Hageeksperten tipser: Dette må du tenke på når du skal plante løk i høst

 Foto: skarpihagen.no

Tid for å plante blomsterløk nå?? Det oppleves nærmest uvirkelig at sommeren allerede er over, og at vi går ubønnhørlig mot høsten…

Espen Skarphagen 

Dette er et innlegg fra Espen Skarphagen bak bloggen skarpihagen.noog Instagram-kontoen skarpihagen.

At sommeren har vært utrolig flott gjør det litt enklere å gyve løs på høstens oppgaver; plante blomsterløk av krokus, tulipaner og påskeliljer er kanskje den beste investeringen, og ikke minst troen på en ny vår som kommer før vi vet ordet av det.

 Foto: skarpihagen.no

Ofte glemmer jeg å plante blomsterløk i tide, og ender opp med å kjøpe de restene som blir liggende igjen ute i butikkene, hvilket ikke så lurt. Hos leverandørene oppbevares knoller og løker som regel med optimal temperatur og luftfuktighet. Når de ankommer butikkene er de oftest i god form, men blir de liggende ukesvis ute i butikkene vil det ofte være for varmt og tørt, dette går fort utover kvaliteten!

 Foto: skarpihagen.no

Black parrot er en tulipan jeg plantet for mange år siden. Gode løker som får bygge seg opp igjen etter blomstring gjør at den kommer trofast igjen år etter år.

Varm og tørr luft tærer fort på reservene, og gjør at en opprinnelig frisk blomsterløk skrumper inn. Naturlig nok gir dette er mye mindre krefter til vårens blomstring, som i enkelte tilfeller kan utebli helt. Får vi derimot satt i jorda nå, altså så tidlig som mulig vil de holde best mulig kvalitet. De vil rekke å sette røtter, samt forberede et skudd som er i gang med den første vårsola! Får løkene høsten på seg i bakken er de også bedre rustet til å klare vinteren.

 Foto: skarpihagen.no

Pinseliljer kommer litt senere, og har en fantastisk duft som fyller hagen på våren

Mitt råd er; ikke vent! Gå for best utvalg og kvalitet nå!

  • Plant 3 ganger dybden av løken
  • Plantes i godt drenert jord
  • Sett løken riktig vei.

NB! Legges løken på siden eller plantes feil vei vil den som regel komme opp allikevel. Den kan bruke litt lenger tid på å finne veien, og dermed gi noe senere blomstring. Er du bevisst på dette kan blomstringen forlenges ved å plante løk litt forskjellig i en gruppe.

 Foto: skarpihagen.no

Hvor skal jeg plante vårblomstrende løk?

Når du kjenner hagen din godt er det noen steder som utmerker seg, og er bedre egnet enn andre. Et par tips jeg vil trekke frem er:

 Foto: skarpihagen.no

Det er mange spennende sorter tulipaner på markedet. disse får vi normalt ikke tak i på våren, og må handles nå. Her er nok en sort jeg har plantet og mistet navnet på…

  1. Forsøk å husk hvor i hagen snøen blir borte først. Der bakken blir bar tidlig vil en gruppe løk være perfekt. Når sola får godt tak og telen er borte, blir jorda varm på et øyeblikk. Telefri og varm jord er startskuddet for de forventningsfulle skuddene på blomsterløk som ligger å venter.
  2. Tenk at bladverket bør stå igjen etter blomstring for at løken skal få bygge opp reservene igjen. Dette kan bli stående utover sommeren, og er ikke pent. Plant derfor blomsterløk mellom stauder, og planter med store blader. På den måten skjules bladverket fra ulike vårblomstrende løkplanter, og de kan visne ned i fred og ro. Her viste jeg en litt alternativ måte å rydde i bladverket etter blomstring.

 Foto: skarpihagen.no

Den lille villtulipanen «Tarda» er hardfør og sprer seg lett i hagen. Vårens blomsterglede planlegges nå:-)

Les mer på bloggen til Espen her!

Populære emner:   hverdagstips   planter   skarpihagen.no   hage   hus og hjem

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!