På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Hvordan fjerne mose på gressplenen

Hånd holder opp mose i en hage.
Er plenen din et moseparadis? Vi viser deg hvordan du fjerner mose fra hagen din.

Blir gresset på plenen din utkonkurrert av mose? Vi viser deg hvordan du blir kvitt mosen, og hvordan du forebygger den!

Mose i gressplenen kan være et vanlig problem for mange hageeiere, spesielt i områder med skygge, dårlig drenering, lav jordfruktbarhet eller sur jord. Og mens mose ikke direkte skader gresset, kan dens tilstedeværelse være et tegn på underliggende problemer som må adresseres for å gjenopprette en sunn gressplen.

Under finner du en omfattende guide til hvordan man blir kvitt mose og forhindrer at det kommer tilbake.

Trenger du flere smarte tips og inspirasjon til hagen? Her finner du samlesiden vår for uterom

Årsaker til mose

For å effektivt bekjempe mose, er det viktig å forstå hvorfor mosen trives i gressplenen din. En vanlig årsak er skyggefulle forhold som begrenser sollyset gresset trenger for å vokse. Dårlig jorddrenering som holder på fuktighet og skaper et ideelt miljø for mosen er også en årsak.

Om du har lav jordfruktbarhet kan det være vanskelig for gresset å konkurrere med mosen. Mose foretrekker også sur jord (lav pH-verdi), samt kompakt jord som hindrer gressrotvekst og vanninnfiltrering.

Les også: Disse gressklipperne er best i test

Bilde av mose på gressplen
Mose på gressplenen er ikke uvanlig, og kan være litt vrient å bli kvitt.

Steg for å bli kvitt mose

  1. Test jordens pH-verdi: En jordtest kan hjelpe deg med å fastslå om jorden er for sur. Da kan kalk brukes for å heve pH-verdien hvis nødvendig.
  2. Forbedre dreneringen: Aerifisering kan hjelpe med å løse opp kompakt jord og forbedre vanninnfiltreringen. Dette kan gjøres med en plugglufter eller en hagespade for mindre områder.
  3. Øk sollys og luftsirkulasjon: Beskjær trær og busker for å redusere skygge og forbedre luftsirkulasjonen over gressplenen.
  4. Tilfør næringsstoffer: Bruk en gjødsel som er tilpasset behovene til gressplenen din basert på jordtestresultatene. Dette vil hjelpe gresset å vokse kraftig og utkonkurrere mosen.
  5. Fjern eksisterende mose: Mose kan rakes bort manuelt eller behandles med et mose-drepende middel. Etter behandling, når mosen blir brun, er det bare å rake den bort.
  6. Så nytt gress: Etter å ha fjernet mosen, er det viktig å så nytt gress for å fylle de tomme områdene. Velg en gressblanding som er egnet for ditt klima og de spesifikke forholdene i hagen din.

Forebyggende tiltak

Det finnes en rekke tiltak du kan gjøre for å hindre at mosen blir et gjenvendende problem. Det viktigste er regelmessig vedlikehold som gjødsling, plenlufting, og riktig vanning, som vil hjelpe gressplenen å forbli sunn og motstandsdyktig mot mose.

Du kan også forbedre jorden ved å legge til organisk materiale i jorden kan du forbedre jordens struktur og fruktbarhet. Riktig klippehøyde er også viktig. Om du holder gresset i hagen på en passende høyde for gresstypen fremmer du sunn vekst og reduserer moseinvasjon.

Sørg også for å vanne gressplenen riktig. Overvanning kan fremme mosevekst, så sørg for å vanne dypt, men sjelden.

Du vil kanskje også like disse sakene: