Gjødsle plen nå for en god start på sesongen

Foto: Espen Skarphagen

Det er tid for å gjødsle plen for en god start på sesongen. Litt omsorg og kjærlighet nå gir en herlig grønn plen utover sommeren.

Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no og Instagram-kontoen skarpihagen.

Jeg har fått en del spørsmål om gjødsling og kalking. Timing og mengde bør være riktig.

En uke med varme har gjort underverker på en vintergrå plen. Plutselig var den grønn og i full vekst.

Kalking har det vært mye fokus på i mange år, og er blant annet med på å gjøre det utrivelig for mosen som liker et surt miljø. Det er fint å kalke mot slutten av vinteren eller tidlig på våren mens det fortsatt ligger litt snø, MEN ikke hvert år, hvert 3-5 år holder. Hvis vi kalker hvert år vil det bli for mye kalk, og resulterer i en alkalisk jord med for høy PH. Dette kan være minst like skadelig for plantene som en sur jord med lav PH. Her har jeg også skrevet litt om plenstell

Foto: Espen Skarphagen 

Gressplen etter grep i vinterens klør er ganske stusselig. Vanskelig å tro at dette noen gang skal bli grønt og fint. Det er samme del av plen som på bildet over!

Etter at frosten er borte og plen har tørket opp, er det bare å svinge seg med raken. Luft og lys til røttene på gressplantene gir en fin start på veksten. Er plen veldig fuktig anbefales det å ikke gå for mye på den for ikke å skade røttene. Jeg passer på at jeg ikke går den samme ruten hver gang jeg skal et sted. Vær bevisst på å tråkke på ulike steder, og der det er som tørrest.

Foto: Espen Skarphagen 

Reparasjon av gressmatte på høsten gir en jevnere fuktighet og god start for de små spirene til våren. Skader etter vinteren er også lurt å ta hånd om nå.

Med god varme siste uka har gressplantene begynt å våkne til liv og plutselig er det grønt i hagen. Når veksten er i gang er det perfekt tidspunkt å gjødsle plen. Hvis vi kaster på gjødsel for tidlig vil det aller meste av næringsstoffer blir vasket bort før røttene klarer å ta de til seg. Derfor er det lurt å vente til veksten faktisk har kommet godt i gang.

Gjødsling av plen

Jeg bruker en kombinasjon av naturgjødsel og fullgjødslel/blåkorn. Fullgjødsel alene er nesten som å gi gresset steroider. Det blir fort flott og fint, men på sikt er det lurt å gi mer «mat» for å bygge opp en god jord med mikroorganismer. Jeg bruker derfor kukompost som toppdressing. Ved å rake utover et tynt lag med kukompost vil dette falle ned i mellom gressplantene så røttene kan nyttegjøre seg næringsstoffene.

Et tynt lag med kukompost legger seg mellom gressplantene og gir et verdifullt tilskudd av næring. Dette kalles også en toppdressing og hjelper til for et godt liv til alle mikroorganismer i jorda.

Husk å sjekk værmeldingen før du gjødsler. Blir fullgjødsel liggende på tørr eller halvfuktig plen vil det kunne gi sviskader og ødelegge plantene. Dette gjelder også generelt ved bruk av kunstgjødsel eller kraftigere gjødsel som hønsemøkk.

Med god tilgang på næring og fuktighet har vi en grønn fin plen hele sommeren.

Jeg husker som regel ikke å sjekke hverken værmelding eller å få ut gjødsel til regnværet så min løsning er å sette på vannsprederen og gjødsle plen der det blir vannet. Etter at det er gjennomvannet og gjødslet tar jeg et nytt område til jeg er kommet over hele hagen. Jeg gjødsler jevnlig frem til sensommeren hvor plen skal forberedes på vinteren som jeg skrev om her.

Nyt våren! Les flere grønne tips på bloggen til Espen Skarphagen her.

PS! Lurer du på hvordan du skal lykkes med agurkene denne våren? Se hvordan du gjør det i videoen under.

POPULÆRE EMNER

GJØR DET SELV  HAGE  HUS OG HJEM  SMARTE TIPS

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!