Ekspertene avslører: Vil du ha et gullende rent julehjem, bør du gjøre dette!

Foto: Jordan, Geberit

 Tekst: Chera Westman / ifi.no
Foto:   Jordan / Geberit

Moppestang med mikrofiberklut og vippesikring, malervask og en lang dusj. Dette er de beste hjelpemidlene til julevasken.

Mange av oss ønsker å feire jul i et gullende rent hus. Først da kan julestemningen innfinne seg på ordentlig. Her er tre tips til ting du absolutt bør ha til julevasken – og én du ikke trenger!

1. Moppestang – ingen mørke skygger i taket

Støv, sot, fett og annet smuss samles som mørke skygger i taket. Både malte og umalte paneltak blir raskt lyse og rene igjen ved bruk av en moppestang med mikrofibermopp. Bruk en moppestang med vippesikring; den gjør at brettet ikke stiller seg i feil posisjon når du snur moppen opp mot taket.

Foto: Jordan

– Det er en mindre jobb å vaske taket enn mange tror. Du bør først forfukte underlaget, så påføre forvask før maling og la den stå en stund slik at kjemien virker. Deretter tørker du av med mikrofiberklut og rent vann, sier Jostein Brekka, produkt- og kategoriutviklingsansvarlig hos Jordan.

Vask deg frem og tilbake over taket, ikke i sirkler eller ande sidebevegelser.

2. Malervask – enkel fjerning av seigt fett

På skap og hvitevarer på kjøkkenet legger det seg gjerne et lag med seig, guffen skitt. Dette er fettrester fra matlaging, iblandet alskens uhumskheter og støv. Intens gnikking med skurepulver eller salmiakk, glovarmt vann og skuresvamp er én måte å få fjernet dette på. En raskere og enklere vei er med en mikrofiberklut og vann ispedd rengjøringsmiddel beregnet på rengjøring før malearbeid inne.

– Til forskjell fra salmiakk inneholder disse midlene både tensider som løser opp fett og en emulgator som binder fettet til vaskevannet. Det gjør at fettfjerningen går raskt og enkelt. Det er viktig å ikke overdosere og å skylle med vann etterpå, sier Per Myhre ved teknisk produktsupport hos Nordsjö.

3. Lang, varm dusj – rent på badet

Gjenstridige flekker og skjolder på fliser og dusjvegger består ofte av kalkrester, hudavlagringer, såpe og annen smuss. Dette er en utfordring også for de sterkeste rengjøringsmidlene. Varme og fukt vil dog kunne hjelpe til med rengjøringen.

Foto: Geberit

Start med å ta en lang, varm dusj eller et bad. Påfør deretter et surt eller alkalisk rengjøringsmiddel og la det virke en stund. Gå så over flatene med mikrofiberklut. Bruk en fin skurepad eller skuresvamp til de verste flekkene, og bruk gjerne en tannbørste til fuger og utilgjengelige kriker. Avslutt med å tørke alle flater i baderommet med et antibakterielt middel som effektiv desinfiserer flatene uten å kreve skylling eller avtørking.

4. Spar på vannet!

Vann er ikke løsningen på alle smussproblemer. I mange tilfeller kan faktisk vann ødelegge mer enn det gjør nytte. De fleste gulvtyper; tre- og parkettgulv, laminat, vinyl og linoleum, bør i første omgang rengjøres tørt. For mye vann vil kunne skade materialet og skjøtene.

Bruk en tør mikrofibermopp eller rett og slett støvsugeren. Ved behov kan du bruke en dusjflaske for å spraye litt vann på moppen og på den måten fukte den. Ved å dyppe hele moppen eller en skureklut i vannbøtten, risikerer du å påføre for mye fukt.

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!