På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Når og hvordan skal man beskjære syriner?

Beskjæring av syriner: Bilde av syriner som blomstrer.
Når skal man egentlig beskjære syriner, og hvordan gjør man det? Vi viser deg det du må vite! (Foto: Colourbox)

Syriner er et populært innslag i mange hager, men når og hvordan skal de beskjæres?

Når og hvordan du beskjærer syriner er viktig for å opprettholde plantens helse, stimulere blomstring og kontrollere størrelsen. Syriner er kjent for sine vakre blomster og søte duft, men uten riktig beskjæring kan de bli forvokste og produsere færre blomster. Her er stegene du må følge når du skal beskjære syrinene i hagen din!

Trenger du flere smarte tips og inspirasjon til hagen? Her finner du samlesiden vår for uterom

Når skal du beskjære syriner:

Tidspunkt for beskjæring:

Syriner bør beskjæres rett etter at de har blomstret på våren. De fleste syriner blomstrer på fjorårets trevekst, så å beskjære dem rett etter blomstring gir planten tid til å utvikle neste års blomsterknopper.

Lurer du på hvordan du får syrinene til å vare i vase? Se tipsene våre her.

Det er viktig å unngå sen beskjæring. Å beskjære syriner sent på sommeren, høsten, eller vinteren kan fjerne knoppene for neste års blomster, noe som resulterer i færre blomster eller ingen blomster det følgende året.

Les også: Genialt hageredskap til beskjæring

Hvordan beskjære syriner:

Utstyr:

  • Forbered beskjæringsverktøy som en skarp hagesaks og en beskjæringssag for større grener. Sørg for at verktøyet er rent og desinfisert for å forebygge spredning av sykdommer.
Syriner er et populært innslag i mange norske hager. (Foto: Colourbox)

Beskjæringsteknikk:

  1. Fjern døde eller skadede grener: Start med å fjerne alle grener som er døde, syke, eller skadet. Dette bidrar til å forhindre spredning av sykdommer og skadedyr.
  2. Tynn ut midten av busken: Fjern noen av de eldre grenene fra sentrum av busken for å øke luftsirkulasjonen og sørge for at sollyset trenger hele veien inn. Dette hjelper med å redusere risikoen for sykdommer.
  3. Form busken: Beskjær grener som stikker ut eller bryter med buskens ønskede form. Klipp tilbake til et ytre sett med blader for å oppmuntre til fyldigere vekst.
  4. Forynge eldre busker: For eldre busker som har mistet mye av sin blomstring, kan du gjennomføre en mer radikal beskjæring for å forynge planten. Dette innebærer å kutte tilbake en tredjedel av de eldste grenene til bakken hvert år over en treårsperiode.

Dette er viktig å huske på

Sørg for at alle kutt er rene og glatte for å fremme rask helbredelse.

Å beskjære for mye på en gang kan stresse planten. Det er anbefalt å ikke fjerne mer enn en tredjedel av buskens totale masse i løpet av ett beskjæringsår.

Har du plukket syriner og ønsker å ha dem i vase? Her er tipsene som får dem til å vare.

Loading the player…

Du vil kanskje også like disse sakene: