– Du kan vaske MYE RASKERE!

kjapp vask

Visste du at vaskekluten har 16 rene sider? Her er vaskeproffenes råd for rask vask.

Tekst: Newswire. Foto øverst: Bigstockphoto

Det er nok mange som syns helgevasken tar for mye tid. Du har endelig fri, men må bruke tid på noe så lite lystelig som gulvvask. Men det er flere måter å kutte ned tidsbruken på, sier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS.

ISS har 5000 renholdere i sving på norske arbeidsplasser og kan ett og annet om effektiv vasking.

– Poenget er ikke å slurve for å redusere tiden, men å være bevisst hva som fungerer best. Vi måler hvor rent det blir, sier Ronander.

du kan vaske mye kjappere

Ikke alltid like inspirerende å begynne på helgevasken. (Foto: Colourbox)

 

Mindre plask

Fagfolk anbefaler så tørre vaskemetoder som mulig.

– Det er mye plask og vask i norske hjem. Mange bruker metodene som bestemor brukte og ønsker at det skal lukte godt. Men det er liten vits i å vaske vinduskarmen med våt klut hvis det som ligger der er tørt. Og hybelkaninene på gulvet tas av støvsuger eller tørrmopp, sier Ronander.

Tørrere metoder reduserer behovet for vask fordi de får med seg mer smuss enn våte metoder.

– Vasker du parkettgulvet med våt klut og kost, du tar du egentlig mye av skitten som ligger der og klistrer den utover gulvet. Såpe i vannet legger i tillegg igjen en hinne på gulv og bordflater som støv og skitt fester seg lettere i, sier han.

Ronander propaganderer så ofte han kan for mikrofiberkluter, som i praksis skjærer smuss fra overflatene.

– På visse smussgrupper, som fett, er det mer effektivt med kjemi. Men vasker du ofte nok, holder det lenge å fukte en mikrofiberklut med rent vann. ISS’ målinger viser at dette er den mest effektive metoden på smuss som ikke er tørr, sier Ronander.

Hvis du ikke bruker skyllemiddel varer også moderne mikrofiberkluter ganske lenge selv om de vaskes etter hver vask.

– Utstyr deg gjerne med flere mikrofiberkluter og vann i sprayflaske, gjerne i redskapsbelte slik proffene gjør. Da slipper du å gå tilbake og skylle opp den ene kluten hele tiden. Hvis du er bevisst på å bruke bretteteknikk, i stedet for å ha kluten i en ball, har du i teorien 16 rene sider på hver klut, sier han.

Tiltak mot skippertak

Når målet er å kutte vasketid, er vaskesjefen til ISS nesten like opptatt av hvordan vi kan forebygge rot og skitt som hvilken vaskemetode som brukes.

– Jo mindre skitt som kommer inn i huset, desto mindre vaskebehov. Ha en god avskrapningsmatte på utsiden av døra, en grov gummimatte som får stein og grus av skoene. Det er bedre enn en fancy velkommen-matter. Effekt er viktigere enn utseende her, sier Ronander.

På innsiden av inngangsdøren bør du ha en god bomullsmatte som suger fukt og sand til seg.

Hvis du er bevisst på å holde vinduer lukket når det er rushtrafikk utenfor, kommer mindre veistøv inn. Tilsvarende går det an å holde mye pollen ute under det verste pollenslippet.

Ryddingen i forkant kan fort ta lengre tid enn selve vaskingen. Også her kommer forebygging inn.

– For å si det litt enkelt, i hvert fall til dem som ikke har småbarn: Slutt å rote. Alt bør ha en fast plass der det skal ligge. Ting som ligger tilfeldig strødd omkring tar det tid å rydde bort, sier Ronander.

Planlegging

Det går an å ha redusert vasketid i mente allerede under innredningen av boligen, for den som vil være langsiktig.

– Noen overflater er mer egnet for rengjøring enn andre. Slik tenkes det når kontor innredes, og slik kan du tenke hjemme også. Harde, glatte overflater er lettere å holde rene enn ruglete fliser og teppegulv. Når det er tid for å bytte salong, er det neppe den hvite stoffsofaen som er lettest å rengjøre, sier Stig Ronander i ISS.

PS! Du må også se disse 17 smarte hverdagstipsene!

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!