I går kveld la jeg en brødskive i matboksen og dynket den i eddik. I morges var problemet løst!

Eddik TriksFoto: Marius Hagerup Bergmo / Kreative Idéer.

Disse triksene skal jeg definitivt benytte meg av igjen og igjen.

Ok, jeg skal være helt ærlig her. Det er ikke så veldig spennende. Det er ikke mye konfetti og diskokule over det, for å si det sånn. Jeg merker også at det ikke kiler i magen når jeg tenker på å skrive om eddik. Så hvorfor i alle dager gjør jeg det da? Fordi det er så steike nyttig!

Svaret på mange små hverdagsutfordringer ligger nemlig i den flaska du antagelig har i skapet ditt. “Har ikke”, sier du? Sjekk en gang til. Jeg hadde for eksempel glemt at jeg kjøpte eddik for to år siden da jeg skulle lage pavlova. Så til tross for at glamour-nivået er lavt og det stort sett er snakk om rengjøring her, synes jeg ikke du skal la være å lese. Tvert imot. Tenk om du fikk lyst til å gå hjem og vaske dusjen etter å ha lest hvordan du virkelig skal gjøre det? Det vil jo nesten forandre livet ditt.

Her kommer en kjekk liste over noe av det du kan bruke den til. Stort sett er det snakk om helt vanlig 7% – eddik, men enkelte tips ber om 35% – varianten. Det har jeg bemerket der det har vært nødvendig. Noen av punktene ber om eplesidereddik, et annet vidundermiddel som fortjener like mye oppmerksomhet som den vanlige eddiken.

28 grunner til å alltid ha eddik i huset:

Listen kunne vært like lang som unnarennet i Vikersundsbakken, tro meg. Det finnes ufattelig mye man kan bruke eddik til. Derfor kan jeg ikke se bort fra at vi nok må komme tilbake til eddiken på et eller annet tidspunkt. Liten glæm-faktor eller ei.

1. Tette avløp: Vi går rett på sak. 2-3 spiseskjeer natron og 1-2 desiliter eddik tømmes i avløpet. La det virke et kvarters tid. Skyll. Se her om du trenger nærmere instruksjoner.
Eddik I Vasken

Foto: YouTube

2. Fjerne bakterier: Håndtak og andre flater du er i hyppig kontakt med kan du desinfisere ved å spraye litt eddik rett på og så tørke av.

3. Male betong? Rengjør først med eddik. Da skal malingen sitte bedre.

4. Teppevask: Her er et punkt jeg er nysgjerrig på, som innehaver av tepper med mystiske flekker. Da skal løsningen være en sprayflaske med like deler vann og eddik som sprayes rett på og tørkes av. Skal du vaske teppet skikkelig, er det 1/2 kopp eddik til en halv bøtte vann som gjelder. Gå over det møkkete området med en børste eller svamp og la det tørke.

5. Luftrens: Her forenes alle “gullungene” i en herlig miks. En teskje natron, en spiseskje eddik, en halv kopp vann og eventuelt noen dråper sitrus has på sprayflaske.

6. Fjerne såpebelegg fra badekar og dusj: Det hender jo fra tid til annen at vi føler for det og. Tørk over belegget med eddik, skrubb så med med natron.

7. Maur? Ellers takk! Vi liker maur, men vil helst ikke ha maurfest på kjøkkenet. Eller noe annet sted inne. Småingene liker ikke lukten av eddik (de er neppe alene om det, da), så nok en gang er løsningen like deler vann og eddik på sprayflaske. Sprayes der du helst ikke vil ha besøk av maurene.

8. Oppvask: Ja, siden eddik er desinfiserende og fjerner fett er den ikke dum å ha i oppvaskvannet. En spiseskje er et godt utgangspunkt, men prøv deg frem hvis du for eksempel ikke bruker såpe. Da kan du nemlig øke mengden eddik.

9. Fjerner merker etter penn: Som småbarnsmor kjenner jeg en høyst reell glede over dette tipset. 35%-eddik må til her. Bare ha eddik på en klut og gni til krampa tar deg.

