På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Aktiv

Sykkel til voksne: Dette må du tenke på før du kjøper

Bilde av dame på sykkel ute i solskinn i naturen. HUn har på seg en blå hjelm med solbriller og en gul dunjakke og man ser henne fra siden og med en gressplen i bakgrunnen. HUn står ved en svart Buddy elsykkel til dame. Vi har snakket med sykkeleksperten som forteller hva du må tenke på når du skal kjøpe sykkel til voksne, enten det er til dame eller herre. Han forteller når det er lurt å gå for terrengsykkel, hybrid, bukkestyre, landeveissykkel, eller grussykkel (gravelsykkel) og hvilke sykler som passer til pendling.
Trenger du ny sykkel i år? Da er det fint å vite litt om hva man kan velge mellom, hvordan du finner riktig størrelse og ikke minst hvordan man velger den beste sykkelen til sitt bruk. Dette fikk vi svar på fra sykkelekspert Ola G. Bustad fra Syklistforeningen! (Foto: Cecilie Aasland (ABC Startsiden) / Ola G. Bustad (Syklistforeningen))

Skal du kjøpe ny sykkel? Vi snakket med eksperten som forteller hvordan du velger riktig størrelse og hva som er den beste sykkelen til ditt bruk.

Endelig sykkelsesong igjen! Da er vi kanskje flere som er ute etter en sykkel som gjør sykkelturene til stranden, butikken, jobb eller kanskje ferien morsommere? For hva slår vel vind i håret, lyden av fuglekvitter og muligheten til å komme seg akkurat der man vil raskt, når temperaturene og solen lokker en ut?

Om du, som meg, er på utkikk etter en ny sykkel skal vi nå med hjelp av sykkelekspert Ola G. Bustad, få svaret på hvordan man velger den beste sykkelen til ditt bruk!

Her har vi forresten samlet alle våre siste nyheter og guider om sykkel!

Hva må man tenke på når man skal kjøpe sykkel?

Bilde av Ola G. Bustad smilende med sykkelhjelm på toppen av hodet op toppen av Trollstigen. Vi spurte Bustad hva man må tenke på når man velger sykkel til barn, hvordan man vleger riktig størrelse eller hvor mange år og hvilken alder barnet har. Han forteller også litt om både vekt og dekk på sykkel!
Ola G. Bustad jobber som rådgiver for Syklistforeningen og fortalte oss hva man må tenke på når man skal kjøpe seg ny sykkel.

– Det første man må spørre seg er hva man skal bruke sykkelen til, sier Ola G. Bustad.

Bustad jobber som seniorrådgiver hos Syklistforeningen og hjelper oss med å svare på hva man må tenke på når man skal kjøpe sykkel til voksne.

– Det har blitt veldig populært med både grussykler (gravelsykkel) og landeveissykkel, men man har utrolig mange sykkelvarianter å velge mellom fra lette landeveissykler til grove fulldempede terrengsykler.

Han forklarer at det viktigste er derfor å tenke på hva du skal bruke sykkelen til. Bustad forklarer at en terrengsykkel for eksempel, er veldig anvendelig til det aller meste.

Terrengsykler bra til alt fra sti til pendling

– Terrengsykler har flatt styre og ikke bukkestyre som på landeveissykkel, gravelsykkel og CX. Dette gir for de fleste av oss bedre kontroll. Terrengsykler kan man bruke på både sti og vei, og de har gjerne hjul og dekk av typen som kan ta ujevnheter i veien bedre. Dette gjelder for eksempel også trikkeskinner og fortauskanter, så de egner seg derfor også godt som pendlersykkel, sier Bustad.

Han forteller at noen likevel velger å sykle til og fra jobb med racerstyre (bukkestyre). Og sier at også de syklene kommer nå, etter at de fikk skivebremser, med ganske brede og voluminøse dekk.

– Ønsker du en allsidig sykkel som kan brukes til mange formål vil jeg anbefale en terrengsykkel. Gjerne en 29” med litt bredere dekk, for eksempel 2,1 tommer. Denne trenger ikke å ha så mye mønster, da det er helt unødvendig med mindre en skal ut i terrenget.

Bustad forteller at både kvalitet og pris gjerne henger sammen, men legger til at selv om prisene på sykler nå er spinnville så kan man likevel finne mange gode sykler og med gode komponenter til en bedre pris.

Disse terrengsyklene er forresten best i test!

Best i test terrengsykkel
Yeti SB160 C2 Factory

Yeti SB160 C2 Factory

Best i test hos Enduro Mountainbike magazine i 2023.
Sjekk prisen her

Hvordan velger man riktig vekt på sykkelen?

Bilde av dame på sykkel ute i solskinn i naturen. Hun har på seg en blå hjelm med solbriller og en gul dunjakke og hun står på en gressplen med Smestaddammen i bakgrunnen. Hun står ved en svart Buddy elsykkel til dame. Vi har snakket med sykkeleksperten som forteller hva du må tenke på når du skal kjøpe sykkel til voksne, enten det er til dame eller herre. Han forteller når det er lurt å gå for terrengsykkel, hybrid, bukkestyre, landeveissykkel, eller grussykkel (gravelsykkel) og hvilke sykler som passer til pendling.
(Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

– Vektmessig kan en voksen tåle en litt høyere vekt på sykkelen enn barn, men jeg synes det er fint at den ikke er for tung for da blir den bokstavelig talt tung å sykle på, spesielt i motbakkene. Tenk derfor på hva du skal bruke sykkelen til og ikke «overkjøp» i forhold til bruksområde. Går du innom en sykkelforretning så er de gode på å guide etter budsjett.

Han legger til at når utvalget er utrolig stort så blir det ofte også vankeligere å velge.

Er du kanskje også interessert i elsykkel? Nye elsykler, og hvilke som er best i test 2024 finner du her!

populær hos klarna
Mountainbike Breaker 1.2 26"

Mountainbike Breaker 1.2 26"

Pris akkurat nå: 2 799 kroner
Gå til Jula her

Anbefaler sykkeldekk med godt volum

– For å ha god kontroll på sykkelen, er det som møter underlaget viktig. Her anbefaler han dekk med godt volum, mindre luft og ikke et hardpumpet smalt dekk fordi det gjør kontaktflaten med underlaget blir mindre.

Han begrunner dette med at den større flaten og mykere dekk tar ujevnhetene bedre og gir både komfort og trygghet. Bustad anbefaler gjerne 2,2“ på dekkene til en terrengsykkel og forteller at med mindre man skal ut i terrenget så trenger man ikke voldsomme knaster på dekkene.

– Dekk med knaster vil øke rullemostanden slik at det blir tyngre å sykle. Vanlige dekk er på 2,1″ – 2,2” på terrengsykler, og gjerne smalere på hybrid. Men dekk er ikke det dyreste, så ser man seg ut en hybrid som har en fin pris med veldig smale dekk, ville jeg oppgradert til dekk med større volum. Pass på at det er plass i ramma og under eventuelle skjermer. Det vil øke komfort og gi en sikrere sykling.

Sykkelstativ til bil: Dette må du være oppmerksom på.

Hvordan velger man riktig størrelse? Høyde eller tommer?

Illustrasjonsbilde av en sykkel som viser hva de forskjellige rørene på sykkelens ramme heter: Seterør, setepinne, overrør, styrerør, styre og underrør. Vi forteller hvordan du finner riktig og best sykkel til voksne, både størrelse, type og til forskjellig bruk. Vi har snakket med sykkeleksperten som forteller hva du må tenke på når du skal kjøpe sykkel til voksne, enten det er til dame eller herre. Han forteller når det er lurt å gå for terrengsykkel, hybrid, bukkestyre, landeveissykkel, eller grussykkel (gravelsykkel) og hvilke sykler som passer til pendling.
Bustad anbefaler å prøve ulike sykkelmodeller fordi de gjerne har litt forskjellige mål på ting som krankdel, loddrette rør, seterør og overrør. Damesykler har ofte et kortere overrør i forhold til seterøret ned til pedalene for eksempel. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Bustad forteller at det finnes mange tabeller man kan sjekke opp angående riktig valg av størrelse, og tipser om at butikkene og de ulike sykkelmerkene ofte har egne tabeller. Han forklarer at selv om de ofte gir et godt utgangspunkt, gir de i de fleste tilfeller størrelse i forhold til total kroppshøyde. Dette kan bli feil fordi forholdet mellom benlengde og kroppslengde hos hver enkelt er forskjellig.

– Så to med samme høyde sitter ikke nødvendigvis komfortabelt på samme sykkel. En med lange ben i forhold til overkropp sitter typisk best på en sykkel som har kortere overrør (mellom setet og styret) enn en med korte ben og lang overkropp. 

Her tipser han om at den enkleste måten å være sikker på rett størrelse, er å gå til en sykkelforhandler, og legger til at der vil man få god hjelp.

– For de mest interesserte som sykler mye kan man bestille spesialtilpasning, kalt «bikefitting», hos eksperter. De tilpasser sittestillingen slik at den blir mest mulig effektiv, og i noen tilfeller kan det også hindre plager eller skader.

Slik velger du forresten riktig sykkel til barn.

Tommelfingerregel for riktig størrelse på sykkel

Han gir også tips om sittestilling på sykkel, og hva det har å si for hvordan du skal bruke sykkelen.

– Det er gjerne ikke så komfortabelt å sitte lent langt fremover på en racersykkel for eksempel, men det er også slik at om man sitter rett opp og ned på en sykkel så mister man mye kraft i pedalene. Da blir det ikke et så effektivt tråkk eller effektiv måte å ferdes rundt på.

Han sier at tommelfingerregelen er at sykkelen har riktig størrelse når man kan sitte på sykkelen, ha hælen på pedalen, tråkke bakover og få et bortimot strakt ben.

– Da har man funnet riktig størrelse, forklarer Bustad.

Gekko Smykke STR

Gekko Smykke STR

Smykke Street er det beste eksemplet på en enkel, robust og trofast hybridsykkel. Ingen kompliserte komponenter, bare kvalitet, funksjon og holdbarhet.
Sjekk prisen her

Elsykkel 2024: – Revolusjonerende nyheter.

Anbefaler å prøve ulike sykkelmodeller

Han anbefaler å prøve ulike sykkelmodeller fordi de gjerne har litt forskjellige mål på ting som krankdel, loddrette rør, seterør og overrør.

– Noen sykkelmodeller er litt lengre i øverrøret i forhold til seterøret, noe som vil passe godt om man har lang overkropp og korte bein, og vice versa. Spesielle damemodeller har ofte et kortere overrør i forhold til seterøret ned til pedalene for eksempel. Dette er fordi damer gjerne har litt lenger bein enn guttene. 

Bustad avslutter med å tipse om at forskjellige merker og leverandører har litt forskjeller her.

– Så prøv gjerne litt forskjellige merker og kjenn, og se på sykkelen. Mange steder kan du også få testet sykkelen før kjøp. Det vil være det beste for å være sikker på at sykkelen passer for deg, avslutter Bustad.

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: