Bolig

Derfor anbefales ikke disse brannslukkingsapparatene

Brannslukningsapparater fra Solstickan og Housegard
Visste du at disse brannslukkingsapparatene ikke oppfyller alle kravene?

Visste du at det er strenge regler for hvordan brannslukningsapparatet i hjemmet ditt skal se ut? Her er regelen som overrasket oss.

Vinteren, og da spesielt jula, er høytid for brann. Da er det ekstra viktig å ha slukkeutstyretog og brannslukningsapparatet i orden i tilfellet uhellet skulle være ute.

Utseendemessig har ikke brannslukkere endret seg på en stund. De er stort sett røde sylindere, og ikke bruksgjenstander med noen særlig estetiske kvaliteter akkurat. Men må det være sånn?

Jeg kom nemlig nylig over noen pulverapparater fra svenske Solstickan, den svenske fyrstikkprodusenten du sikkert har sett før, kjent for sine fyrstikkesker med en gutt på blå bakgrunn? De ser jo unektelig veldig lekre ut, og ser uten tvil bedre ut enn de signalrøde variantene vi er vant med, men hva synes egentlig ekspertene om disse?

Les også: Slik sikrer du hjemmet ditt mot brannfare

Knut Norum i Brannvernforeningen.

Ikke i samsvar med produksjonsstandarden 

For å få svar på spørsmålet tok vi kontakt med Knut Norum i Brannvernforeningen, som forteller oss dette om brannslukningsapparater:

-I Norge leveres alle håndslokkere i samsvar med produksjonsstandarden, NS-EN 3-7, hvor det står at slokkeren skal være rød. Det er i tillegg noen tilleggskrav for håndslokkere som skal omsettes i Norge, blant annet at pulverslokkere skal kunne fungere ved -30 grader Celsius og at det skal være norsk tekst på slokkeren.

Norum fortsetter:

-De som ikke er i samsvar med produksjonsstandarden skal merkes i samsvar med §23 i forskrift om brannforebygging. Det innebærer at designslokkere skal være merket at det ikke kan erstatte lovpålagt slokkeutstyr.

Kan utplasseres – som supplement

Det betyr altså at brannslukkere slik de fra Solstickan lenger opp i artikkelen, eller slik som denne:

Kun kan plasseres i hjemmet ditt som supplement til lovpålagt slokkeutstyr, altså må man i såfall ha dobbelt opp med brannslukningsapparater i hjemmet om man skal ha disse.

Les mer på våre temasider: