Mange kvinner mener badet bør vaskes hver dag

vasker-badet-hver-dag

Nesten hver femte kvinne synes badet bør rengjøres daglig. “Muligens litt overdrevet”, mener baderomsekspert.


Tekst: Dag Øyvind Olsen, Newswire. Foto: Hege Bakke og sxc.hu

Les også: Slik rengjør du toalettet på 3 minutter

18 prosent av norske kvinner mener baderom bør rengjøres hver eneste dag. Det store flertallet, 80 prosent, holder på at én gang i uka er passe, mens to prosent synes annenhver uke er nok.

Dette viste en undersøkelse YouGov gjorde for rørleggerkjeden Varme & Bad.

– Å vaske hele badet hver dag virker litt overdrevet. Men hvis man har mange barn, kanskje særlig gutter som ikke alltid treffer der de skal, så er det jo greit å tørke vekk søl på og rundt toalettskåla, sier Kristian Hansen i Varme & Bad Svolvær.

Renslig folk

Menn er litt mindre renslige enn kvinner. 14 prosent av mennene svarer at badet bør vaskes hver dag. 81 prosent svarer hver uke, mens fem prosent synes det holder med hver fjortende dag.

Kristian Hansen er imponert over at ingen i spørreundersøkelsen – verken kvinner eller menn – sier at badet bør vaskes sjeldnere enn hver annen uke.

– Det tyder på at nordmenn er et renslig folkeferd, mener han.

Nå i desember skrubbes og vaskes det spesielt mye på norske bad. Syv av ti sier i samme undersøkelse at de gjør ekstra rent på badet før jul.

– Men våte vaskefiller og kraftige rengjøringsmidler gjør ikke bare rent, de kan også gjøre skade på badet. Moderne materialer som benyttes i mange nye bad, tåler ikke skuremidler som kan ripe opp overflaten, sier Hansen.

Ett sted man med fordel kan gjøre rent ofte, er i dusjen.

– Der bygger det seg opp kalkavleiringer på dusjveggen som kan være vanskelige å få bort dersom de ikke fjernes ofte. Såperester etter dusjing kan ofte bare skyldes bort med rent vann, sier Hansen.

For mye vann

Mange bad som ble bygget fra 1970-1990-tallet tåler ikke belastningen med så mye fukt og vann som de i dag utsettes for, i form av konstant dusjing og vasking.

– Fukt er i deg et kjempeproblem på norske bad. Konstant fukt fører til råteskader som gjør at mange bad må rives. Det kan også gi soppvekst, sier rørlegger Kristian Hansen i Varme & Bad.

At det skal skinne ekstra av badet til jul er det ingen tvil om. Ifølge Tidsbruksundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå bruker vi i gjennomsnitt en halvtime hver til å rydde og gjøre rent i boligen hver dag denne måneden. Det er åtte minutter mer enn ellers i året.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!