På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Hvordan lykkes med tomatplanter

Tomatplanter i små potter
De små tomatplantene skal levere god vekst og stor avling med søte tomater. Her får du vite hvordan du steller tomatplantene for å få en god avling. (Foto: Colourbox)

Enten du har kjøpt tomatplanter eller sådd og dyrket opp dine egne, er stellet for å få en god avling den samme. Her får du vite hvordan.

Tomatplanter er sultne og vil gjerne ha jevn tilførsel av næring. Nok næring gjennom hele sesongen gir krefter til å levere maksimalt med saftige og søte tomater. I tillegg til god gjødsling, er det et lite triks med planting av tomatplante som gir sterkere planter. Fortsett å lese for å få vite hvordan det gjøres.

Tomatplante med modne tomater
For å levere en god avling må plantene være sterke og få nok næring (Foto: Colourbox)

Plassering av tomatplanter

Det aller første som må sjekkes før utplanting, er temperaturen der du bor. Går temperaturen under 10 grader vil plantene ofte begynne å sture, og veksten stopper opp. Perioder med lav temperatur vil kunne bremse veksten i lang tid fremover. Stopper utviklingen av tomatplantene tilstrekkelig opp, vil ikke plantene rekke å levere en god avling med modne tomater i løpet en norsk sommer. Tomatplanter er nemlig varmekjære, og liker en lun og solrik plassering. Har du drivhus vil det være lurt å sette inn en liten varmeovn med termostat, i starten på sesongen, slik at nattetemperaturen holder seg høy nok. Litt ekstra varme kan også være lurt på høsten for å få de siste tomatene modne.

Her finner du alt du trenger å vite om drivhus.

Nelson Garden Rootmaster Minidrivhus brun

Nelson Garden Rootmaster Minidrivhus brun

Pris nå: 299 kroner hos Bauhaus
Her får du den til laveste pris

Hvordan velge tomatplanter

Det finnes uendelig mange sorter tomater. Noen er mer varmekrevende og trives best i drivhus. Andre stortrives på friland – det vil si ute på en terrasse eller i kjøkkenhagen. Når du kjøper tomatplanter er det lurt å velge sorter som passer til de forholdene og vekstvilkårene du kan gi i din hage.

Les mer om dyrking av grønnsaker her: Hvordan lykkes med dyrking i drivhus

Tomatplante på friland i kjøkkenhage
Har du en kjøkkenhage med tomatplantene ute på friland er det viktig å vente med utplanting til temperaturen er høy nok. I tillegg er det lurt å velge sorter som ikke er så varmekrevende. (Foto: Colourbox)
MINIDRIVHUS  til Pall

MINIDRIVHUS til Pall

Pris nå: 299 kroner hos Megaflis
Her får du den til laveste pris

Slik får du sterke tomatplanter

Når du skal plante tomatene kan de med fordel settes i en stor potte, eller i et bed som er klargjort med ekstra næringsrik kompostjord. Bruk gjerne gjødsel som er beregnet for økologisk dyrking i tillegg til egenprodusert kompost. Det kan være en varmkompost i hagen eller bokashi laget av kjøkkenavfall som graves ned i plantegropen. Med en god matpakke vil tomatplanten hente krefter utover hele sommeren.

Planting av tomatplante
Plant tomatene dypt for å få en større rotklump. En stor rot vil kunne gi kraftigere vekst med større avling. (Foto: Colourbox)

Den næringsrike miksen de plantes i vil gi et godt miljø for røttene, med langtidsvirkende næringstilgang fordi det er materialer som brytes ned i form av komposten. I tillegg vil det være nødvendig med jevn tilførsel av tomatgjødsel eller en helgjødsel som er basert på hønsegjødsel. En naturlig gjødsel vil ha gunstig innvirkning på mikroorganismene i jorden og på den måten skape et godt miljø for røttene.

Her viser vi deg hvordan du kan lage eget minidrivhus og hvordan du dyrker i det.

Lite drivhus med 3 hyller 6 i plast

Lite drivhus med 3 hyller 6 i plast

Pris nå: 549 kroner hos CDON
Her får du den til laveste pris

Plant tomatplantene dypt

Tomatplanter har en finurlig egenskap med å sette røtter fra nedre delene av stammen hvis de plantes dypt. Når potter om, eller planter en tomatplante vil det alltid være lurt å sette den litt dypere enn den sto. Har du en spinkel plante vil en dyp planting gi nødvendig stabilisering for videre vekst. Bonusen er at det etableres røtter på stilken som blir stående under jorden. En stor rotklump vil kunne sørge for kraftig vekst, og god avling på tomatplanten.

Blomst på tomatplante
Står tomatene i drivhus med lite insekter er det lurt å riste litt på blomstene en gang i blant for å hjelpe til med bestøvningen. (Foto: Colourbox)

Noen tips for dyrkingen videre:

  • Lun og solrik plassering
  • Jevn fuktighet og gjødsling
  • Rist på blomstene for å hjelpe med bestøving om plantene står i drivhus
  • Husk tyving – fjerning av sideskudd på de tomatplantene som trenger dette
  • Nyt de solmodne tomatene fra egen dyrking

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: