Husk å vaske inneplantene, gjerne med melk

Et av de gamle gode tipsene for blanke blader, og struttende grønne inneplanter, er melk. Bruker du melk er det luktfritt, giftfritt og ofte økologisk.

Mer miljøriktig får du det nesten ikke. Se selv i videoen øverst i artikkelen.

Enkleste og rimeligste alternativet for blanke blader er melk og en myk klut

Vintermånedene er en tøff tid for de aller fleste planter. De får altfor lite lys og mange kjemper for å holde seg i live. Hovedårsaken til dette er varm tørr inneluft, og korte dager med altfor lite livgivende lys. Vanlig lampelys innendørs er ikke nok for å holde plantene i gang. Men her er et par tips som hjelper plantene over kneika. I tillegg er pent å se på for oss.

Førstehjelp til til grønne planter

Planter som står inne får naturlig nok, et lag støv på bladene. Støvet som legger seg vil hindre mye av lyset som aller helst skal inn til klorofyllet i bladene, hvor magien i fotosyntesen skjer. Planter som dusjes regelmessig vil lettere kunne ta til seg alt som kommer av lys siden de har rene blader, og lyset slipper inn. I tillegg får plantene fuktighet som de aller fleste grønnplanter elsker!

Vask fra midten av bladene og ut mot kantene

Mormors og mors gamle tips

Det er superenkelt tips med melk i et lite glass, og en mikrofiberklut. Kluten dyppes i melk og bladene vaskes forsiktig på oversiden. NB! det er viktig at kun oversiden vaskes, og kun blader med glatt overflate!  Under bladene sitter det spalteåpninger som kan tettes om vi tar for mye på dem, eller om vi sprøyter eller vasker med noe annet enn vann.

På oversiden av bladene er det et vokslag (kutikula) som blir blankt, fint og støvfritt med en melkevask. Mange tror at det kan lukte surt, men neida. Laget med melk blir så tynt at det tørker på et øyeblikk. Da er det kun et tynt fettlag fra melken som blir liggende igjen å gir glans. Bonusen er at det vil bli vanskeligere for nytt støv å legge seg, og lyset slipper inn i bladene så fotosyntesen går sin gang.

Skinnende blanke blader med melkevask

Bladglans

Det er et produkt på markedet som heter bladglans. Det består av ulike fettstoffer i sprayboks, og gjerne med en drivgass. Med andre ord flere ting som kanskje ikke er helt optimalt å spraye rundt seg innendørs. Av erfaring vet jeg at det ikke føles bra å puste det inn! Effekten med å få skinnende blanke blader er like så god med et lite glass melk, og en myk fille.

Populære emner:  Smarte tips Hus og hjem Gjør det selv Livstriks Planter

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!