10 ting du kanskje ikke visste om sjokolade

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 13.09-2018
  • Oppdatert: 14.09-2018
De fleste av oss elsker sjokolade - enten i form av kakao, brownies eller sjokoladeplater.Foto: Fortyforks / Shutterstock / NTB scanpix

Vet du hvor ordet sjokolade stammer fra, eller at sjokolade en gang ble brukt som betalingsmiddel? Her er ti interessante fakta du kanskje ikke visste om det brune gullet.

Smaken av sjokolade er kanskje verdens mest elskede, og i 2016 spiste vi nordmenn hele 9,3 kilo sjokolade hver.

Til tross for at de populære godbitene er spekket med sukker, har det også blitt bevist at sjokolade kan ha noen positive helseeffekter.

Les også: Sjokolade: Fra sunn til usunn i moderate mengder

Ifølge den nasjonale konditorforeningen i USA (NCA), var 13.september den internasjonale sjokoladedagen. I den anledning har vi funnet frem ti ting du kanskje ikke visste om sjokolade. Les dem alle nedenfor!

1. Hvit sjokolade er ikke ekte sjokolade

Hvit sjokolade inneholder kakaosmør istedenfor kakaomasse og kakaolikør, og kan derfor ikke anses som sjokolade, skriver The Telegraph.

2. Ble introdusert i Europa på 1500-tallet

Mayaindianerne skal ha vært de første til å dyrke frem kakao, og ifølge Wikipedia, var det Christofer Columbus som først introduserte kakaobønnen i Europa. Han oppdaget kakaobønner på øya Guanaja i Karibien, og tok dem med seg tilbake til Spania.

3. Betyr «Gudenes mat» på gresk

Aztekerne var også tidlig ute med å ta i bruk sjokolade. De inntok den i flytende form, uten tilsatt sukker. Derfor antas det at ordet stammer fra det aztekiske ordet xocoatl som betyr «bittert vann», skriver SNL. Det latinske navnet på kakaotre er Theobroma Cacao, som betyr «Gudenes mat» på gresk.

Les også: Sjokolade kan redusere demensrisiko

4. Tysk selskap fant opp sjokoladen slik vi kjenner den i dag

Sjokoladen vi spiser i dag er langt søtere enn den bitre sjokoladen aztekerne drakk. Ifølge Food & Wine fant det tyske selskapet Van Houten i 1828 opp en maskin som presset kakaobønner til et tynt pulver. Dette tynne pulveret ble senere brukt til å lage varm kakao og sjokoladebarer.

5. Norges første sjokoladefabrikker

De første sjokoladefabrikkene som startet opp i Norge, var Carl Kraffts Chocolade og Brødrene Ottesens Chocolade- og Bonbonfabrik, ifølge Dagsavisen. Senere startet Freia sjokoladeproduksjon i et lite hus på Rodeløkka. Dette huset skulle senere bli den store fabrikken vi kjenner til i dag.

(Saken fortsetter under)

/

6. Den triste historien bak Freia-storken

Det er nok ikke mange fugler som har prydet like mange produkter som Freias sjarmerende stork. Ifølge deres egne nettsider, ble storken født som følge av en tegnekonkurranse i 1907. Vinneren av konkurransen ble 26 år gamle Oscar Kristoffersen. Han vant 400 kroner for sitt bidrag, noe som var veldig mye penger på den tiden. Han brukte pengene på å dra på studietur til Italia, men døde sørgelig nok på turen.

7. — Mørk sjokolade kan regnes som en grønnsak

Mange av oss elsker den milde, søte melkesjokoladen, men det er den mørke sjokoladen som er best for helsen. Dette skyldes at mørk sjokolade inneholder mye mer kakao og mindre sukker. Lege Berit Nordstrand har til og med uttalt at mørk sjokolade (med minst 80 prosent kakao) kan regnes som en grønnsak.

8. Ble brukt som betalingsmiddel

Aztekerne og mayaindianerne verdsatt kakaobønner så høyt at de brukte dem som betalingsmiddel. Bønnene kunne bli brukt til å betale for alt fra grønnsaker til sex, ifølge Wikipedia.

Les også: Nordmenn går klin sjokos i påsken

9. Verdens dyreste sjokolade

I mars ble verdens dyreste sjokolade utstilt på en messe i Portugal. Den ble laget av den portugisiske sjokolademakeren Daniel Gomes og er dekket av 23 karat gull, ifølge Godt.no. Herligheten har en prislapp på 7728 euro, altså rundt 73.000 norske kroner.

10. Klimaendringer truer sjokoladeproduksjonen

På starten av året advarte forskere mot at sjokoladen kan forsvinne innen år 2050. Kakaotrær trives best i fuktige klima i skogene rundt ekvator, og nå trues kakaoproduksjonen av varme temperaturer og tørke.

Les også: Her er forklaringen på hvorfor du blir mer lykkelig av sjokolade enn agurk

DEL

FØLG OSS