På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Aktiv

Fjellsko, tursko og fjellstøvler: Hvordan velge riktig fottøy

Bilde av fjellsko på toppen av Volandstinden i Lofoten. I bakgrunnen ser man Ramberg med den populære Rambergsstranda. Vi forteller deg hvordan du velger mellom fjellsko, tursko og fjellstøvel.
Riktig skotøy er svært viktig når man skal ut å gå i naturen. Det finnes et stort utvalg av både tursko, fjellsko og fjellstøvler, og det kan derfor være utfordrende å finne riktig fottøy. Vi forklarer hvilke sko som passer best til ditt bruk. Velg blant merker som Salomon, La Sportiva og Hoka, som alle er kåret til best i test. (Foto: ABC Guider)

Riktig fottøy er viktig enten du skal på en krevende topptur, en koselig skogtur eller en lang vandring. Vi forklarer forskjellene på tursko, fjellsko og fjellstøvel.

Er det én ting du bør investere i før du skal på tur er det gode sko. Gnagsår eller våte og kalde føtter kan ødelegge turgleden, og ulike turer krever også ulike sko. Skal man velge tursko, fjellsko eller fjellstøvler til turen? Vi forklarer hva som er forskjellen på de forskjellige skoene, samt hvilke som er kåret til best i test.

Interessert i frisk luft? Her kan du lese alt vi skriver om tema «sport og friluft».

Hvilke tursko som er best, kommer helt an på hva slags tur du skal legge ut på. Ofte er spørsmålet om du trenger lette tursko, fjellsko eller fjellstøvler

Lave tursko: For turer på stier og veier

Skal du på lettere turer i fint vær og tørre omgivelser kan du velge lette og lave tursko. Da slipper du å bli varm og klam på føttene og skoene demper underlaget og tynger lite, slik at du kan gå så langt du ønsker uten å bli sliten i føttene.

Er et tursko du trenger? her avslører vi hvilke tursko som er best i test i 2023.

Lave tursko er perfekt hvis du bare skal bevege deg på stier og veier. Skoene er lette og komfortable, men de har lite ankelstøtte. Skal du ha med deg en tung tursekk, og gå i steinete terreng, bør du velge høyere sko. 

best i test herre
Hoka Anacapa 2 Low GTX Herre

Hoka Anacapa 2 Low GTX Herre

Kåret til best i test av Outdoorgearlab. Anacapa er en tursko med vanntett GORE-TEX-membran og et lettvektig skinn, som sammen blir en allsidig og komfortabel tursko.
Sjekk prisen her
best i test dame
Salomon X Ultra 4 GORE-TEX

Salomon X Ultra 4 GORE-TEX

Kåret til best i test av Outdoorgearlab. Dette er vanntette tursko for damer som er like smidige som løpesko, men har stabiliteten og grepet som kreves for å takle teknisk terreng.
Sjekk prisen her

Fjellsko: Sko for de lengre turene 

Det som ofte skiller lette tursko med fjellsko er lengden på skaftet. Fjellsko har høyere skaft og vil derfor også gi bedre ankelstøtte.

Stor guide: Disse fjellskoene er best i test i 2023.

Skal du gå i skogen, langs bekker og elver og i variert terreng er fjellsko det beste valget for deg. Dette er sko som vil holde føttene tørre og beskytter anklene mot skarpe vekster og røtter underveis på turen. Det høye skaftet gir også ankelstøtte og forhindrer at du tråkker over i ulendt terreng.

best i test dame
Salamon Quest 4 GTX

Salamon Quest 4 GTX

Kåret til best i test av Wirecutter og Outdoorgearlab. QUEST 4 GTX er designet for lange ekspedisjoner og tøffe forhold. Skoene gir godt grep og god støtte.
Sjekk prisen her
Best i test herre
Salamon Quest 4 GTX

Salamon Quest 4 GTX

Kåret til best i test av Wirecutter og Outdoorgearlab. QUEST 4 GTX er en mellomhøy tursko, utviklet for lange turer med sekk og tøffe forhold. Turskoen er svært stabil, gir støtte og har godt grep.
Sjekk prisen her

Fjellstøvler og jaktstøvler: For de utfordrende turene

En fjellstøvel er et nivå over fjellsko når det kommer til blant annet støtte og beskyttelse. De har gjerne et høyere design på skaftet noe som gir ekstra ankelstøtte.

