Oversikt: Her er de mest kjente stemmestyrte assistentene

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 02.10-2018
  • Oppdatert: 02.10-2018
Avanserte, stemmestyrte tjenester er virkelig i vinden om dagen. Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock / NTB scanpix

Stadig flere selskaper lanserer sine egne, stemmestyrte assistenter. Her er det mest grunnleggende du bør vite om tjenester som Siri, Alexa og Google Assistent. 

Har du ikke hørt om stemmestyrte tjenester før, har du garantert sett eller hørt dem. De finnes i form av apper og høyttalere, og skal hjelpe deg til å utføre hverdagslige oppgaver når du ber dem om det.

Et eksempel er mannen i Rema 1000-reklamen som får stemmeassistenten sin til å skru på musikk, sjekke kalenderen og sette på smoothiemaskinen for ham.

Les også: Google sporer deg enten du vil eller ikke - slik skrur du av sporingen

Etter Apple lanserte sin stemmeassistent «Siri» i 2011, har flere og flere selskaper laget sine egne versjoner av tjenesten. Sist ut var Google, som nylig lanserte sin norske versjon av «Google Assistant».

Du har antageligvis også hørt om Amazons assistent, Alexa. Her er de mest kjente tjenestene – og forskjellene på dem:

Siri

Produsent: Apple

Taleassistenten Siri ble lansert i 2011, og finnes på Apple-enheter som har versjon 5.0 av iOS eller eldre. Siri kan for eksempel hjelpe deg med å sette på en alarm, gi svar på et spørsmål eller sende en mail. For å snakke til Siri på iPhone, sier du enkelt og greit «Hei, Siri» etterfulgt av spørsmålet ditt. For å skrive til henne, må du gå inn på Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Siri, og velge «Skriv til Siri».

Les mer om Siri her.

Alexa

Produsent: Amazon

Amazons taleassistent finnes i form av egne høyttalere, og er også kompatibel med en haug av andre teknologiske duppeditter, som for eksempel «smarte» lyspærer, lamper og robotstøvsugere. Sammen skal alle disse dingsene gjøre at du kan styre hjemmet ditt bare ved hjelp av stemmen. Det kan dog være litt kronglete å installere Alexa for oss med norsk adresse, skriver Digi.no.

Vil du uansett prøve, kan du følge denne anvisningen: 

Les hvordan du installerer Alexa her.

(Artikkelen fortsetter under)

/

Google Assistent

Produsent: Google

Google Assistent finnes innebygget i Googles Home-høyttalere, TV-er og gjennom en app for iOS og Android. I likhet med Apples Siri, kan du nå også snakke og skrive norsk til Google Assistent på smarttelefonen – men ikke gjennom Google Home-høyttalerne. Ifølge Tek.no, selges høyttalerne i mange norske butikker, men forstår foreløpig ikke norsk.

Les mer om Google Assistent her.

Bixby

Produsent: Samsung

Bixby er den litt mindre kjente taleassistenten til Samsung. Den ble lansert 22. august i fjor, men forstår seg foreløpig bare på engelsk og koreansk.

Assistenten er bare tilgjengelig på Galaxy S8 og S8+2, men skal etter hvert bli lansert på flere enheter og på flere språk, ifølge en pressemelding fra Samsung

Les mer om Bixby her. 

Cortana

Produsent: Microsoft

Cortana er Microsofts taleassistent, som først ble lansert i 2014. Tre år senere lanserte Microsoft smarthøyttaleren Invoke. Assistenten er også innebygget i PC-er med Windows 10, og finnes som en app for iOS og Android. I likhet med Bixby og Alexa, forstår dessverre ikke Cortana norsk enda.

Les mer om Cortana her. 

Øvrige kilder: Wikipedia, Online, Apple, Microsoft.

DEL

FØLG OSS