På Startsiden Guider har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får Startsiden annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket.

Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre innholdsprodusenter som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.

Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene bestemmer ikke innholdet i sakene.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.

Bolig

Hvordan bli kvitt måker

Tre hekkende måker på karmen til et vindu på et rødmalt hus i Nordland.
Måker som hekker på huset ditt kan være svært plagsomt. Slik forhindrer du det. (Foto: Colourbox)

Har du et måkeproblem i eller ved huset ditt? Dette er metodene du kan bruke for å forhindre at måker tar seg til rette der du bor.

Bor du langs kysten kjenner du dem nok godt: Ofte skrikende og aggressive, og med så mye avføring på gård og grunn at du skulle tro de var ute etter deg.

Måker har sin rettmessige og viktige plass i norsk fauna, og både dyr, reir og egg er totalfredet. Vi mennesker er dessverre ansvarlig for å forringe de naturlige habitatene deres, og fjerne matgrunnlaget de har. Derfor trekker de nærmere og nærmere der mennesker bor og oppholder seg, da det trist nok er langt mer og enklere bytte i søppeldunker enn i havet.

Likevel er det ikke så veldig gøy å ha måker hekkende på taket ditt, eller rotende rundt i søppeldunkene dine. Når måkene i tillegg har nyklekkede unger, kan de bli svært aggressive og territoriale. Om du har et omfattende måkeproblem finnes det heldigvis noen tiltak du kan gjøre.

Plages du av skadedyr? Sjekk ut vår samleside for hvordan du kan bekjempe dem!

Måkeskremsel
Hylte Fugleskremsel Drake

Hylte Fugleskremsel Drake

Pris nå: 199 kroner hos Hylte
Her får du den til laveste pris

Hvordan bli kvitt måker

Skal du bli kvitt måker rundt huset ditt, er det viktig at du gjør det etter boka. Når måkene først har begynt å hekke, er det nemlig for sent å gjøre noe uten å bryte loven.

Ifølge Miljødirektoratet er det noen grep du kan ta med god samvittighet:

  • Legge til rette for hekking andre steder ved å bygge måkeplattformer som settes opp på egnede steder
  • Unngå å mate måkene – rydd opp etter deg og hold uteområder på restauranter ryddig, slik at måkene ikke venner seg til steder der det er lett tilgjengelig mat
  • Sette opp forstyrrende pigger på typiske sitteplasser, på gesimser og takutstikk, der fuglene ofte sitter for å observere og følge med
  • Spenne tråder opp på taket med 30 cm mellomrom og 30 cm opp fra taket før hekking, men ikke bruk nett som fuglene kan sette seg fast i
  • Variere med ulike typer fugleskremmere før hekking
  • Så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre dem på andre måter. Å fjerne påbegynte reir eller egg defineres som skadefelling, og for å gjøre dette må du søke om tillatelse.
Fuglepigger

Fuglepigger

2 rader, 20 stk rustfritt stål
Pris nå: 895 kroner hos Flashbuy.no
Her får du den til laveste pris

Mus og rotter kan og være en pest og en plage. Slik blir du kvitt dem!

Måker er på sitt mest plagsomme og bråkete når de hekker, som her til lands som regel er mellom mai til midten av juli. Under hekkingen er det som nevnt overhodet ikke lov å fjerne reder, men utenom denne perioden oppfordrer en skadedyrspesialist i denne Aftenposten-artikkelen fra 2017 å fjerne gamle reir, da måker har en tendens til å hekke i gamle reir.

Les mer på våre temasider: