På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Uteplanter som er lettstelte og tåler «alt»

Nærbilde av en hånd som planter lilla stemorsblomster i en potte. Vi har samlet fem uteplanter som tåler «alt» og som er lettstelte.
Klør du i fingrene etter å kjøpe planter og blomster du kan sette ut i hagen? Vi har samlet 6 uteplanter som er lettstelte og tåler «alt». (Foto: Colourbox)

Endelig er tiden inne for å dekorere uterommet med fargerike planter. Vi har samlet 6 uteplanter som er lettstelte og tåler «alt».

Klør du i fingrene etter å kjøpe planter og blomster du kan sette ut i hagen? Det er du nok ikke alene om, og nå kan du faktisk begynne å planlegge hvilke uteplanter du ønsker å dekorere uteplassen din med, enten du har en stor hage eller liten balkong.

Uansett hvor du befinner deg i Norges land er det sjeldent en sommer er stabil og forutsigbar. Sør- og Øst-Norge har kanskje ikke like ustabil sommer som de i Nord-Norge, men også her kan det forekomme endring i været gjennom sommersesongen. Derfor er robuste planter populære.

Vi har samlet 6 uteplanter som er lettstelte og som tåler «alt».

Trenger du inspirasjon til hagen? Her finner du samlesiden vår for uterom

1. Stemorsblomst: En populær uteplante

Nærbilde av en lilla stemorsblomst. Vi har samlet fem uteplanter som tåler «alt» og som er lettstelte.
Stemorsblomst er en klassisk og populær uteplante som er lettstelt og tåler «alt». (Foto: Pixaby)

Stemorsblomsten er en klassisk blomst man finner i hagen til mange i Norge.

Dette er en blomst som kan plantes ut om våren, og vil være en av dem som fortsatt står når frosten kommer til høsten. Stemorsblomsten tåler nemlig en kjølig natt hvor gradestokken viser minus fem grader. Den trives i sol eller i halvskygge.

Stemorsblomsten finnes i mange flotte farger, og du kan velge mellom store og små blomster. Denne populære blomsten kan enkelt plantes i potter og blomsterkasser. Dette er med andre ord en veldig fin blomst som tåler «alt», ikke minst er den enkel å stelle med.

2. Lobelia: Slipp fantasien løs med denne uteplanten

Nærbilde av en eng med blå lobelia.  Vi har samlet fem uteplanter som tåler «alt» og som er lettstelte.
Lobelia er en perfekt uteplante for norske forhold. Den er lettstelte og tåler «alt». (Foto: Pixaby)

Uteplanten Lobelia har vakre små blomster, noe som gjør den til et vakkert syn i hagen. Denne blomsten kan plantes i både bed, krukke og ampel, og vil være en fin dekorasjon på uteplassen gjennom hele sommeren.

Lobelia finnes i flere varianter, men den som er mest vanlig er den som har en klar blåfarge. Ønsker du derimot en annen farge, kan denne uteplanten by på fargene hvit, rosa og lys blå. Her er det bare å slippe fantasien løs. Og hvorfor ikke kombinere de forskjellige fargene?

Les også: Eksperten forteller hvordan du velger riktig plantejord.

3. Tusenfryd-blomster: En søt flerårig uteplante

Nærbilde av flere hvite tusenfryd-blomster. Vi har samlet fem uteplanter som tåler «alt» og som er lettstelte.
Tusenfryd-blomst er en søt flerårig uteplante som er lettstelt og tåler «alt». (Foto: Pixaby)

Tusenfryd er en liten, søt og kompakt flerårig plante som ofte dekorerer uterommet til det norske folk.

Dette er en uteplante som er populær da den er lett å vedlikeholde. Tusenfryd liker seg best i solen, men tåler også litt skygge.

Selv om den krever lite stell er det anbefalt å plante den om årlig og dele den. Da vil planten bli mer frodig, og overvintringsdyktig.

Uteplanten kan dyrkes både i hager og i potter på balkonger og terrasser.

4. Hosta: Flerårig grønnplante til hagen

Nærbilde av grønnplanten Hosta i en hage. Vi har samlet fem uteplanter som tåler «alt» og som er lettstelte.
Man trenger ikke fargerike blomster for å dekorere uterommet med. Hosta er en robust grønnplante som er lettstelt og tåler «alt». (Foto: Pixaby)

Det er ingen regel på at uteplantene om sommeren må ha blomstrende blomster i alle mulige farger. Hosta er en grønnplante som er kjempefin og populær å dekorere uterommet med.

Planten som også kalles for bladlilje trives svært godt på steder hvor andre planter ikke trives, som for eksempel opp en mur, i skråninger eller i skyggen. Dette er også en såkalt bunndekkende plante, noe som gjør den god til å dekke jorden i et bed, og dermed holde ugress unna.

Det finnes tre typer Hosta-planter: Hosta Blue Angel, Hosta Big Daddy og Hosta Undulata.

Trenger du tips til planting i potter? Da kan du lese «Store blomsterpotter: Hvordan plante i krukker ute»

5. Hagesmørbukk: Uteplante i flere farger

Bilde av en rosa hagesmørbukk med en rød sommerfugl. Vi har samlet fem uteplanter som tåler «alt» og som er lettstelte.
Hagesmørbukken er en sukkulet som er perfekt som uteplante da den er lettstelt og tåler «alt». (Foto: Colourbox)

Dette er hardfør uteplante som ikke krever mye for å trives. Hagesmørbukken er en sukkulent, noe som betyr at den lagrer vann og næring i bladene og derfor ikke trenger å vannes like ofte som andre stauder.

Den kan gjerne plasseres i en skråning, eller et annet tørt sted, men la den få mye sol. Det er om høsten, når hagen nesten er på hell, at den endelig viser seg i sin vakreste prakt.

Dette er en kjempefin uteplante som får store klaser av blomster, i rosa, gult eller hvitt, og kan bli over en halv meter høy.

6. Ranunkler: Romantisk uteplante

nærbilde av ranunkler i fargene orange og rosa. Vi har samlet fem uteplanter som tåler «alt» og som er lettstelte.
Ranunkler er en plante som vil få oppmerksomhet i hagen. Den fargerike og romantiske uteplanten er lettstelt og tåler «alt». (Foto: Pixaby)

Ranunkler er en uteplante som regnes som robust, og de kan tåle noen frostnetter, så lenge roten ikke fryser. Dette er derfor fine blomser å plante ute, og de kan settes ut så lenge det er varmegrader på dagtid. De vil gjerne ha et beskyttet voksested med mye sol.

Denne uteplanten kommer i alle regnbuens farger, og vil være et flott tilskudd til uteplassen. Planten har kraftfulle, flikete blader og skjøre blomsterhoder i mange lag, og kan fint plantes i potter og blomsterkasser.

Visste du dette? Når og hvordan beskjære epletre.

Les mer på våre temasider: