Her kan du finne sagn fra ditt hjemsted

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 11.09-2018
  • Oppdatert: 28.02-2019
Theodor Kittelsen ble kjent for sine illustrasjoner av overnaturlige vesener. Dette kalte han «Sjøtrollet». Foto: Wikimedia Commons

Med UiO sitt sagnkart kan du se hvilke hekser og huldre som herjet i ditt nabolag. 

De fleste hjemsteder har sine sagn som har skremt og fascinert innbyggerne i flere år. Sagn er historier som sies å være sanne, og handler ofte om troll, underjordiske, sjøuhyrer eller andre overnaturlige vesener.

Les også: Rekonstruerte ansiktet til 313 år gammel «heks»

Historiene er gjerne knyttet til et bestemt sted, og vil du vite hvilke skumle vesener som ifølge sagnene holdt til der du bor, kan du finne dem på UiO sitt sagnkart.

Det er Norsk folkeminnesamling ved UiO som står bak kartet, som inneholder over 6000 fortellinger om hekser og trollmenn, nisser og drauger, spøkelser, varulver og andre vesener mellom himmel og jord. På kartet kan du klikke deg inn på ditt hjemsted og lese historiene som skal ha skjedd der.

Les også: Her kan du finne din neste turvenn

(Artikkelen fortsetter under) 

/

Ønsker seg flere sagn

Og kjenner du et sagn som ikke er oppført i kartet, kan du sende det på e-post til UiO. Da kartet ble lansert i fjor, fortalte kulturhistoriker Line Esborg ved UiO at de gjerne tar i mot flere bidrag.

– Dersom folk har fortellinger fra sin hjembygd som ikke er med, blir vi veldig glade hvis de tar kontakt med oss, sa hun til Forskning.no.

Send ditt sagn til folkeminner@ikos.uio.no.

Se hele sagnkartet her.

DEL

FØLG OSS