Slik så noen av verdens første julekort ut

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 30.11-2018
  • Oppdatert: 30.11-2018
Dette skal ha vært verdens første, moderne julekort. Det ble tegnet i 1843 av den britiske maleren John Calcott Horsley, ifølge Wikipedia. Foto: Wikimedia Commons

Vi sender færre og færre julekort, men fortsatt er det mange som foretrekker de fysiske postkortene foran de digitale. Se hvordan noen av de første julekortene så ut.

1999 var årstallet nordmenn sendte mest post, men siden gikk det nedover. I ettertid har mengden adressert post sunket med 65 prosent, ifølge pressesjef i Posten, John Eckhoff.

Likevel antar Posten at det kommer til å bli sendt hele ti millioner fysiske julehilsener nå i desember. 

Les også: Gjettet hvordan fremtiden kom til å bli - dette så de for seg

For til tross for at det er enklere å sende ut julehilsener på SMS eller Facebook, er det mange som synes det er noe helt annet å motta et fysisk julekort. 

Sender ut over 70 julekort

– Du kan ikke ta og føle på piksler og gigabytes. Jeg setter mer pris på en hilsen i postkassa enn en jule-SMS eller en generell Facebook-hilsen til meg og de 843 andre vennene til min venn, sier Eckhoff.

Selv har pressesjefen sterke tradisjoner når det kommer til julekort. Han forteller at han og familien sender 75 personlige julekort til sine bekjente.

– Planen er å sende ut alle 75 i god tid før 16. desember, så er jeg sikker på at de kommer frem til jul. Det krever en innsats fra hele familien, som skriver en hilsen og underskriver hvert eneste ett, sier han.

Nasjonalbiblioteket er en av institusjonene som har tatt vare på gamle julekort som stammer helt tilbake til 1800-tallet. Se noen av dem nedenfor!

/
/
/
/
/
/

Les også: Slik så Oslo ut på 60-tallet

DEL

FØLG OSS