Bolig

Brannsikkerhet: Slik sikrer du hjemmet ditt mot brannfare

Unngå å måtte se hjemmet ditt gå opp i flammer med godt brannvern.

Brannsikkerhet er ikke noe man bør ta lett på. I denne guiden får du gode råd til hvordan du kan sikre hjemmet ditt mot brann.

Fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap begynte å registrere branndødsfall i 1979, har det i snitt omkommet 61 personer hvert år som følge av brann. 80% av dem omkom i boligbrann. Tar du og dine brannsikkerhet på alvor hjemme?

Brannsikkerhet: Gaute Gaarder i Oslo brann- og redningsetat
Kommunikasjonsrådgiver Gaute Gaarder i Oslo brann- og redningsetat

Hvordan forebygge brann

Ifølge Norsk brannvernforening er feil i elektriske anlegg en av de vanligste brannårsakene, og det er svært viktig man overlater større arbeider til sertifiserte fagfolk.

Vi har snakket med kommunikasjonsrådgiver Gaute Gaarder i Oslo brann- og redningsetat, som gir oss svarene på noen av de vanligste brannutfordringene:

Les også: Topp 10 tips for å spare strøm 

Hva er de vanligste brannårsakene i Norge?

– Vanlige brannårsaker i Norge er matlaging, brann i elektriske apparater eller feil på elektrisk anlegg samt bruk av åpen ild og levende lys.

Hvilke typer husholdningselektronikk utgjør brannfare? 

– Når folk omgir seg med flere elektriske artikler som krever lading, bør man tenke over hvor og når man lader disse. Det er ikke slik at en mobiltelefon, en elsparkesykkel eller et elektrisk longboard i seg selv er brannfarlig, men det er alltid en viss risiko for at batteriet har en feil eller en skade som gjør at det kan antennes under lading. Derfor anbefaler vi at du ikke lader i rom uten røykvarsler og at større framkomstmidler heller ikke lades i rømningsveier.

Gaute legger til at nå som strømprisene er høye er det nok fristende å bruke oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel på nattestid når prisene er lavere. I så fall anbefaler han at du er våken mens disse går.

– Selv om det er lite sannsynlig, kan det ikke utelukkes at et større elektrisk apparat kan ha en ukjent teknisk feil og ta fyr. Denne typen branner rykker vi ut på med jevne mellomrom. Derfor anbefaler vi også folk om å unngå å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når de er ute av huset.

Hva er de viktigste grepene man kan gjøre for å bedre brannsikkerheten i og rundt hjemmet?

– Årvåkenhet er kanskje det viktigste tipset. Vær oppmerksom og til stede når du lager mat, ikke forlat rommet uten å blåse ut levende lys og pass på at elektriske artikler brukes på riktig måte. Samtidig er det avgjørende at du kan få tidlig varsling dersom det skulle oppstå en brann, forklarer Gaarder.

Han legger også til at det er viktig å ha tilstrekkelig med røykvarslere hjemme.

– Det er viktig at disse kan høres fra alle rom i huset. På kjøkkenet bør du montere en komfyrvakt. Denne vil kutte strømmen til komfyren automatisk hvis den oppdager at varmen på platetoppen blir for høy. Pass også på at du har slukkemiddel lett tilgjengelig, og at du vet hvordan du bruker dem.

Hva er de største brannfarene knyttet til bruk av peisovn?

– Pipebrann er noe som bekymrer flere, men du kan ved hjelp av enkle grep forebygge dette selv. Bruk tørr ved og ha god trekk når du fyrer opp. Reguler deretter trekken slik at det brenner jevnt og ikke legg på for mye ved av gangen. Så skal man kun bruke tennbriketter til oppfyring, og aldri brannfarlig væske.

Hvor lenge er aske brannfarlig?

– Sannsynligvis mye lengre enn du tror. Aske kan se rolig og kald ut på overflaten, men hvis du roter litt i den vil du fort oppdage at det blir varmt og at glør kan dukke opp. Derfor bør du alltid tømme asken i en brannsikker beholder. En typisk tabbe er å støvsuge opp asken og så sette støvsugeren i boden. En glødende askebit i støvsugeren din kan fort utvikle seg til en brann.

Hva er de største brannfarene knyttet til lading av elbil?

– Det er ikke noen stor risiko knyttet til elbiler så lenge du følger anvisningene fra produsenten og ser til at det elektriske anlegget ditt er riktig dimensjonert. Les mer om trygg lading av elbil her.

Dette er arbeidene du kan utføre hjemme på egenhånd:

Som nevnt er feil i elektriske anlegg en av de vanligste brannårsakene, og det er svært viktig man overlater større arbeider til sertifiserte fagfolk. Det finner likevel arbeid en trygt kan utføre hjemme selv, og de er som følger:

  • Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.
  • Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel.
  • Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25A, med og uten jording.
  • Koble eller skifte topolede skjøtekontakter til og med 25A, med og uten jording.
  • Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16A, med og uten jording.
  • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
  • Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklamme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

Alt som ikke er nevnt i listen ovenfor må du overlate til fagfolk, hvis ikke kan du risikere å sette deg selv og andre i livsfare. Om forsikringsselskapet ditt kan bevise at ufaglærte har arbeidet på elektrisk anlegg i forkant av en brann eller strømskade, kan det føre til at forsikringen avkortes.

Essensielle produkter for brannsikkerhet

Å ha lett tilgjengelig utstyr til å forhindre og slukke brann i hjemmet er selvsagt mer enn bare litt lurt. Og selv om du kanskje har ett, eller flere brannslukningsapparat stående et sted hjemmet, er det viktig å sjekke at de fortsatt virker. Visste du at pulveret inni brannslukningsapparatet faktisk kan forsteines om apparatet er for gammelt? Om du vender apparatet opp ned og hører pulveret renne nedover, får du svar på om pulveret inni fortsatt er brukbart. Sjekk også at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt.

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: