Derfor er det bra for deg å bake for andre!

 Foto: bigstockphoto

Det handler ikke bare om å gi noen en søt gave.

Mennesker som elsker å bake trenger ingen unnskyldning for å skru på stekeovnen. Er du en av de som med glede baker en bursdagskake, en kake til jobben, en kake for å feire ulike milepæler eller bare lager en sjokoladekake fordi alle enkelt og greit elsker sjokolade?

Nå har vi gleden av å fortelle deg at forskere har funnet fram til at dette ikke bare handler om å lage noe godt å servere andre, men at det å bake for å glede andre kan gi deg mange psykologiske fordeler.

“Ved å bake får du uttrykket deg kreativt”, forteller professor i psykologi og hjernevitenskap ved Boston University, Donna Pincus til Huffington Post.

“Det er mye i litteraturen om sammenhengen mellom kreativt uttrykk og generell velvære. Enten det er å male, lage musikk eller baking, er det stresshemmende å gjøre disse aktivitetene. Du får et sted å utfolde deg og en måte å uttrykke deg på”, forteller professoren.

Les også: La deg fascinere av denne grønne te-kaken!

Stress er som kjent relatert til en mange mentale og fysiske utfordringer flere av oss kjenner på daglig. Å finne måter å håndtere stress er viktig for å leve et sunt liv.

 Foto: bigstockphoto

Når du baker for andre mennesker, kan baking også være en nyttig måte å kommunisere ens følelser på. Susan Whitbourne, professor i psykologisk og hjernevitenskap ved Universitetet i Massachusetts, peker på den kulturelle normen ved å bringe med mat til noen som har opplevd et dødsfall i nær relasjon. Noen ganger er det ingen ord som kan hjelpe, og bare mat kan formidle hva du prøver å si.

Hun forteller til HuffPost: “Det kan være nyttig for folk som har problemer med å uttrykke sine følelser som å takke for noe, være takknemlighet eller vise sympati med å gi noen en kake i stedet.”

Les også: Elsker du å dekorere kaker? Slik lager du rosekake!

Julie Ohana, klinisk sosionom og kulinarisk kunst-terapeut, forteller til Huffpost at “I mange kulturer og i flere land er maten virkelig et uttrykk for kjærlighet, og det er faktisk vakkert fordi det er noe vi alle kan forholde oss til. Jeg tror det kan bidra til å minske et usunt problem når det kan erstatte kommunikasjon i tradisjonell forstand, men hvis det blir gjort sammen med annen kommunikasjon er det definitivt en positiv og virkelig flott ting.”

Vi har nok alle hørt om fordelene ved meditasjon og mindfulness, som hjelp til å øke lykke og redusere stress.  Da er den gledelige nyheten at baking kan være like lønnsom.

“Baking krever din fulle oppmerksomhet. Du må måle ingredienser og fokusere fysisk på å rulle ut deigen. Hvis du er god på å  fokuserer på lukt og smak, kan dette være ekstra avslappende for kroppen,” forklarer professor Pincus.

 Foto: bigstockphoto

“Når du baker tenker du trinn-for-trinn, og følger detaljene i her og nå, samtidig som du tenker på oppskriften i sin helhet, hva du skal gjøre med den når du er ferdig og hvem du skal dele den med. Så baking er en virkelig god måte å utvikle en balansen av øyeblikket og det større bildet”, forteller professor Ohana.

Les også: Du har neppe sett mer imponerende festkaker!

Professor Pincus forteller videre at når du er mindful som ved når du baker, er du bevisst, og du bruker ikke bare tiden på å gruble over dine tanker. For grubling kan ofte føre til at du blir trist, og senere deprimert. I hjertet av bakingen er det handlingen å gi, mens bakeprosessen kan bidra til en samle dine følelser.

“Baking kan få deg til å føle at du har gjort noe godt for verden, noe som kanskje øker mening med livet ditt og tilknytningen du har til andre mennesker,” legger professor Pincus til.

Men føler du deg ikke hjemme på kjøkkenet og baking er en umulig oppgave for deg? Da bør du kanskje unngå å påføre deg unødvendig stress. Start heller med noe som er overkommelig og enkelt. Kanskje du til og med får et kompliment fra overaskede gjester som er imponert?

“Jeg tror å tilby mat til noen andre, er like mye givende for den personen som mottar som den personen som serverer og tilbyr,” avslutter professor Ohana.

Det er vi enige i! 

Da er det bare å skru på stekeovnene og finne frem oppskriftsboka. Del gjerne dette glade budskapet med dine venner. 

Kilde: huffingtonpost.com

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!