Slik redder du bunadsskjorten

redd bunaden

Snart er det 17. mai og konfirmasjonsdager. Her er tipsene du trenger for å redde en gulnet eller flekkete bunadsskjorte.

Tekst og foto: Elin Bjørnsson, Newswire

– Mange har ikke brukt bunadsskjorten på mange måneder og får en ubehagelig overraskelse når de henter fram en gulnet skjorte fra klesskapet, sier Malin Skaar i Lilleborgs Forbrukerservice.

Bunadsskjorter kan nemlig gulne hvis de strykes før de henges bort.

– En bunadsskjorte holder seg faktisk hvitere hvis man bare vasker den etter bruk og henger den i plast uten å stryke den, sier Malin Skaar.

Men det er heldigvis håp for gule skjorter.

– Vask skjorten med et vaskemiddel som inneholder blekemidler. Skjortestoffet lysner merkbart med slik behandling, sier vaskeeksperten.

 

BUNADSSKJORTE: Bunadsskjorter uten farget broderi blir fine og hvite når du bruker vaskepulver med blekemidler.

BUNADSSKJORTE: Bunadsskjorter uten farget broderi blir fine og hvite når du bruker vaskepulver med blekemidler.

Tåler 60 grader
Dersom skjorten er brodert med farget søm, må man være mer forsiktig.

– Da bør den nok vaskes med et vaskemiddel uten blekestoffer for å unngå ar fargene blekes. Men vet man at fargene i broderiene ikke falmer i vask, kan man bruke vaskemiddel med blekestoffer.

Bunadsskjorter er ikke som andre skjorter. Mange er håndbroderte, sydd i lin og brukes bare til fest. Likevel tråler de i utgangspunktet maskinvask på 60 grader.

– Både lin og bomull kan vaskes på 60 grader med mindre det er noen spesiell søm eller broderier på skjorten, sier Skaar.

Hun råder bunadeierne til å følge vanskeanvisningen på skjorten. Hvis den finnes.

– Mange har håndsydde bunadsskjorter som har gått i arv, og de har selvsagt ingen vaskeanvisning. Da skal man heller være litt forsiktig og vaske skjorten for hånd, råder hun.

Flekkfri
Hva hvis man har hengt bort bunadsskjorten med flekker på?

MALIN SKAAR: Malin Skaar, leder av Lilleborg Forbrukersevice, gir førstehjelp til opprådde nordmenn som sliter med å få bunadskjorten ren til 17.mai.

MALIN SKAAR: Malin Skaar, leder av Lilleborg Forbrukersevice, gir førstehjelp til opprådde nordmenn som sliter med å få bunadskjorten ren til 17.mai.

– Hell på litt flytende Omo, gni vaskemiddelet inn i stoffet og la det virke i en halvtime. Deretter kan skjorten vaskes i maskin, hvis den tåler det, eller for hånd dersom du vil være mer forsiktig.

Flekker på selve bunaden kan man børste vekk med en kost eller prøve å fjerne forsiktig med en fuktig klut.

– Rensing er beste løsning hvis du har tid til det. Bunadsstrømper i ull må vaskes med Milo, sier Skaar.

Og når maifesten er over, skal bunadsskjorten vaskes igjen.

– Men ikke stryk den. Da unngår du gulning neste gang. Bunadsskjorter skal strykes like før du tar dem på deg, sier Malin Skaar i Lilleborg Forbrukerservice.

 

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!