Slik fjerner du gammel tapet

Du har kanskje gammel tapet i flere rom som du ønsker å fjerne?

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no Foto: Lars Aarønæs/ifi.no og Jon Halvorsen/ifi.no

Les også: Bygger hemmelige rom til huset ditt

Det finnes flere metoder for fjerning av tapet, men hvorvidt det blir enkelt avhenger nok litt av hva slags tapet som er brukt.

Ved hjelp av damp slipper som regel tapetet veggen lettere.

Ved hjelp av damp slipper som regel tapetet veggen lettere.

Må tapetet fjernes?
Først og fremst bør du avgjøre om det er nødvendig å fjerne tapetet. Dersom tapetet sitter godt til underlaget, er det ingenting i veien for å tapetsere eller male oppå (vinyltapet bør imidlertid ikke males). Men man bør grunne med heftgrunn før ny tapetsering. Noen tapeter er også spaltbare, slik at øverste lag kan dras av. Det sjiktet som sitter igjen vil være et godt underlag for videre heftgrunn og tapetsering.

Les også: Slik henger du opp bildene dine som en proff

Fjerning med fukt eller damp
Om det derimot er nødvendig å fjerne tapetet, finnes det flere veier å gå. Først kan du forsøke å væte tapetet med en fuktig, lunken svamp, og se om du ved hjelp av en har sparkel eller tapetskrape kan få løsnet den. Det finnes også egne tapetoppbløtere som gjør tapetet bløtt og løser opp tapetklisteret. Blant annet har Flügger og Henkel slike produkter.

En veggfornyer er et godt alternativt når strien sitter som støpt.

En veggfornyer er et godt alternativt når strien sitter som støpt.

Går ikke tapetet bort ved hjelp av fukt, kan tapetfjerning med dampmaskin være et godt alternativ. Det fungerer fint, og er ikke særlig vanskelig. Man holder bare dampflaten mot veggen i noen sekunder, og kan deretter skrape av tapetet. Vær oppmerksom på at det kan bli en del fukt og vannsøl i rommet, så gulvet bør dekkes til og vinduene bør være åpne. Slike maskiner kan man få leid hos fargehandlere eller byggvarehus som selger tapet.

Umulige tilfeller
Det kan også være greit å vite at en del glassfiberstrier og miljøtapet kan sitte forferdelig godt, og dermed kan være vanskelig å få fjernet. Om det er tilfelle, bør veggen helsparkles eller påføres en underlagsduk/veggfornyer, såkalt sparkel på rull. Disse finnes i ulike tykkelser, og de tykkeste variantene vil kunne dekke til struktur i underlaget – dersom det er snakk om strukturtapet. Vær oppmerksom på at du her bør bruke et tapetlim som kan hjelpe til med å ta opp litt struktur, for eksempel Casco sitt New Start.

Les også:
Slik lager du en kjole av en t-skjorte på 1-2-3!
Far og datter gjenskapte brudebildene etter morens død

Slik åpner du vinflasken uten vinopptrekker
– Du har brukt aluminiumsfolie feil hele livet!

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!