Syv måter å holde seg frisk og rask i julebordsesongen

Amy Sedghi - The Guardian

  • Publisert: 30.11-2018
  • Oppdatert: 30.11-2018
Det kan fort bli litt vel mye alkohol og fet mat i julemåneden. Foto: Roman Samborskyi / Shutterstock / NTB scanpix

Desember kan være en hektisk måned med mange sosiale sammenkomster. Fra høneblunder til sunne mellommåltider – slik kommer du deg helskinnet gjennom festsesongen. 

Spis en mettende frokost

Ernæringsrådgiver Kerry Torrens anbefaler å spise noe mettende og blodsukkerstabiliserende til frokost, som for eksempel havregryngrøt, hvis du skal ut på kvelden. Å begynne dagen med en stor frokost kan gjøre at du får mer kontroll over matlysten din senere på dagen.

Hun anbefaler også at man tilsetter en porsjon probiotisk yoghurt i frokosten på morgenen for å styrke immunforsvaret.

Vær bevisst på drikkevanene dine

– Å sette seg et mål om å «drikke mindre» er for generelt, sier Rosamund Dean, journalist og forfatter av boken «Mindful Drinking: How Cutting Down Can Change Your Life».

Hun anbefaler at man har et mer spesifikt mål. For henne, betyr det å begrense hvor ofte hun drikker alkohol til tre dager i uka, i tillegg til å begrense antall enheter. Å planlegge hva man skal drikke på forhånd, finne seg en favorittdrink og virkelig nyte drinken er noen av hennes beste råd.

Ta deg en lur

Det er ikke alle som har tid til å skvise inn en høneblund før de skal på fest, men hvis du har tid, kan det hjelpe veldig å ta seg en liten lur. Bare en halvtimes søvn kan gjøre en stor forskjell, skriver Nick Littlehales, som har skrevet boken «Sleep: The Myth of 8 Hours». Hvis det er umulig å få til, sier han at det også kan hjelpe å finne seg et stille hjørne, lukke øynene og koble av en liten stund.

Tilpass treningsrutinen din

Personlig trener Holly Davidson sier at det er viktig og ikke utsette treningen til etter nyttår. – I begynnelsen av januar kommer du til å ønske at du ikke hadde utsatt det, sier hun. Davidson foreslår at man fortsetter å trene, men deler opp treningen i kortere økter.

Ha sunne mellommåltider tilgjengelig

Med festsesongen kommer også et hav av søte fristelser som er vanskelige å motstå. Ha med deg noen sunne snacks, som for eksempel frukt eller nøtter, i skapet eller vesken din.– Dra aldri på fest når du er veldig sulten. Spis et mellommåltid før du drar, sier Davidson.

Drikk nok vann

Jennifer Lawrence tok en tatovering på hånden for å minne seg selv på å drikke nok vann. Du trenger ikke å dra det så langt, men vann er helt essensielt hvis du vil unngå å bli fyllesyk. Ta regelmessige slurker gjennom dagen og prøv å ta deg et glass vann mellom drinkene når du er på fest.

Dekk til nesen med et skjerf

Rhinovirus er den vanligste årsaken til at man blir forkjølet, og kan gjøre at man må avlyse festlighetene. En studie publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences kom frem til at viruset sprer seg lettere når det er kaldt, så å holde nesen varm bak et skjerf kan gjøre at du unngår å bli forkjølet. Britiske NHS anbefaler også at du vasker hendene og er forsiktig med å ta deg i øynene og rundt munnen for å unngå smitte.

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

DEL

FØLG OSS