Veterinærer advarer hundeeiere mot overdreven mobilbruk

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 05.10-2018
  • Oppdatert: 05.10-2018
Hunder trenger mye oppmerksomhet, selv om smarttelefonene stadig vekk blir en større del av livene våre. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

– Det er nesten som å ignorere hunden din. 

Du prøver antageligvis å ikke sitte for mye med mobilen når du er med venner, men har du tenkt over at hunden din kan bli deprimert hvis du sitter med øynene fastklistret til mobilen?

Det mener i hvert fall den amerikanske veterinæren Alexander Collada. I et intervju med nyhetskanalen ABC13, sier han at han har sett hvordan hunder blir påvirket av eiernes overdrevne bruk av smarttelefoner.

– Hunder leser kroppsspråket vårt og øyekontakten vår. De leser ansiktsuttrykkene våre, så hvis du sitter med mobilen og ser uinteressert ut, er det nesten som å ignorere hunden din, sier Collada. 

Les også: Hunder kan lukte hva du føler

Kan bli deprimerte

Og det er grunn til å tro at også norske hundeeiere bruker smarttelefonen mye. Tall fra Kantar viser at 91 prosent nordmenn eier en smarttelefon, og ifølge SSB, bruker 80 prosent nordmenn mellom 16 og 79 år sosiale medier.

Veterinær og grunnlegger av VetUK, Iain Booth, er helt enig i at vår stadig økende bruk av smarttelefoner kan påvirke de firbeinte.

Til Metro forteller han at hunder kan bli deprimerte eller få atferdsproblemer hvis ikke eierne deres gir dem nok oppmerksomhet.

– Legg vekk mobilen

– Depresjon hos hunder er helt reelt. Faresignaler man bør se etter er mindre interesse for mat, at hunden sover mer, at den unngår deg eller begynner å slikke seg overdrevent mye på potene for å trøste seg selv, sier han.

Så veterinærens råd til hundeeiere er klinkende klart: 

– Verdsett og bygg forhold istedenfor å ødelegge dem gjennom mangel på oppmerksomhet. Og legg vekk mobilen, sier han. 

Les også: Dette er Norges mest populære hunderaser

DEL

FØLG OSS