Syv måter å takle irritabel tarmsyndrom

David Cox - The Guardian

  • Publisert: 06.09-2018
  • Oppdatert: 06.09-2018
Irritabel tarmsyndrom gir plagsomme symptomer som forstoppelse, magesmerter og diaré. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix

IBS kan gi mye ubehag, og er ofte vanskelig å behandle fordi pasientene reagerer på forskjellige matvarer. 

Irritabel tarmsyndrom kan være arvelig. Tilstanden kan komme av oversensitive nerver i tarmen, noe som blant annet kan forårsake smerter og kramper. Heldigvis finnes det grep du kan ta for å gjøre tilstanden lettere å leve med.

1. Vurder medisiner

Snakk med legen din om hvilke medisiner som anbefales for din type IBS. Hvis du har IBS med forstoppelse, kan det hjelpe å ta avføringsmidler. Det finnes blant annet såkalte osmotiske avføringsmidler, som øker vanninnholdet i tarmen, og rensende avføringsmidler, som stimulerer tarmveggene. Hvis du derimot har IBS med diaré, kan det hjelpe med medisiner du får uten resept, som for eksempel Imodium.

Les også: Syv måter å unngå diabetes type 2

2. Få i deg probiotika

Forskning har antydet at symptomene på IBS kan komme av endringer i tarmfloraen. For enkelte kan probiotika (enten i form av kapsler, pulver eller yoghurt) lindre symptomene. Dette kosttilskuddet skaper en mer normal tarmflora ved å motvirke sykdomsfremmende bakterier, roe ned bevegelsene i tarmen og bekjempe betennelse.

3. Prøv et fiberrikt kosthold

Hvis du har IBS med forstoppelse eller diaré, kan du prøve å øke fiberinntaket ditt gjennom frukt, grønnsaker, bønner, fullkornsbrød og frokostblandinger. Måltider med høyt innhold av fett kan gjøre symptomene verre, fordi disse matvarene kan skape sammentrekninger i tarmen. Når det er sagt, er det ikke alle som opplever bedring av å gå over til et fiberrikt kosthold. Kun én av seks IBS-pasienter opplever forbedringer ved å gå over til dette kostholdet. Andre opplever at mye fiber forverrer symptomene, og kan ha større fordel av for eksempel et ketogent kosthold (lavkarbo), som skal redusere inflammasjon. 

(Saken fortsetter under)

/

4. Hold deg aktiv

Ifølge forskning, kan en halvtime med aktivitet om dagen lindre noen av de vanligste symptomene på IBS, som for eksempel forstoppelse og magekramper. Du bør snakke med legen din angående hva slags trening som passer deg, men prøv å hold deg til en fast rutine så du trener til samme tid hver dag, og unngå å trene rett før eller etter du har spist.

Les også: WHO: 1 av 4 voksne i verden trener for lite

5. Stress ned

Stress kan trigge symptomene på IBS, både på grunn av koblingene mellom hjernen og magen, og fordi stress kan gjøre hjernen mer oppmerksom på bevegelser i tarmen. IBS kan være en autoimmun lidelse, og immunforsvaret blir kraftig påvirket av stress. Prøv å ta deg nok tid i hverdagen til å slappe av, og hvis du lever en stressende livsstil, vurder å begynne med yoga eller meditasjon. Du kan også prøve deg på forskjellige pusteøvelser.

6. Før dagbok over hva du spiser

IBS-pasienter reagerer på forskjellige matvarer, så prøv å skrive ned hvilke mat- og drikkevarer som forverrer symptomene dine. Hvis du ofte er oppblåst, kan du for eksempel prøve å kutte ut matvarer som inneholder mye resistent stivelse (som finnes i kalde poteter og brød), i tillegg til bønner, kål og kullsyreholdige drikker. Fruktose finnes i søte grønnsaker og frukt, og kan også trigge IBS-symptomer. Det er også verdt å huske på at én av ti pasienter med IBS er laktoseintolerante, så det kan hjelpe å kutte ned på meieriproduktene. Koffein kan forverre diaré, så begrens inntaket av kaffe og te til to til tre kopper om dagen.

7. Prøv peppermynteolje

Studier har vist at peppermynteolje kan forebygge magekramper, oppblåsthet og smerter ved avføring, spesielt hos pasienter med IBS med diaré. For å lindre disse symptomene, kan du for eksempel prøve peppermynteolje i form av kapsler. 

Les også:  — Kokosolje er ren gift

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

DEL

FØLG OSS