Dette er derfor de beste skoene for deg som skal legge ut på lengre krevende turer i ulendt terreng. Støvler i denne kategorien har også ofte festemuligheter for stegjern, som kan være nyttig i bratte fjell, eller hvis du skal gå på bre.

Robust fjellstøvel
La Sportiva Trango Tower Extreme GTX Ms

La Sportiva Trango Tower Extreme GTX Ms

Anbefalt av Outdoorgearlab.Trango Tower Extreme GTX er en lett og teknisk avansert, isolert fjellstøvel beregnet til is- og teknisk klatring.
Pris nå: 6 399 kroner hos Sportsnett
Her får du den til laveste pris

Hva må man tenke på når man skal kjøpe tursko?

  1. Turstype og terreng: Tenk på hvilken type terreng du kommer til å gå på. Er det stier, fjell, grusveier eller variert terreng?
  2. Støtte og beskyttelse: Trenger du ekstra ankelstøtte? For mer utfordrende terreng, som fjellvandring, kan høyere ankelsko bidra til å beskytte ankelen mot vridninger og skader.
  3. Vanntetthet og pusteevne: Hvis du kommer til å gå i vått eller fuktig terreng, bør du vurdere vanntette sko. På den annen side, hvis du vandrer i varme forhold, er pusteevne viktig for å unngå svette føtter.
  4. Passform og komfort: Velg sko som passer godt til føttene dine. Prøv skoene med de sokkene du vil bruke på turen. Sørg for at skoene ikke gnager eller er for trange.
  5. Størrelse og plass til tærne: Det er viktig å ha litt ekstra plass i fronten av skoene slik at tærne kan bevege seg komfortabelt når du går nedoverbakke. Dette kan bidra til å forhindre tåneglproblemer.
  6. Demping og såle: Demping er viktig for å absorbere støt og redusere belastningen på føttene. Sørg for at skoene har tilstrekkelig demping, spesielt hvis du skal gå lange distanser.
  7. Vekt: Vekten av skoene kan påvirke turopplevelsen. Lettvektsko er generelt å foretrekke for lengre turer, men husk at det også må være en balanse med støtte og beskyttelse.
  8. Slitasje og holdbarhet: Vurder kvaliteten på skoene og holdbarheten. Høykvalitets sko kan være dyrere, men de vil også vare lenger og gi bedre støtte.

Hvordan gå inn tursko og unngå gnagsår?

Drar du rett på fjelltur med helt nye sko risikerer du å få gnagsår etter kort tid. Gå inn skoene dine i forkant av turen, så er både sko og føtter forberedt når avreisedagen kommer.

Begynn med å bruke de nye turskoene i kortere perioder hjemme, og kjenn etter at de ikke gnager eller er ubehagelige. Etter hvert kan du også ha dem på deg utendørs når du går deg en liten tur i nærmiljøet. Det er helt normalt at støvlene er litt stive i starten, og det er derfor det er viktig å gå dem inn før du legger ut på vandring.

Tips! Ikke bruk en tilfeldig valgt sokk når du legger ut på tur. For å holde deg varm og unngå gnagsår bør du bruke en linersokk innerst, og deretter en litt tykkere ullsokk utenpå.

Hvordan impregnere tursko?

Alle tursko, både av lær og tekstil, må vedlikeholdes og impregneres for å beholde funksjonalitet og vannresistens. Impregnering anbefales å gjøres etter at du har rengjort skoen og hvor ofte du må gjøre det avhenger av hvor mye skoene blir brukt. Om du bruker skoene hyppig hver dag er det lurt å impregnere dem ofte, for eksempel hver 7. eller 14. dag.

impregneringsspray
Nikwax  Fabric & Leather 24 x 125 ml

Nikwax Fabric & Leather 24 x 125 ml

Pris nå: 76 kroner hos AYA Sport

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: