Den store strikkeguiden: Lær å strikke på 1-2-3

Lær alt du trenger for å bli en skikkelig god strikker.

Har du alltid hatt lyst til å lære å strikke? Eller du kan litt, men har lyst til å avansere? Her er den ultimate guiden.

Her får du lære trinn for trinn hvordan du strikker rette masker, vrange masker, hvordan legge opp og hvordan felle av.

I tillegg – for deg som vil lære mer kommer trikset for en pen og jevn kant på strikketøyet, magic loop (strikke med rundpinne istedenfor strømpepinner) både med ett og to nøster og hvordan du plukker opp igjen en maske du har mistet. Og hva hvis den ferdige strikkegenseren har fått et hull? Slik fikser du det.

Hvordan legge opp masker

Det finnes flere måter å legge opp på. Her viser vi deg den vanligste metoden som kalles kontinental. I tillegg lærer vi deg hvordan man legger opp med løkker. Den siste metoden brukes ofte når man skal legge opp flere masker underveis i et strikkeprosjekt. 

I tillegg får du et gammelt kjerringråd for hvordan du beregner nok garn når du skal legge opp.

Hvordan strikke rette masker

Dette er det mest grunnleggende du trenger for å strikke. En rett maske skal se ut som en v når du ser den forfra.

Hvordan strikke vrange masker

Vrange masker er egentlig en rett maske sett fra baksiden. Men det er en annen teknikk for å strikke denne type masker enn når du strikke rette masker. Vrange masker får et bølgemønster.

Hvordan felle av masker

Når du er ferdig med hele eller deler av strikkeprosjektet, kommer tiden for å felle av, slik at du får strikketøyet av pinnene uten at alt rakner. Det finnes flere metoder for avfelling og for å avslutte et strikkeprosjekt, men dette er den mest vanlige metoden:

Hvordan få en pen kant på strikketøyet

Strikker du fram og tilbake, er det kjedelig om kantene blir bulkete og stygge. Med dette enkle trikset blir kantene jevne og fine:

Hvordan plukke opp mistet maske fra retta

Mister du en maske som rakner seg nedover i i strikketøyet? Slik henter du den opp igjen:

Hvordan strikke med magic loop (magisk sirkel) på rundpinne

Mange som lærer seg magic loop bruker aldri strømpepinner eller settpinner igjen. Dette er en metode som gjør at du kan strikke rundt på rundpinne selv de prosjektene som egentlig er for små for rundpinnen. Dette er perfekt til strømper/sokker, votter, babyluer, ermer eller halsavslutningen på gensere. Fordi det er vanskelig å holde styr på 4-5 strømpepinner, er magic loop blitt en kjærkommen løsning for mange. 

Hvordan strikke magic loop med to nøster

Nå begynner det å bli mer avansert. Men ikke verre enn at det virkelig vil føles verdt øvingen når du mestrer det. Med denne teknikken kan du strikke for eksempel to ermer, to sokker eller to votter samtidig. Dette gjør at du ikke risikerer at ermene får ulik lengde, og at fellingene skjer på samme sted. Også er det ganske fint å slippe å begynne på nytt igjen med samme strikkeprosjekt, som når man strikker en og en sokk.

Hvordan fikse raknet strikk

Det legges ofte mye tid og kjærlighet i et strikkeprosjekt. Da er det fint at det finnes hendige triks om man skulle være så uheldig å lage et hull i den fine strikkegenseren.

Noe annet du lurer på når det kommer til strikking? Send meg gjerne en e-post, så kan det hende jeg lager en instruksjonvideo som viser hvordan. Send til: miriam@howtolab.no

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!