Fårikålsesong: Visste du dette om Norges nasjonalrett?

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 27.09-2018
  • Oppdatert: 27.09-2018
I dag feires Norges nasjonalrett landet over. Foto: Viktory Panchenko / Shutterstock / NTB scanpix

Fårikålsesongen er i gang for fullt. Her er fem morsomme fakta du kanskje ikke visste om den folkekjære retten. 

Enten du liker det eller ei, er det få middagsretter som har så sterke røtter i norske tradisjoner som fårikål.

Allerede i 1972 ble den kåret til Norges nasjonalrett, og fortsatt er det lite som minner så mye om norsk høst som en varm gryte fårikål.

Les også: Hva skal du drikke til fårikål?

Nå, i slutten av september, er det høysesong for fårikål. I den anledning har vi funnet frem fem interessante fakta du kanskje ikke visste om den erkenorske retten. Les dem alle nedenfor!

1. Dansk opprinnelse

Ingen er helt sikre på fårikålens opprinnelse, men ifølge Store norske leksikon, tyder mye på at den stammer fra Danmark. Den første gangen retten ble nevnt i kokeboken «Lærebog for Husholdningen» av Hanna Winsnes. Den gangen gikk retten under navnet «And nedlagt i Hvidkål», men det stod også at man kunne bytte ut gås med sauekjøtt. Nå lager de fleste fårikål med lam eller sauekjøtt.

2. Startet eget fårikålpoliti

Matprat har en egen, «ufårmell fårening» som heter fårikålens venner. For flere år siden gikk foreningen til innkjøp av en gammel Opel for å sørge for at restauranter landet over serverte fårikål på rettens egen festdag. Ifølge Kristin Juliebø, kommunikasjonskonsulent i Matprat, kommer de dog ikke til å patruljere i år.

3. Skapte debatt i sosiale medier

Den originale fårikåloppskriften består av fårikålkjøtt, hodekål, salt, pepper og vann, men mange tilsetter andre ingredienser for å eksperimentere med den gamle klassikeren. Kokken Trond Moi viste blant annet frem på NRK at han laget fårikål med chilli og ingefær. Dette falt ikke i god smak hos alle. Under et innlegg på Facebook-gruppen til fårikålens venner, kan man se at de fleste brukerne mener at ingredienser som chilli ikke er innenfor. I kommentarfeltet kommenterer flere et klart «NEI!!». En annen bruker skriver at fårikål med chilli er «ren blasfemi».

4. Danket ut fredagstacoen

I 1972 ble fårikål stemt frem som Norges nasjonalrett, med kjøttkaker på andreplass. I 2014 holdt Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug en ny avstemning, og for andre gang svarte det norske folk at fårikål er vår nasjonalrett. Retten danket blant annet ut andre favoritter som kjøttkaker, Grandiosa og taco.

5. Fårikål med en brasiliansk eller amerikansk vri

Fårikål finnes også i andre, internasjonale varianter. Du kan for eksempel prøve å lage en brasiliansk form for fårikål med bacon og rødvin eller lam med byggryn og kål slik amerikanerne liker den.

Vil du lage fårikål som kjendiskokkene, kan du også prøve Eivind Hellstrøm eller Bent Stiansen sine oppskrifter. 

Les også: Fårikål: Så enkelt og så godt 

DEL

FØLG OSS