DIY

Se video: Lær å hekle på 1-2-3

2 bilder av hender som hekler blomster i gul og hvit.
Lær å hekle med disse enkle videoene! Bildet viser klipp fra en av videoene vi har lagt ved: Gratis hekleoppskrift på søte blomster. (Foto: ABC Brand Studio)

Har lyst til å lære deg å hekle? Finn fram heklenål og garn og lær med våre gratis oppskrifter, forklaringer og videoer!

Har du et ønske om å lære deg å hekle? Vi har samlet gratis oppskrifter, video og forklaringer som gjør hekling overkommelig for alle, også nybegynnere!

Finn flere hekle-oppskrifter og DIY-prosjekter på vår samleside.

Vi har lagt ved videoer som viser hvordan du hekler fastmasker, stav, dobbelstav samt rundt og ruter. Vi har også lagt ved et par gratis oppkskrifter for nybegynnere på både blomst, nett og 17. mai-sløyfe.

Hekle stav

I enkelte oppskrifter vil du bli bedt om å hekle stavmasker, da er det fint å vite hvordan det gjøres! Stavmasker kalles gjerne Sm eller Stm i hekleoppskrifter.

Når du hekler en stavmaske lager du et kast rundt heklenålen, så fortsetter du med å stikke nålen gjennom neste maske. Videre gjør du et nytt kast rundt nålen som du så drar gjennom den første masken. Du sitter nå igjen med tre masker på nålen og fullfører med å gjøre et nytt kast på tråden for så å dra nålen gjennom de to første maskene.

I videoen under har du forklaring på hvordan du hekler staver:

Loading the player…

Hvordan hekle dobbelstaver:

Vi legger også ved en video på hvordan man hekler dobbelstaver, gjerne kalt Dbst eller dobbelst i oppskrifter:

Hekle fastmaske

Fastmaske kalles gjerne Fm i hekleoppskrifter eller på “heklespråket”. Dette er en av de mest brukte maskene når en hekler så denne kan være veldig kjekk å kunne!

Når du hekler fastmasker stikker du heklenålen gjennom masken, så henter du garnet med heklenålen og trekker garnet gjennom masken. Du ender da opp med to løkker på heklenålen, før du igjen henter opp garnet og trekker det gjennom begge løkkene.

I videoen under forklares det hvordan man hekler fastmasker:

Loading the player…

Hekle klut

Vi har lagt ved en video som viser hvordan man hekler ruter. Denne kan du bruke til å lage alt fra kluter, sitteunderlag eller bordbrikker.

I videoen under finner du oppskrift på heklede ruter:

Hvordan strikkehekle / Tunisian knitting:

Har du etterhvert lyst til å avansere heklingen er dette er en kul teknikk som får heklingen din til å se ut som strikking. Denne teknikken kalles både Tunisian knitting, Afghan crochet, strikkehekling og tunisisk hekling. Det er en teknikk som visstnok, som hekling, bruker mer garn enn strikking, men går fortere enn å både hekle og strikke. Har du også lyst til å lære å strikke? Her er vår egen strikkeskole.

Har du lyst til å prøve deg på tunisisk strikking, også kalt hakking, finner du fremgangsmåte i videoen under:

Loading the player…

Gratis hekleoppskrifter for nybegynnere:

Nå som de viktigste teknikkene er på plass klør du kanskje i fingrene etter å starte på ditt første prosjekt? Da er det endelig på tide å starte på ditt første hekleprosjekt så snart du føler du har taket på teknikkene over. Vi har derfor samlet sammen oppskrifter som passer nybegynnere, barn og mer erfarne:

Nyttige lenker:

Les mer på våre temasider:

Du vil kanskje også like disse sakene: