Hagebloggeren tipser: Slik lager du vakker krans av fjellbjørk

Foto: skarpihagen.no

Husk å spør grunneier om lov til å plukke, og ikke klipp av mer enn det du trenger. 

Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.no og Instagram-kontoen @skarpihagen.

Espen Skarphagen Foto: Privat


Nå er det tid for høstkrans! Med alt som finnes av materialer i hagen, og naturen generelt, er det bare å fråtse.

Litt teknikk og inspirasjon er kjekt å ha med på veien, men ellers er det bare fantasien som setter grenser.
Her er tips om hvordan jeg lagde kransen av fjellbjørk.

Fjellbjørka vokser langsomt og får utrolig flott krokete form. Foto: skarpihagen.no

Det er noen ulike teknikker vi kan bruke for å lage høstkrans. Hvilken teknikk vi bruker avhenger av materialene vi har tilgjengelig, og ikke minst hvilket uttrykk du ønsker at den ferdige kransen skal ha. Fletteteknikken jeg vil bruke her, viste jeg med grener av sibirkornell i dette innlegget.

Noen greiner av fjellbjørk kan bli en flott krans på et øyeblikk. Foto: skarpihagen.no

Da vi var på fjellet nylig ble jeg inspirert til å prøve meg på en høstkrans av fjellbjørk. Fjellbjørka har noen fantastiske grener som har brukt lang tid på å vokse til krokete og spennende former. Bonusen er at de nesten er dekket med mose og lav så de får et trolsk uttrykk som passer perfekt til allehelgen.

De krokete grenene med mose og lav gir et kult uttrykk i kransen. Foto: skarpihagen.no

Jeg visste at det ville bli litt plunder siden greinene er stive og krokete. Samtidig er det akkurat dette som ville kunne gi en god effekt, og ikke minst det transparente uttrykket jeg var på jakt etter. Krans av drueranker som jeg viste her hadde noe av det samme rustikke preget.

De første og tykkeste grenene ener vikles sammen. Alle de tynnere delene stikkes innimellom til slutt. Enn så lenge er det et virvar… Foto: skarpihagen.no

Begynnelsen på kransen

Den tykkeste delen av grenen stikkes inn i kransen, deretter vikles de tynnere delene innimellom. Foto: skarpihagen.no

Ved å starte med en lengst mulig grein som hadde en naturlig bue ble det enklere å lage en krans. Jeg viklet den første greina til en ring som jeg kunne jobbe videre med. Neste steg var å stikke den tykkeste delen av neste grein inn i den begynnende kransen for å vikle, og flette videre.

Deretter fortsetter jeg med å bygge på med nye greiner til jeg har ønsket størrelse og tykkelse på kransen. Det er fort gjort å bli revet med, slik at den blir litt større enn planlagt; det er i alle fall min erfaring:-)

Simsalabim og ferdig. Etter å ha samlet de mindre grenene har kransen fått sin form og et rustikt uttrykk. Foto: skarpihagen.no

Noe som forenkler

Varme! Varme gjør greiner mer smidige og enklere å jobbe med. At bjørkegrenene fikk ligge litt ute i sola gjorde susen. Med solvarmen ble de mykere og mer føyelig til fletting, i tillegg ble det klissete belegget på knoppene mykt.

Det kvaelignende og klebrige belegget fra knoppene gjør at grenene ikke sklir så lett fra hverandre etter fletting. og gjør det hele enklere.

De små grenene med klebrige knopper er enkle å flette innimellom og låser formen slik at den holder seg. Foto: skarpihagen.no

NB! Husk å spør grunneier om lov til å plukke, og ikke klipp av mer enn det du trenger. Dette er grener som vokser sakte så ta hensyn til naturen

Neste steg er å pønske ut noe pynt, eller la den være som den er naturell. Les mer på bloggen til Espen her. 

Populære emner:   hverdagstips   planter   skarpihagen.no   hage   hus og hjem   høst    kranser   jul

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!