På denne dag – 23. mai

Velkommen til vår side for historiske tilbakeblikk. Hver eneste dag finner du tre historiske hendelser for dagens dato, og i dag er intet unntak. Du kan også lese hva som skjedde på andre datoer lengre ned på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske tilbakeblikk

Foto: Public Domain
1934 - Bonnie og Clyde drept
Bonnie og Clyde ble overfalt i et bakhold og drept 23. mai 1934 på en øde veistrekning nær skjulestedet sitt ved Bienville Parish i Louisiana. Det kjente amerikanske forbryterparet ble skutt av et politistyrke på fire menn fra Texas og to fra Louisiana.
Via Wikimedia (public domain). Matthäus Merians fremstilling av defenestreringen i Praha i 1618.
1618 - Defenestrasjonen i Praha
«Defenestrasjon» er et pussig uttrykk, gjerne knyttet til et par-tre episoder fra tsjekkisk historie. Det betyr rett og slett å bli kastet ut av et vindu. Uttrykket brukes oftest om hendelsene 23. mai 1618, som innledet det tsjekkiske opprøret mot keiseren, og dermed Tredveårskrigen i Europa. Habsburgernes keiser Ferdinand 2 forsøkte å slå ned den tsjekkiske protestantismen. Protestantiske adelsmenn og borgere samlet seg i borgen i Praha, med anklager mot to katolske rådsherrer, innsatt av keiseren. Etter en opphisset diskusjon ble rådsherrene og deres sekretær kastet ut av vinduet. De landet i en gjødselhaug og overlevde. Kilde: SNL.no.
Ukjent fotograf, via Nasjonalbiblioteket. Begravelsen i Trefoldighetskirken. Kong Haakon i midten, nederst.
1906 - Henrik Ibsen dør
Den store norske dramatikeren ble 78 år gammel. Han var verdenskjent allerede i sin samtid, og hans stykker spilles jorda rundt den dag i dag. Ibsen ligger begravet på æreslunden i Vår Frelsers Gravlund i Oslo. Begravelsesseremonien 1. juni startet i Trefoldighetskirken. Det er anslått at 20.000 mennesker var samlet utenfor. Kisten ble båret i prosesjon opp Ullevålsveien, med følge av representanter for blant annet Stortinget og regjeringen. Kilde: Wikipedia m.fl.

Flere historiske tilbakeblikk

Startsiden - vi gjør internett enklere!

Startsiden.no feirer 20 år i 2016. Siden oppstarten i 1996 har vi hjulpet det norske folk til et enklere liv på nettet. Vårt mål er å gi våre brukere nyttig, informativt og godt innhold samlet på ett sted.

På startsiden.no finner du:

  • Lenker til kjente web-sider og tjenester slik som Facebook, Norsk Tipping, Finn.no, ulike riks og lokalaviser.
  • Søkemotorer (Google, Wikipedia, Gulesider, Telefonkatalogen)
  • De siste nyheter og aktualiteter
  • Været
  • Nyttig og behjelpelig innhold fra våre samarbeids-partnere om alt fra pensjon, reisebestilling, boliglån til mat og drikke.
Besøk Startsiden