Kan brukte teposer egentlig gjenbrukes til noe smart, og fungerer det?

Foto: Kreative Idéer.

Det er faktisk ingen grunn til å kaste de i søpla når teen er klar!

Vi har sett nærmere på flere alternativer av gjenbruk av brukte teposer. Og listen ble lang! Noen å tenke på til neste gang du lager deg en kopp te.

Det første vi ser på, er det enkleste og mest opplagte:

1. Pimpe teen din

Foto: Kreative Idéer.

Det høres ut som en ide fra bakvendtland, men du kan lage enda sterkere te ved å bruke en brukt tepose. I tillegg til den nye teposen, selvfølgelig!

En gammel tepose kan fint brukes både en og to ganger, den. Men det kan være greit å notere seg at brukte teposer ikke bør bli en yngleplass for mugg. Det kan du unngå ved å oppbevare posene i et fuktig miljø (et lite shotglass med vann, for eksempel) og ved å oppbevare dem i kjøleskapet.

Bruk uansett nesen. Lukter teposene litt rart er det på tide å kaste dem.

2. Skylle hår
Svak te kan gjøre susen for håret ditt. Kok opp litt vann og la en brukt tepose trekke til du får en slags svak te. Denne teen kan du skylle håret med etter at du har vasket det. Det blir også sagt at du kan kamuflere grå hår ved å skylle håret i svart te. Om det har noe for seg eller ikke, vet jeg ikke. Jeg står fortsatt foran speilet og røsker ut de sølvgrå enkelthårene, men når jeg får kallenavn som “Sølvi”, da skal jeg vurdere å gjøre noe.

3. Hjelp til hovne øyne
Her snakker vi en klassiker. Teposer over lukkede øyne – dette er et bilde vi har sett mang en gang. Men det har noe for seg hvis hverdagen (eller helgen!) har vært litt tøff og øynene dine føles såre, hovne eller bare rett og slett ikke spiller på lag. Om teposene er varme eller kalde spiller ikke så stor rolle, sies det, men sørg for at de er fuktige før du legger dem over øynene. Garvestoffene i teen vil hjelpe til med å få fart på blodsirkulasjonen og lette på situasjonen.

4. Teposer i badekaret
Jazz opp stunden i badestampen med en tepose eller to. Om du ønsker deg myk hud, altså. Hvis ikke kan du bare hoppe over til neste punkt.

Alle former for te vil gjøre susen her, men på grunn av den gunstige effekten antioksidantene har på huden, er grønn te verdt å forsøke. Eller hva med et kamillete-bad om du har behov for å roe litt ned? Uansett hvilken te du går for kan du velge om du vil hive posene rett i badekaret eller om du vil henge dem på krana og la vannet renne over dem.

5. Fotbad
Nært beslektet med punktet over, vil du kanskje si. Likefullt: Sleng oppi et par gamle teposer når det er tid for ditt velfortjente fotbad. Eller bad undersåttene dine i sterk te. Eventuell lukt skal etter sigende forsvinne.

6. Få spa-følelsen hjemme
Kok opp vann, ha vannet i en bolle sammen med en valgfri te. Ha et håndkle over hodet og inhaler dampen. Antioksidanter og garvesyren i teen vil gjøre huden din godt og gi deg en finfin glød!

7. Fjerner lukt

Ja, det ser ut som et ulykkelig stykke kjøtt, gjør det ikke? Men ikke la deg lure! Denne teposen er smartere enn du skulle tro! Foto: Kreative Idéer. 

Se for deg at du har noe som lukter ugreit og som helst ikke skulle gjort det. Hender, sko – you name it. Legg tørre teposer (brukte eller ubrukte) i skoene dine for å gjøre situasjonen litt bedre. Du kan også bli kvitt lukten av fisk, hvitløk eller hva det måtte være ved å skylle hendene i te, eller innholdet i en eller flere brukte teposer. Pass på at tebladene er fuktige, da. Når du først er i gang kan du også rense skjærefjøla!

I kjøleskapet kan du legge noen gamle teposer for å dempe lukten av alt mulig som ligger der inne. Eller klippe opp noen poser gammel te, hive innholdet i en liten boks uten lokk og la det stå i kjøleskapet. Kjøleskapslukt er en egen greie, må jeg si. Du kan også strø tørr, gammel te over kattesand når vi først er inne på lukt.

Også tørre poser funker her. Det gleder denne teposen med smak av karamell, skal jeg si deg. Foto: Kreative Idéer.

8. Hasta la vista, blemmer!
Det er ikke nødvendig å si så mye om hvor vonde blemmer kan være. Løsningen, min venn, er nær: Legg en fuktig tepose over den før du tar kvelden. Mulig du må teipe den for at den skal holde seg på plass, med mindre du sover særdeles rolig. Tilstanden skal i alle fall være bedre morgenen etter.

9. Solbrent eller irritert hud
Insekter stikker, solen brenner – hva gjør du når uhellet er ute? Det finnes ikke akkurat få løsninger her, og mange ting du har lett tilgjengelig skal ha en lindrende effekt. Om det tilfeldigvis er teposer du har for hånden, skal du vite at du kan bruke dem. En kald og fuktig tepose kan nemlig brukes som en slags kompress, og skal både dempe ubehaget og helbrede.

Foto: Kreative Idéer.

10. Vaksinerte småbarn (eller store barn, eller voksne…)
Det er en liten stund siden jeg hadde et nyvaksinert barn i hus, og det er noen år til neste vaksine. Slik jeg husker det, gikk vaksineringen knirkefritt, med unntak av den aller første gangen. Hadde jeg visst at en fuktig tepose kunne lindre, ville jeg nok sørget for å ha forberedt meg ved å ha den liggende klar i veska eller i kjøleskapet.

11. Teposer i oppvasken
Ikke den sak teen ikke fikser! Oppvasken skal gå rimelig greit om ønsker hjelp til å få løsnet gamle matrester eller fett. Sleng bare noen poser oppi vannet!

12. Vaske vinduer, speil og glass generelt
La en brukt tepose trekke, og spray den svake teen på flaten du ønsker å rengjøre. Teen vil gjøre det enklere å få vekk fett og andre flekker.

13. Ta gulvvasken med en tepose
Nei, du skal slippe å ta helgevasken med en bitteliten, kjøttfarget tepose. Foto: Kreative Idéer.

Dette fremkalte noen høyst levende bilder på netthinnen, for å si det sånn. Men slapp av (om du syntes dette hørtes litt for sært ut). Du skal slippe å stå på alle fire og gni et par teposer over parketten din. Tanken er at du kan vaske gulv og tremøbler med sterk, avkjølt te. Ha litt av teen på en klut, vask det aktuelle området og gå så over med en tørr, myk klut.

14. Hold mus ute
Noen synes kanskje at det er en del ting vi mangler her i verden. Noe vi ikke mangler, er råd og vink om hvordan vi skal holde uønskede dyr og insekter ute. Siden du er her og leser en artikkel om brukte teposer, kan du godt spenne fast sikkerhetsbeltet, for her kommer en kjempeoverraskelse.. Brukte teposer kan gjøre jobben!

Dytt tørre, brukte teposer i skap, boder og åpninger hvor for eksempel mus sniker seg inn. Verken mus eller insekter liker lukten av peppermynte spesielt godt, så er du skikkelig lur, sprayer du peppermynteolje på posene.

15. Farge papir og egg
De kreative av oss vil finne glede i følgende: Du kan farge ting med te. Kanskje en selvfølge for noen, men ikke for meg. Trekk en brukt tepose  og gi papirene dine et te-bad før du lar dem tørke. Og dette kan du gjøre flere ganger dersom du ønsker sterkere farge. Du kan også bruke pensel og male den svake teen på.

Frokosteggene kan du enkelt friske opp med litt farge. Legg hardkokte egg i en skål med sterk te i den fargen du vil ha, samt en klunk eddik. For å få fargen til å sette seg, lar du eggene ligge en time.

16. Tepperens
Frisk opp et slitent teppe ved å drysse over tørket te fra en brukt tepose. La det ligge rundt 20 minutter før du støvsuger. Et lite tips i denne sammenhengen er å velge en te som lukter godt, som te med sitronsmak. Da vil teppet få en diskret, men behagelig duft.

17. Godlukt til heimen 
Det kan nesten ikke bli for mye godlukt. Og en brukt tepose kan bistå deg i jakten på et velduftende hjem, garasje, bil eller hva det måtte være. Du trenger en brukt tepose og en eterisk olje etter ønske. Ha noen dråper på teposen og heng den der du måtte ønske.

18.Smaksetter
Dette må da være en festlig tvist på middagen eller frokosten. Jeg husker det fantes terninger som ligner på buljongterninger, men som ikke var det allikevel. De var laget med tanke på ris og pasta, og jeg husker det var svært da vi endelig kunne begynne å smaksette karbohydratene våre. Av en eller annen grunn forsvant de, men jakten på spenstig mat har ikke tatt slutt. Teposer skal være en måte å live opp slik mat på. Det er altså bare å legge en tepose i vannet og la den ligge til vannet koker.

Av tipsene som finnes der ute, har jeg sett flere nevne jasminte og kamillete til ris, grønn te til pasta, og chai-te og kanelte til slikt som grøt. Jeg har appelsin-og kanelte liggende som skriker etter å tilføre kveldsgrøten min mer schwung. Gjett om det skal forsøkes.

19. Marinere kjøtt
Jaha, ja. Her tipses det om å la kjøttet marineres i sterk te, for garvesyren i te gjør kjøttet mørt og saftig. Som med marinade ellers er det best å la kjøttet ligge litt – gjerne over natten om du har tid til det. Du kan også tilsette en brukt tepose og et glass vann i langpanna dersom du steker noe i ovnen.

20. Få fart på komposten
Hiv teposene dine i komposten dersom de er nedbrytbare. Da får du fart på komposteringen.

Used Teabags In A Glass Dish On A White BackgroundDisse brukte godbitene er noen skatter, men du kan ikke ta vare på dem i evig tid. Foto: Bigstockphoto.

Nå lurer du kanskje på om du kan skaffe deg en ny hobby, nemlig spare på brukte teposer. Men ikke gled deg for tidlig. Disse små posene har nemlig begrenset holdbarhet. En dag på kjøkkenbenken er det de tåler, men noe lenger levetid får de hvis du oppbevarer dem i kjøleskapet. Bruk nesa – lukter teposene høgg, da kaster du dem!

PS! Del gjerne denne saken videre om du synes dette var nyttig.

Kilder: Rd.com, Natural Living Ideas, Teatulia, Apartment Therapy, og Chasing Green.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)