10. Vaske saksen: Fra tid til annen må det også gjøres, tydeligvis. Da skal jeg huske at vi ikke vasker saksen med vann, men eddik. Vann kan gi rusten saks.

11. Beskytter dyr mot flått og lus: Fyll en sprayflaske med like deler vann og eddik. Finn et ønsket dyr og spray i vei. Enkel måte å beskytte Chicco og Gråpus! Ok, kanskje ikke like enkelt med katter, siden de hater eddiklukt. Men det er verdt et forsøk

12. Rense skjærefjøl: Eddik er helt ypperlig å for å desinfisere skjærefjøla. Her bruker du 35% -varianten, ha eddiken på en klut eller noe lignende og vask i vei. Se mer her.

Eddik Ferdigredigert 0606

Foto: YouTube

13. Rense sølv: Enkel og effektiv rens: Bland en halv kopp eddik og to spiseskjeer natron. La sølvet ligge og kose seg oppi denne blandingen noen timer. Og som så ofte: Skyll og tørk!

14. Stekepanner og kjeler: Her er en enkel og trygg oppskrift på rengjøringsmiddel: Salt, mel og nok eddik til å lage en slags gjørme. Gni inn og skyll av. As simple as that. Det er ikke mer å si.

15. Spist opp syltetøyet og vil ta vare på glasset? Jeg synes det er litt guffent å skulle vaske ut av syltetøyglass og lignende som har stått ganske tomme i kjøleskapet ALTFOR lenge. Jeg kaster de fleste, men innimellom vil jeg ta vare på noen, og da må de jo vaskes. Det er det samme med blomstervaser som har blitt slimete (ÆSJ!). I lengden kan man ikke belage seg på å kjøpe nytt i stedet for å stå i det som er litt ekkelt, så her er om ikke annet en fin måte å sørge for at beholderne våre blir rene og pene. Fyll dem med lik mengde eddik og varmt såpevann og la det stå og godgjøre seg et kvarters tid. Deretter kan du bruke flaskebørste (om du har) for effektivt fjerne det som måtte sitte fast. Om det er snakk om noe med lokk kan du bare sette det på og riste løs.

16. Rengjøre termos: Jeg innrømmer glatt at jeg har glemt å vaske termosen etter å ha helt ut den siste kakaoskvetten. Resultatet er en termos som til slutt får en tvilsom lukt, og som jeg kvier meg for å bruke igjen. Om dette høres kjent ut, har vi en løsning her: Fyll termosen med varmt vann og ca en kvart kopp eddik. Lukk igjen og rist. Er det noen rester igjen i termosen (uff), kan du faktisk tilsette litt ukokt ris også.

17. Insekter i skapet: Tanken på maur og møll (grøss) i kjøkkenskapet er så ubehagelig. I alle fall for folk flest. For meg er den nærmest lammende. Tror jeg skal følge dette rådet, sånn rent forebyggende. Her bruker du forresten eplesidereddik. Bland halvannen kopp av det med noen dråper oppvaskmiddel. Dette lar du stå i skapet en uke. De insektene som er der, vil da drukne i denne blandingen. Ja, det er litt trist, og helst burde vi vel ha båret dem ut for å skåne dem. Men, du vet. Det kommer ikke til å skje.

18. Vekk med ugress uten kjemikalier: Topp å bli kvitt ugresset uten å marinere hagen i alskens kjemikalier, er det ikke? Spray eller hell eddik ved roten av de vekstene du vil ha vekk. Følg bare med på at eddiken ikke kommer for nært planter du faktisk vil beholde, og ikke dynk jorda med eddik. Da kan den bli sur og kverke mikroorganismene. Og det høres jo ikke så bra ut.

19. Lag et rengjøringsmiddel til stekepanner og kjeler: Dette er jo så enkelt at det nesten skal bli en fryd å gå i gang med det. Like deler salt og mel blandes, og tilsett så mye eddik at du får en slags gjørme (beklager mangel på mer delikat ord). Dette skal du, ikke overraskende, bruke på innsiden og utsiden av det som trenger en liten skrubb. Skyll av med varmt vann og tørk.

