På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Tepperenser: Dette er de beste damprenserne

Bilde av en hvit skittent gulvteppe hvor en person med rosa hansker bruker en tepperenser for å rense teppet. På teppet ser du tydelig en ren stripe hvor hun har brukt damprenseren. Vi har samlet de beste tepperenserne ifølge eksperter og forbrukeren.
Visste du at gulvteppet ditt er en bakteriebombe? Rensing av teppet trenger ikke være så vanskelig med en tepperenser, eller damprenser. Vi har samlet de beste renserne til tepper og møbler på markedet, blant annet fra Kärcher og Bissell. (Foto: Colourbox)

Er det på tide å rense gulvteppene dine? Med en tepperenser, eller damprenser, blir jobben til en lek. Bissell og Kärcher er av de beste på markedet.

Friske og rene tepper kan utgjøre en betydelig forskjell i hjemmets estetikk og trivsel. Imidlertid er tepper utsatt for daglig slitasje og oppsamling av smuss, flekker og allergener som kan være vanskelig å fjerne med vanlig støvsuging alene. Her kommer tepperensere til unnsetning.

Med en damprenser, som mange også kaller det, vil du kunne gi teppene og møblene dine en dyprens. Og selv om det ser ut som at gulvteppene dine er rene, vil sannsynligvis resultatet etter en rens gi deg et annet svar.

Her får du en komplett guide med alt du trenger å vite om tepperensere, samt hvilke som er best i test og favoritt hos forbrukerne.

Interessert i et rent hjem? Her finner du alt vi skriver om rengjøring, enten det er komfyr eller dusj du trenger vaske-tips til.

Hva er en tepperenser?

Det ligger egentlig i navnet hva en tepperenser er og det er et apparat som brukes til å rense tepper. Det kan enten være snakk om vegg til vegg tepper, eller mindre gulvtepper. Det er faktisk ikke bare tepper en tepperenser kan brukes på. Apparatet kan for eksempel brukes på møbler som sofa og seng, samt bilinteriør.

En tepperenser fungerer ved å fjerne smuss, flekker og lukt ved hjelp av vann, rengjøringsmidler og mekaniske bevegelser. På denne måten blir du enkelt kvitt smuss og bakterier som gjemmer seg i gulvteppene dine.

Vet du foresten hvor mange bakterier som finnes i et gulvteppe? Her avslører vi de «grufulle» faktaene!

Hvilken tepperenser skal jeg velge?

Det finnes flere tepperensere på markedet med forskjellige ytelser. Det kan derfor være forvirrende å vite hvilken du skal velge. Vi har laget en liste med ting du burde se etter i en tepperenser før du bestemmer deg for hvilken du skal gå til innkjøp av.

 • Ytelse og kraft: Sjekk effekten og sugekapasiteten til tepperenseren. En kraftigere motor og høy sugeevne kan bidra til å fjerne smuss og flekker mer effektivt.
 • Størrelse og vekt: Vurder hvor stor og tung tepperenseren er. Hvis du har begrenset lagringsplass eller trenger å flytte den rundt, kan en mindre og lettere modell være mer praktisk.
 • Vannkapasitet: Sjekk hvor stor vanntank tepperenseren har. En større vanntank kan gi lengre rensetid før du må fylle på vann og rengjøringsmiddel.
 • Muligheter for tilbehør: Se etter en tepperenser som gir deg mulighet til å justere for eksempel børstehastighet, renseinnstillinger eller sugekraft. Flere kommer med tilbehør som er egnet for ulike overflater og rengjøringsoppgaver.
 • Pris: Sett en budsjettgrense og sammenlign priser på ulike modeller. Husk at prisen også kan avspeile funksjoner og ytelse.

Har du husket å vaske her?

Hvilke tepperensere er best?

Vi har sett på flere tester fra hele verden for å finne tepperensere som scorer høyt hos forskjellige ekspertpanel. Vi har i tillegg sett på kundeomtaler for å finne apparatene forbrukerne foretrekker.

To tepperensere anbefalt av ekspertene: Bissel og Kärcher

Det finnes ikke oppdaterte produkttester av tepperensere i Norge, så her har vi valgt å krysse landegrensen for å finne apparatene som er best. Både Good Housekeeping og The Telegraph kårer Bissell ProHeat 2X Revolution Pet Pro til den beste tepperenseren. Denne modellen finnes dessverre ikke på det norske markedet, men modellen Bissell ProHeat 2X Revolution Pro er å finne her til lands.

Vi har sett på spesifikasjonene for å finne hva som skiller disse, og her kan vi meddele at forskjellene er minimale. Selv om Pet Pro har noen fordeler som blant annet lengre ledning og flere vaskemoduser, er både størrelsen på apparatet og vanntanken den samme. Dette gjelder også sugekraften til begge tepperenserne. Bissell selv sier den største forskjellen er at Pet Pro er spesielt beregnet for de med kjæledyr.

Tepperenser: Testvinneren er Bissell ProHeat 2X Revolution Pet Pro

favoritt
Bissell - ProHeat 2x Revolution Carpet Cleaner

Bissell – ProHeat 2x Revolution Carpet Cleaner

Pris nå: 3 980 kroner hos Coolshop
Her får du den til laveste pris

The Telegraph har også testet en tepperenser fra Kärcher som er et populært merke for mange her til lands. De gir den 7 av 10 mulige poeng, og kaller det en «tepperenser med mange gode kvaliteter, men riktignok ikke mester på noen av dem», (oversatt fra engelsk). Selv med en tvetydig kommentar får den tildelt «anbefalt»-stempelet hos nettsiden.

anbefalt

Bissell og Kärcher: To favoritter hos forbrukerne

Bissell ser ut til å være et populært merke på tepperensere blant nordmenn, og denne modellen får flere gode tilbakemeldinger fra forbrukeren. Hos Elkjøp får den 4,6 av 5 stjerner og hos Clas Ohlson får den 4,8 stjerner av 5 mulige.

Noen av kundeomtalene sier dette om Bissell SpotClean Pro:

 • «Har testet denne på seter i bilen og fungerer fabelaktig!!! Ble også full rens av sofa med strålende resultat»
 • «Meget fornøyd med dette kjøpet! Den er brukervennlig og fungerer kjempe bra! Tepper og møbler blir rene og pene igjen! Har vært skremmende å se hvor skitten sofa og tepper blir på kort tid! Anbefalt denne til alle jeg kjenner!»
 • «Lysegrønn sofa og to små barn var en dårlig kombo. To runder med denne og det vises ikke at det fins barn i huset. Et must for småbarnsforeldre som lar Kidsa spise, drikke, leke og være syke i sofaen.»
favoritt
Bissell Spotclean Pro Tepperenser - Svart/rød

Bissell Spotclean Pro Tepperenser – Svart/rød

Pris nå: 1 999 kroner hos Skousen
Her får du den til laveste pris

En annen tepperenser som er populær her til lands er fra Kärcher. Denne får 5 av 5 stjerner hos Elkjøp og 4 av 5 stjerner hos Staypro.

Noen av kommentarene sier:

 • «Prøvde produktet med en gang og er super fornøyd. Verdt hver eneste krone.»
 • «Kärcher Puzzi 10/1 rensemaskin gjør en utmerket jobb med å rense teppene våre, tar godt opp all veske.»
populær
Kärcher Professional Puzzi 10/1 - Gulvteppevasker - kanister

Kärcher Professional Puzzi 10/1 – Gulvteppevasker – kanister

Pris nå: 8 169 kroner hos ComputerSalg
Her får du den til laveste pris

Hvordan bruke en tepperenser?

Tepperensere er nokså enkle å bruke, men før du går i gang med den tilfredstillende vaskingen av tepper og møbler er det lurt å sjekke at disse tåler å bli vasket av en tepperenser. De fleste renserne vil ha en brukermanual som forteller deg nøyaktig hvordan de funker, men vi har laget en liten veiledning på hvordan du for eksempel renser et gulvteppe.

 • Støvsug først med en vanlig støvsuger for å fjerne det meste av smusset som er på overflaten.
 • Gjør klar såpeblandingen du skal bruke.
 • Spray på såpevann i et jevnt lag. Samtidig som du sprayer, og trekker munnstykket mot deg vil rensemaskinen suge opp det skitne vannet direkte. Er underlaget svært skittent eller har vanskelige flekker, kan du spraye på såpevannet og la det virke noen minutter før du suger opp. Med litt virketid vil flekker og annet smuss løsne lettere. Er teppet fortsatt skittent er det bare å gjenta prosessen.
 • Husk å ikke sluntre unna med skylleprosessen. Om man ikke er nøye her, blir det liggende igjen såperester i teppet og det virker som en magnet på ny smuss og skitt og teppet blir fortere stygt igjen.
 • Når trinnene over er gjennomført er det bare å vente på at teppe skal tørke. Det kan for eksempel være en idé å sette inn en avfukter eller byggtørker over natta for å få fortgang på tørkeprosessen.

Støvsuger du hjemmet flere ganger i uken vil det ikke samle seg like fort bakterier på gulvteppet. Her finner du de beste robotstøvsugerne som hjelper deg å holde huset rent.