke på og hvilke forskjellige typer som finnes. Skal man for eksempel velge sykkelstativ som festes på taket, sykkelstativ til hengerfeste eller kanskje av typen som festes til bakluken? Vi fikk svaret fra NAF!
Skal man velge sykkelstativ som festes på taket, sykkelstativ til hengerfeste eller kanskje av typen som festes til bakluken når man fester elsykkel til bil? Vi fikk svaret fra Janne Pedersen fra NAF!

– Det viktigste er å være obs på at du fester syklene så stødig som mulig. Stropp dem så godt fast at de ikke blir utsatt for skade, kan løsne og vingle, gjøre skade på bil eller sykkel, eller i verste fall faller av stativet og utgjør fare for deg selv eller andre trafikanter. 

Hun tipser om å gjerne stroppe dem ekstra godt fast, og muligens kjøpe ekstra stropper om du føler du trenger det. Dette forteller hun kan være lurt fordi for eksempel hjulene kan ha en tendens til å vingle litt. 

– Dytt litt i sykkelen og sjekk at ikke ting blir stående og dunke slik at du får skader på sykkel, bil eller at sykkelen ramler av. 

Pedersen legger til at du også må være obs på muligheten for tyveri. 

– Skal du på langtur, lade bil, spise mat og dermed må gå fra bilen med syklene på, så må du tenke på muligheten for at de blir stjålet. Pass derfor på at de er låst til sykkelstativet eller at du har en ekstra sykkellås som du låser med. 

Dette sykkelstativet kalles sykkelstativenes «Rolls Royce» og passer også elsykkel!

Det mest aktuelle til elsykkel er sykkelstativ til hengerfeste

Pedersen forteller at man ikke nødvendigvis fester en elsykkel likt til bilen som det man ville gjort med en vanlig sykkel.

– Det mest aktuelle til elsykkel er et sykkelstativ som du kan feste på hengerfeste bakpå bilen, men det finnes også sykkelstativ til taket. Men fordi elsykkelen er så tung så kan det være upraktisk å ha dem på taket rett og slett fordi de er vanskelige å få opp. Om du tar av batteri og andre tunge deler, kan det nok være mulig.

Artikkelen fortsetter under produktboksen.

3 sykler
Thule Easyfold XT F3 Fix4Bike - 3 sykler

Thule Easyfold XT F3 Fix4Bike – 3 sykler

Pris nå: 11 277 kroner hos Training365
Her får du den til laveste pris

Pedersen forteller at uansett hvilket stativ du går for så må du sjekke hva som er totalvekten stativet tåler i tillegg til hvor mye hver enkelt sykkel kan veie. Her gjelder det også å sjekke reimer og hva de tåler. Det finnes mange sykkelstativ som tåler både vanlige sykler og elsykler, Thule for eksempel, men også billige alternativer gjør det godt her. 

– Nå er det sånn med elsykkel at de kan ha kraftigere ramme, så det er lurt å ta en ekstra sjekk av stativets spesifikasjoner for å se om det er plass til sykkelen. 

Pedersen forteller at når du frakter med deg elsykkel så er det lurt å ta av sårbare deler som batteri.

– De er sårbare for støt og blir de utsatt for støt underveis kan de bli ødelagt, og da kan det også bli brannfarlig. Også computeren er det lurt å ta av om du har mulighet, både på grunn av sikkerhet, men også med tanke på tyveri, avslutter Pedersen.

Dette må du vite om forsikring av elsykkel.

Du vil kanskje også like disse sakene: