Kjøpe julegaver på nett? Her er nettbutikkene du bør unngå

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 26.11-2018
  • Oppdatert: 26.11-2018
Kjøper du julegavene på nett, kan du spare deg for noen lange kø Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mange av oss bestiller julegavene på nett – men ikke alle nettbutikker er til å stole på. 

En undersøkelse fra september viste at nordmenn handler rekordmye på nett, og kjøper du julegavene på nett, kan du spare deg for lange køer og fulle kjøpesentre.

Dessverre er det ikke alle nettbutikker som er til å stole på, og da er det lurt å sjekke Forbrukertilsynets liste over useriøse nettbutikker. 

Les også: Undersøkelse: Dette ønsker nordmenn seg til jul

Nettbutikkene på listen har ofte ganske like navn som de originale butikkene eller merkene, ofte kombinert med ord som «salg» eller «billig».

Slik ser du om nettbutikken er useriøs

Forbrukertilsynet oppdaterte listen i juli, og den består blant annet av falske nettbutikker som hevder at de selger varer fra kjente merker som Nike og Adidas. 

Nettsider som Trygg E-Handel og Nettvett har også listet opp de vanligste tegnene på at en nettbutikk er useriøs. Her er noen av dem:

Urealistiske priser: Hvis produktene i nettbutikken er dobbelt så billig som andre steder, bør varselbjellene begynne å ringe.

/

Dårlige tilbakemeldinger: Et raskt Google-søk kan avsløre hvilke erfaringer andre har med nettbutikken. Har nettbutikken bare fått dårlige tilbakemeldinger, ligger det sannsynligvis noe i det.

Uproffe nettsider: Seriøse forhandlere har som regel moderne nettsider der alle linker fungerer. Trygg E-Handel sin logo skal også være tilstede på nettsiden. Klikker du på den, skal du komme inn sertifikatside som bekrefter at forhandleren er seriøs. 

Skrivefeil og dårlig språk: Disse nettbutikkene er ofte laget i utlandet, og tekstene er oversatt automatisk.

Lite informasjon om nettbutikken: Falske nettbutikker er gjerne sparsomme med informasjon om sin egen bedrift. I ekte nettbutikker skal det ikke være vanskelig å finne kontaktinformasjon og organisasjonsnummer. 

Les også: Tusenvis av falske nettbutikker lokker med tilbud på Black Friday

DEL

FØLG OSS