Derfor må du passe ekstra godt på hunden i påsken

Hvis du har hund, så er det viktig at du er oppmerksom på dette før påsken banker på døren.

Tekst: Dag Øyvind Olsen, Newswire – Foto: Morten Baastad, Eukanuba

Hunder er mer utsatt for å skade seg i påsken enn ellers i året. Og når uhellet først er ute, kan det være langt til nærmeste dyrlege.

Nedkjøling, forfrysning, utmattelse, forgiftning og skader på poter er noen av mange problemer hunder kommer ut for i påsken.

– Fjellturer på ski er mye mer risikofylt enn mange hundeeiere er klar over, sier veterinær og ekspert på førstehjelp til hund, William Bredal i Eukanuba.

Han har tidligere jobbet på akuttmottak for dyr, og der fikk de ekstra mange henvendelser i påsken.

– Det handler ofte om at utrente hunder blir tatt med på slitsomme skiturer i dyp løssnø eller på hard skaresnø. Mange ganger mangler hundene også tilstrekkelig beskyttelsesutstyr mot kulde og for poter.

Les også: Se de eventyrlige bildene av jenter og dyr

Utmattelse

Resultatet av påsketuren kan bli til dels alvorlige fysiske skader hos hunden.

– Uansett om man går på tur i snø eller på bar mark er det viktig å huske niste til hunden, ikke bare til resten av turfølget. Hunder på tur trenger påfyll, akkurat som oss mennesker. Nisten bør bestå av egnet hundesnacks, og husk at sjokolade er giftig for hunder.

Bredal råder hundeeiere til å passe på at hunden ikke blir utmattet, spesielt hvis det er mye løs snø.

– Utmattelse kan føre til hjerteproblemer og at man må bære hunden hjem.

Utrente hunder kan slite med å holde følge når man går på ski. Man skal ikke kjøre fra hunder, men ta hyppige pauser.

Les også: Se hvordan du kan lage et unikt påskeegg på 1-2-3!

Pote-trøbbel

Såre og sprukne poter som følge av dårlig beskyttelse er vondt for hunden, og det kan føre til infeksjoner.

Mange hundeeiere slurver med å beskytte potene, ifølge Eukanuba-veterinæren. Helst skal hundene ha potesokker når de er med på langtur på snø.

– Potesokker er ekstra viktig på skaresnø. De beskytter mot rifter i potene som kan føre til infeksjoner. Dessuten beskytter slike sokker mot at snø klumper seg mellom tredeputene, noe som kan gi gnagsår.

Moderne potesokker med borrelås sikrer også god blodgjennomstrømning til beina.

Nedkjøling og forfrysning kan ramme hunder som er ute på fjelltur. Når hunder skjelver er det et tegn på varmetap. Oppvarming av nedkjølte hunder bør skje gradvis.

– Varmedekken kan være nødvendig på påsketur. Husk at hunden kan få forfrysninger på utsatte steder som ører, hale og testikler, fordi blodstrømmen går først til vitale organer når hunden blir nedkjølt.

Les også: Dette gjør de fleste av oss i påsken

Gjør hytta trygg

På hytta er det ofte mange farer for hundene det kan være vanskelig å være klar over.

– Sjekk hva som oppbevares og gjør hytta hundesikker, slik at giftige stoffer ikke er tilgjengelig. Vær også oppmerksom på faren kaminer, peiser og vedovner kan utgjøre.

Hunder som er med på ferie langs kysten og i lavlandet kan være uheldige og få i seg rottegift, eller de kan bli bitt av huggorm.

– Da er det viktig å få veterinærhjelp raskt, noe som kan være plundrete når man ikke er hjemme og det er begrenset med veterinærvakt på helligdagene i påsken. Nå kan man enkelt klikke seg inn på www.dyreklinikk.no der det er oversikt med telefonnummer til alle landets dyreklinikker, sier William Bredal i Eukanuba.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!