Dette visste du neppe om paller

 Foto: Bigstockphoto 

Noen paller må du IKKE bygge møbler av

Å bruke pall til å bygge flotte møbler og smarte løsninger har lenge vært populært i de norske hjem. Men visste du at noen typer av pall kan være skadelig for helsen din?

Paller er opprinnelig laget for å enkelt frakte store partier av gods som mat og andre materialer. Men de siste årene har mange nordmenn vært svært kreative i bruken av paller i eget hjem og hage. Det er bare kreativiteten som kan stoppe deg når det kommer til hva som kan lages av en pall!

Se også: Det begynner gjerne med en enkel palle. Så starter jobben med å lage noe helt genialt!

Mange bygger om paller eller bruker de som de er til å bygge senger, stuebord og hagemøbler. Men vet du egentlig hvordan du kan sjekke om pallene du ønsker å bruke ikke er helseskadelig?

 Foto: Ragnhild Engeset (privat)

Kjøp paller av en godkjent forhandler

Impregnerte paller blir produsert i utlandet, hvor de blir overflatebehandlet med kjemikalier og stoffet MetylbromidMetylbromid brukes opprinnelig til bekjempelse av skadedyr, men er forbudt i både Norge og EU fordi det er ozonreduserende.

Se også: Da han var ferdig med dette byggeprosjektet var det umulig å se at det er laget av paller

Ved å bruke paller som er overflatebehandlet med dette stoffet som møbler risikerer du å komme i kontakt med dette giftige stoffet. Du kan se om pallen er impregnert ved å se på fargen, disse pallene har gjerne et grønt skjær etter behandlingen. Paller som også er brukt til transport av gifte materialer som for eksempel maling, bør du også styre unna. Farlige stoffer som fraktes på paller kan sive inn i treverket.

 

 Foto: Bigstockphoto

Disse pallene kan du bruke

Velg Europaller. Da kan du være sikker på at det er trygt å bruke de til møbler og interiør. Europaller produseres i Europa og er ikke giftige fordi de ikke overflatebehandles. Da trenger du bare å forsikre deg selv om at de ikke er brukt til transport av farlige stoffer og du kan kjenne de igjen ved at de er merket med EUR eller EPAL.

For å være helt sikker på dette bør du bruke en godkjent forhandler.

Fakta: Visste du at de fleste standard paller i Norge blir produsert på Ilseng fengsel av innsatte som soner promilledommer? 

Se også: Slik kan to gamle paller gjøre sommeren din enda bedre!

 Foto: Bigstockphoto

Da er det bare å bygge i vei! Del gjerne dine palleprosjekter med oss i vår store Facebook-gruppe “Vi som elsker DIY-prosjekter og smarte tips”. Bli medlem her!

#DIY  #DIY-PROSJEKTER  #GJØR DET SELV  #GJENBRUK  #LAG DET SELV  #LAG DITT EGET INTERIØER #DIY-INTERIØER  #INTERIØERTIPS  #HUS OG HJEM  #OPPSKRIFT

Lik oss på Facebook for de beste tipsene!

×
Lik oss på Facebook :)
Hold deg oppdatert på flere kreative idéer og smarte tips!
×
Liker du denne saken?
Del den med vennene dine!
Takk for at du delte artikkelen. Vi blir også superglade om du liker oss på Facebook. :)