20. Bli kvitt bærflekker på hendene: Dette er en klassiker. Sånne frosne blåbær, for eksempel, gir meg blåflekkede hender som jeg blir så vant til at jeg ikke lenger reagerer på dem når jeg ser dem. Løsningen er i alle fall så enkel at det ikke kan skade å forsøke. Du trenger nemlig bare skylle hendene i eddik. At jeg ikke visste det fra før!

21. Fjerne lukt fra hendene: Om du skal være borti matvarer som lukter litt, kan du gni inn hendene med eddik før og etter at du har vært i kontakt med maten.

22. Bli kvitt flass: Her bruker to eplesidereddik. Tre spiseskjeer eddik masseres inn i hodebunnen før du vasker håret. La det virke litt før du gyver løs på håret med sjampoen. Eller skyll håret etter sjamponering med en blanding av to kopper eplesidereddik og to kopper kaldt vann.

23. Alders- og solflekker: (brune flekker forårsaket av sol eller hormonelle endringer): Eplecidereddik er svaret. Ha litt på en bomullsdott, la det ligge på huden i ti minutter minst to ganger om dager. Skal virke i løpet av noen uker.

24. Insektstikk / uheldig møte med manet: Dynk en klut i eddik og hold den på stikket i fem minutter.

25. Krympa ullklær? Jepp. Mer enn en gang har en genser i størrelse voksen mann kommet ut av vaskemaskinen i størrelse barn 3 år. Sånt blir det dårlig stemning av. Kanskje dette er noe å prøve neste gang uhellet er ute, for du skal kunne strekke klærne tilbake til noenlunde normal størrelse Kok klærne i en del eddik og to deler vann i 25 minutter. Deretter strekker du klærne så godt det lar seg gjøre. Deretter lufttørker du dem. (Og håper på det beste!)

26. Blodflekker: Her gjelder det å være relativt raskt på pletten etter at uhellet er et faktum (24 timer er en slags grense her, så det er ikke akkurat snakk om sekunder.) Dynk flekken i eddik og la trekke 5-10 minutter. Tørk deretter med klut eller håndkle og vask. Her trenger du sterk eddik (35%)

27. Lukter det av matboksen? Mitt barn er så lite at det ikke er hennes feil dersom det lukter heslig av matboksen hennes. Det er ikke hun som har glemt å ta den ut av den lille sekken, eller glemmer mandagens boks på benken med makrell i tomat-rester i og det som verre er. Så, har du en matboks som av en eller annen grunn lukter høgg, skal du legge en brødskive i boksen. (Det anbefales å bruke lyst brød.) Dynk den i eddik og la stå over natten. Hepp, du har så en matboks som ikke lukter noen ting (ennå).

Eddrik I Matboksen

Foto: Marius Hagerup Bergmo / Kreative Idéer.

28. Vaske dusjen: Dette er det beste tipset jeg kom over, og det slår til og med det med pennemerker. Jeg vet ikke hvorfor dette treffer, men jeg har lenge forsøkt å få dørene i dusjen helt fri for såperester og alt annet som måtte feste seg til dem. Det ser tilsynelatende ut til at problemet er løst, men så fort vannet har tørket, er såpeflekkene der igjen uten at noen har brukt dusjen i mellomtiden. Jeg fant en overbevisende artikkel om nettopp dette, og her skal løsningen være å bruke to deler oppvaskmiddel og en del eddik som du påfører med en svamp. La det virke noen minutter før du skyller av. Dette skal visstnok funke som bare det! Jeg har tro på dette!

Vinegar

Foto: Bigstockphoto

Ja, jeg sa jo at det ikke er så mye rock’n’roll over dette, men vi må nesten være litt fornuftige innimellom. Nå har jeg rett og slett blitt en stor tilhenger av eddiken, og jeg skal aldri mer glemme at den finnes. Hjelp dine venner med å oppdage eddikens magiske verden ved å dele denne saken videre!

Kilder: Beateshjorne, Mojomagasin, Rd, Dinside, og Sol.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!