Derfor feirer vi Allehelgensdag

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 31.10-2018
  • Oppdatert: 31.10-2018
I Norge markerer de fleste Allehelgensdag den første søndagen i november. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Allehelgensdag nærmer seg med stormskritt. Les mer om dagen og se hvordan du enkelt kan lage dine egne dekorasjoner her.

Allehelgensdag kalles også helgemesse og aldermesse, og er en dag med sterke røtter i norsk historie. Markeringen av dagen startet allerede på 700-tallet, ifølge Den norske kirke.

Les også: Paven utnevnte nye helgener

På den tiden hadde allerede flere kristne helgener sin egen minnedag, og etter hvert ble det bestemt at også andre «ukjente» kristne burde ha en dag hvor de ble hyllet etter sin død.

Allehelgensdag og Halloween

Helt siden den gang har familier landet over gått i kirken eller lagt ned blomster ved graven til mennesker som sto dem nær.

Allehelgensdag er markert med et skip eller et kors på primstaven. Ifølge Store Norske Leksikon, skal skipet symbolisere den kristne kirke.

Les også: Sjekk inn med spøkelser...Hvis du tør

Mange blander dagen med Halloween, noe som kan være fordi den katolske Allehelgensdagen feires dagen etter Halloween. Her til lands, markeres derimot Allehelgensdagen den første søndagen i november.

Lag dine egne dekorasjoner

Og mens man kler seg ut, går på fest eller fra dør til dør på Halloween, er den norske Allehelgensdagen heller en dag hvor man minnes de man savner ved å legge en blomst eller tenne en lykt ved graven deres. 

Vil du pynte graven til en avdød slektning eller venn, kan du gjøre det ekstra personlig ved å lage din egen pynt.

Nettsiden Kreative Idéer har blant annet lagt ut en video som viser hvordan du kan lage en vakker høstkrans. Se videoen her: 

Du kan også lage en vakker islykt slik som Gunn Helen Gauteplass har gjort på bildet nedenfor.

(Saken fortsetter under)

/

Gunn Helen delte dette tipset på Facebook-gruppen «Vi som elsker DIY-prosjekter og smarte tips». Det eneste du trenger er vann, en fin blomst, en form å ha vannet i og et lys. Fyll opp formen med vann og legg blomsten oppi. Sett den så i fryseren, og vent til isen er helt frossen. Så plasserer du et telys, kubbelys eller en lysslange oppi. 

Les flere tips og idéer hos Kreative Idéer.

Les også: Her er historien bak St. Patrick's Day

DEL

FØLG OSS