13 smarte tips til oppussingen

Har du noen gang stått litt lettere forvirret hos fargehandleren uten helt å vite hva du trenger til helgens prosjekter? Det finnes mange smarte dingser som gjør oppussingen enklere, men som man gjerne ikke vet om. Her er noen smarte tips!

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no, Foto: Kristian Owren/ifi.no og produsentene

Ting som pensel, maling og rull gir seg selv. Her er noen av duppedittene til oppussingen som ikke er like kjent og selvfølgelig å plukke med seg.

1. Boksåpner
Skrutrekkere, nøkler og annet fungerer nok til en viss grad, men med en ordentlig boksåpner bulker du ikke malingspannet, du får enkelt opp spannet uten banning og søl, og du får lukket det igjen uten problemer.

Smart_boksaapner_fotoKristianOwren

2. Smarte våtservietter
Har du først fått en boks med Smarte våtservietter i hus, blir det garantert ikke den siste boksen du kjøper. Dette er noe helt annet enn serviettene du finner i baby-hylla på Rimi, og er rett og slett smarte, som navnet sier. De fjerner maling, fett og olje lekende lett fra hendene og andre flater, uten at du trenger å utsette hendene for white-spirit eller andre løsemidler. I motsetning til løsemidler, inneholder våtserviettene fuktighetsbevarende ingredienser som skal hindre huden i å tørke ut.

Nyttigservietter1a_fotoKristianOwren

3. Dekkefilt
Alle bør ha en rull dekkefilt stående i boden. Har man prøvd å dekke med plast eller papp under malearbeidet vet man at det har lett for å bli et søl. Dekkefilten er et fantastisk alternativ. I stedet for at malingen blir liggende oppå, slik som med andre dekkeprodukter, trekker den ned i filten – samtidig som et plastlag under sørger for at det ikke trekker videre ned i underlaget. Filten har også en samlende effekt på slipestøv, slik at det ikke virvler så mye rundt i rommet. I tillegg er dekkefilten et bedre alternativ både for lommeboken og for miljøet; dekkefilt kan nemlig brukes gang på gang uten at effekten forringes. Og den kan brukes både inne og ute.

Smart_malerfilt_VEB_Fagprofil

4. Skruesøker
Screwfinder er en fiffig sak for alle som skal ta ned gips-, spon-, MDF- eller andre typer bygningsplater. Den gjør det mulig å demontere platene i sin helhet uten å ødelegge dem, slik at man dermed kan bruke dem på nytt. Screwfinder søker opp skruen, slik at man enkelt kan skru den ut igjen uten å skade platen.

Skrewfinder_fotoIBG

5. Støvbeskyttelse med glidelås
Pusser man opp ett rom, er det alltid en fordel at pussestøvet holder seg i rommet helt til det finner veien inn i støvsugeren, og da er løsningen som regel plast foran døren. Det er ikke lett å få dette helt tett bare ved hjelp av løs plast, men bruker man en støvbeskytter med glidelås, er det enkelt å åpne og lukke plasten igjen uten at alt flagrer rundt.

St°vbeskytter_fotoIBG

6. Tube Sealer
Silikon, lim, fugemasse og lignende har lett for å tørke litt ut etter åpning, og mange prøver alternative løsninger, som å putte en skrue eller lignende i åpningen, med ymse hell. Med en tubesealer forsegler man tubene slik at de ikke tørker, og forlenger livskvaliteten til produktene. Dingsen skrus inn i åpningen, og passer de fleste tykkelser tuber/patroner.

TubeSealer_ibg

7. Hansker
Ved kontakt med sterke væsker og stoffer er hansker et must. Men også ved bruk av mildere produkter er det lurt å benytte hansker. Undersøkelser har nemlig vist at den hyppige vaskingen av hendene under oppussingen lett kan irritere hendene. Bruker du hansker slipper du å vaske deg like ofte, og unngår tørre hender som sprekker og svir.

engangshanskertilmaling_fotoJordan

8. Tape
Skal man male skarpe kanter eller dekke til områder, er maskeringstape en god hjelper. Men tape kan også brukes til andre ting. Legger du for eksempel en remse med tape over toppen på malingspannet før du slår den over i malerbøtten eller -karet, fylles ikke sprekken med maling, og det er enkelt å få på plass lokket igjen.

male_tapekant_fotoKristianOwren

9. Rørepinne
Ja, du kan bruke en annen pinne fra hagen, skrutrekker eller lignende. Men for å slippe å ødelegge verktøyet eller få malingen full av barkebiter, er det veldig mye enklere å bruke en ferdig rørepinne. De koster lite, og har stor nytte!

Smart_Roerepinne_flugger

10. Forlengerskaft
Ryggen og nakken din kommer til å takke deg om du bruker forlengerskaft til rull og pensel. Du kommer lettere til i høyden, samt at jobben med å male veggen går så mye enklere og raskere siden du får en langt større rekkevidde også i vanlig høyde.

Forlengerskaft_fotoJordan

11. Slipeklosser/-svamper
Du vet aldri når du trenger å slipe litt. Kanskje er det en for ru eller for glatt overflate som må jevnes litt ut før maling, eller kanskje man får fiberreisning når rengjøringen eller grunningen er ferdig. Sparkelmasse må også slipes etter den har tørket. Uansett er noen slipeklosser eller -svamper smarte produkter det er lurt å ha i hus.

Slipesvamp_fotoKristianOwren

12. Malervask
Ikke bruk Salmiakk, Zalo eller Grønnsåpe. Rengjør heller overflatene med en malervask fra malingprodusenten – den er formulert for å gi et best mulig underlag til malingen.

Rengjoring_fotoKrisitanOwren

13. Fuktmåler
Skal du male eller beise treverk ute, er en fuktmåler genial. Det er ikke lett å vite om treverket har tørket godt nok opp mellom regnskurene, men med en fuktmåler ser du straks om treverket er for fuktig.

fuktmaler_fotoFlugger

PS! Del gjerne denne saken videre, da du garantert kjenner noen som vurderer å pusse opp, og som kan trenge disse tipsene?

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!