Hvem sa at pepperkakehusene må være så store? GENIALT!

pepperkakehus

Det er så mye gøy man kan lage av en god pepperkakedeig. Bare se på disse fantastisk søte og gode pepperkakehusene som du kan henge på et krus fylt med for eksempel deilig julegløgg.

Tekst og bilde med tillatelse fra Tine.no

Målene for de små husene finner du i fremgangsmåten under. Dette er en stor pepperkakeoppskrift, så her kan du lage mange, små pepperkakehus, eller noe annet morsomt du velger å bruke deigen til. God fornøyelse!

Ingredienser

Hjemmelaget pepperkakedeig
2 egg
2½ dl sukker
250 g mørk sirup
125 g TINE Ekte Smør
½ ts malt kanel
½ ts malt pepper
½ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
½ ts hornsalt
600 g hvetemel

Melisglasur:
1 eggehvite
200 g melis

mal

Slik gjør du

1. Visp eggene og sukkeret til eggedosis. Smelt sirup og smøret i en litt stor kjele. Avkjøl blandingen litt. Bland sammen det tørre og ha det i kjelen. Elt deigen ferdig der. Deigen blir lettest å kjevle hvis du lar den hvile kjølig en god stund, gjerne til neste dag.

2. Sett stekeovnen på 200°C og ta fram en stekeplate med bakepapir.

3. La deigen ligge i kjøleskapet og ta bare ut litt og litt som du arbeider med. Det er lettere å kjevle små leiver av den store deigen. Ta passende biter og kjevle på et lett melet bord. Kjevle ut til passe tykkelse, ca 3 mm og skjær eller trykk ut veggene og takene i huset. Mål og mal til mønsteret kan du laste ned og printe ut her

4. Legg de ferdige delene over på stekeplaten. Husk å skjære ut en passe “døråpning” til forsiden og baksiden av huset, slik at du får festet det fast på koppen (trykk på hovedbildet for å se det i sin helhet). Stek delene til de små pepperkakehusene midt i ovnen i ca 10-12 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er. Avkjøl delene på flat rist.

5. Avkjøl delene til huset før du begynner monteringen. Noen foretrekker å dekorere veggene før de settes sammen, mens taket er lettest å pynte når det er montert.

Karamell-lim:
6. Lag karamell-lim av sukker, smeltet i stekepanne. Dette bruker du til å holde vegger og tak sammen med. Men husk at dette limet er svært varmt og er en jobb for voksne!

Dekorasjon:
7. Til dekor er det fint å bruke ulike godterier som knust non-stop, oppdelt seigmenn, hakket melkerull og små marshmallows. Knuste polkagriser er også meget dekorativt. Bruk fantasien! Du kan også lage vanlige pepperkaker av denne deigen.

Melisglasur:
8. Visp eggehviten lett. Visp inn litt melis av gangen til massen blir så fast at den danner myke topper. Juster med mer eller mindre melis. Sprøytepose får du kjøpt ferdig med ulike tuter med forskjellig størrelse på hullene.

Hvis du ikke har sprøytepose, går det fint å lage kremmerhus av matpapir som du vikler rundt hånden til en kjegle. Klipp et lite hull i tuppen og sprøyt på.

Feste på pynten over før melisglasuren stivner helt.

pepperkakehus

Les også: – Du har brukt aluminiumsfolie feil hele livet!

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!