DIY

Hvordan bli kvitt bananfluer?

Bli kvitt småfluer med bananfluefelle. (Foto: Colourbox)

Lurer du på hvordan du kan bli kvitt bananfluer effektivt? Mange bruker eddik og Zalo, men vi har enda flere effektive metoder med ting du finner hjemme.

Vi tar også en titt på hvor bananfluer kommer fra, deres levetid og hvordan du kan forhindre fremtidige invasjoner. De små og irriterende bananfluene har en tendens til å dukke opp ut av det blå og invadere kjøkkenet vårt. Men frykt ikke! Vi hjelper deg å bli kvitt brune fluer i huset med hjemmelagd bananfluefelle.

Hvordan bli kvitt bananfluer? Våre 4 beste tips

 • Bli kvitt fluene med eddik og Zalo
  En enkel, men kraftig løsning på bananflueproblemet er å lage en felle ved hjelp av eddik og Zalo. Bland like deler eddik og vann i en liten bolle eller kopp, og tilsett noen dråper Zalo. Dekk skålen med plastfolie og stikk små hull i plastfolien. Fluene vil tiltrekkes av lukten av eddik og Zalo, men når de lander på overflaten, vil de bli fanget og drukne i blandingen. Plasser fellen i nærheten av områder der du har sett fluene, som nær frukt eller søppelbøtter.
 • Melk, pepper og sukker kan også fjerne bananfluene.
  Bland en god dæsj med melk, kvernet pepper og sukker sammen. Ved å bruke denne blandingen som en felle, kan du lokke og fange de små brune fluene effektivt, samtidig som du unngår bruk av skadelige kjemikalier.
 • Fjern bananfluene med eddik og øl. Eddik utstråler en gjærlignende lukt som tiltrekker fluene, mens øl også har en tiltalende duft for dem. Når bananfluene lander i blandingen av eddik og øl, blir de fanget og drukner.
 • Honning, Zalo og vann kan også fjerne bananfluene. Honning tiltrekker fluene med sin søte duft, mens Zalo fungerer som et klister som fanger dem når de lander på overflaten.
Loading the player…

Sjekk ut flere smarte DIY-triks her.


Hvorfor kommer bananfluer fra?

Bananfluen kommer opprinnelig fra tropiske områder, og er egentlig ikke en naturlig del av norsk fauna. Fluene har i midlertid kommer til Norge via frakt av frukt og grønnsaker der fluene opprinnelig kommer fra. Frukt og grønnsaker som epler, bananer, mango og tomater er noe av det bananfluene liker aller best. Fluene legger små egg i skallet på frukten og formerer seg raskt i varme temperaturer.

Ekspertene anslår at det tar ca 10 dager fra en bananflue legger et egg til det klekkes en ny flue. Det er derfor viktig å ta kverken på fluene så raskt som mulig for å unngå at det igjen blusser opp til en stor sverm.

Levetiden til bananfluene

Selv om de små brune fluene har en kort levetid på bare noen få uker, kan de formere seg i et forrykende tempo. En hunnbananflue kan legge opptil 500 egg i løpet av livet sitt, noe som gjør det enda viktigere å handle raskt når du oppdager dem i hjemmet ditt.

Hvordan forhindre at bananfluer invadere hjemmet ditt?

 1. Oppbevar mat riktig: Hold frukt og grønnsaker i kjøleskapet eller i lufttette beholdere for å redusere tilgangen til gjærlignende stoffer som tiltrekker bananfluer.
 2. Hold kjøkkenet rent: Rengjør kjøkkenet regelmessig for å fjerne eventuelle matrester og søl som kan tiltrekke bananfluer.
 3. Tøm søppel regelmessig: Tøm søppelbøtter ofte for å unngå opphopning av matrester som kan tiltrekke bananfluer.
 4. Vask frukt og grønnsaker: Skyll frukt og grønnsaker grundig før du lagrer dem for å fjerne eventuelle egg eller larver som bananfluene kan ha lagt på dem.
 5. Tett eventuelle sprekker og åpninger: Sørg for at dører og vinduer er tett lukket, og tetningsmasse eventuelle sprekker eller åpninger der brune fluer kan komme inn i hjemmet ditt.

Lykke til!

Les mer på våre temasider: