Bolig

Test av nødvarsel på mobil og flyalarm 2024: Dette er tidspunktet

Test av flyalarm/tyfon og nødvarsel på mobil: Dette er når varslingen starter
Når starter testen av flyalarm og nødvarsel på mobil i 2024? Her er datoen og tidspunktet. (Foto: Colourbox)

Nødvarsling til mobil og flyalarm testes to ganger årlig. Her er tidspunktet, og annen nyttig informasjon.

Her til lands har vi flere varslingssystemer som skal varsle oss om eventuelle kriser. Sikker Hverdag skriver at NRK har ansvar for å sende myndighetenes beredskapsmeldinger til befolkningen gjennom radio, og Vegvesnet har ansvar for DAB-signaler i tuneller.

Sivilforsvaret har ansvar for omlag 1250 varslingsstasjoner med store høyttalere kjent som «tyfoner», og to ganger i året tester de at alle tyfonene fungerer som de skal. Da lager de en høy og karakteristisk varslingslyd, som i en krisesituasjon betyr «viktig melding – søk informasjon». Signalene kan brukes i både krig og fred for å varsle innbyggerne om akutt fare.

Vi har også et system for nødvarsel på mobil, som testes for hele befolkningen både for å gjøre folk kjent med hvordan det oppleves å motta et nødvarsel og for å sikre at systemet fungerer som det skal.

I en reell nødsituasjon vil et nødvarsel inneholde informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.

Visste du at det har kommet nye beredskapsråd? Les hvordan du forbereder deg for en krise her.

Andre onsdagen i januar og andre onsdagen i juni

Systemet for nødvarsling testes kl. 12, den andre onsdagen i januar og den andre onsdagen i juni, noe som betyr at neste tidspunkt for test er 12. januar 2025 klokken 12.00.

Nødvarsel på mobil sendes ut via mobilnettet over hele landet. Alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner og enheter som befinner seg i Norge og er koblet til 4G- eller 5G-nettverk, kan motta testen.

Om du bor nærme en av de 1250 varslingsstasjonene i landet, kan det kanskje være greit å lukke vinduene før varslingen starter, de lager tross alt en ganske høy og enerverende lyd.

Om du ikke vil motta nødvarsel-testen på mobilen din, må du sette den i flymodus eller slå den helt av i god tid både før og etter klokken 12 den 12. juni. Innstillinger som lydløs, lav lyd, dempet varsling og lignende vil ikke hindre mottak av testen.

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: