Syv måter å holde formen i kulda

Amy Sedghi - The Guardian

  • Publisert: 05.12-2018
  • Oppdatert: 05.12-2018
Det kan virke vanskeligere å holde treningen vedlike når temperaturen kryper nedover. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Fra riktige klær til sosiale treningsøkter: Slik har du det gøy på trening i mørketiden.

Meld deg på en utfordring

Å ha et spesifikt mål kan gi deg struktur på treningen. Du kan for eksempel bli med på et maraton eller følge utfordrende treningsplaner på nett eller gjennom en app. Uansett hvor motivert eller trent du er, finnes det utallige arrangementer (mange av dem er gratis) som du kan melde deg på.

Gjør treningen til noe sosialt

Enkelte elsker å trene på egenhånd, men for andre lønner det seg å ha en treningspartner. Allier deg med en venn eller meld deg på en gruppetime. Appen Parkrun organiserer gratis løpeturer på mer enn 500 forskjellige steder verden over, og er en fin måte å møte mennesker i ditt lokalområde. Det er spesielt én stor fordel med å trene med venner, ifølge Joe Costello, seniorforeleser i treningsfysiologi ved universitetet i Portsmouth.

– Forskning anslår at hvis man avtaler å møte venner for å trene, er det mindre sjanse for at man avlyser treningen, sier han.

Les også: Slitent treningssenter ga best resultater

Hold deg varm

– Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, sa den britiske forfatteren og turentusiasten Alfred Wainwright. Ullundertøy, hansker, pannebånd og lue er nyttig for å holde varmen. Hvis du går frem og tilbake til treningssenteret, så pakk deg inn i en kåpe eller jakke så du ikke blir frossen på veien. Skal du trene i mørket, bør du tenke på om du er synlig nok for bilistene.

(Saken fortsetter under) 

/

Varier treningen

– Variasjon er nøkkelen til å ha det gøy på trening. Å trene på samme måte om og om igjen kan være demotiverende, sier personlig trener Geoff Walcott.

En liten studie med 114 mannlige og kvinnelige deltakere utført ved universitetet i Florida kom frem til at deltakerne som utførte de samme øvelsene hver gang de trente (tre ganger i uken) hadde større sjanse for å avslutte treningen enn de som trente mer variert. Studien viste også at de som hadde et variert treningsopplegg hadde det 20 prosent morsommere på trening.

Tren i ditt eget hjem

Hvis du forbinder hjemmetrening med lycra-kledde aerobicinstruktører, er det på tide å revurdere strategien din. Fra gratis treningsprogrammer, videoer og podkaster til videospill som Zwift (som blir brukt av proffsyklister) – mulighetene er mange. Walcott anbefaler at man bruker innendørs trening som en måte å komplimentere utendørstreningen på.

– Hvis du trener til et løp, for eksempel på fem eller 10 kilometer, bør du trene styrke i tillegg, sier han.

NHS sin «Strength and Flex» plan er utformet for at man ikke skal ha behov for utstyr, og er enkel å følge.

Følg med på treningen din

Det finnes utallige apper og duppeditter som kan hjelpe deg med å følge med på aktivitetene dine. Og de trenger ikke å være teknologiske. Å skrive en lapp eller markere treningsøkten i kalenderen din, kan hjelpe deg med å se hvor mye du allerede har fått til. Hvis du liker å telle skrittene dine, så vær klar over at det ikke bare er antall skritt som teller. Tidligere i år, oppfordret helseeksperter folk til å øke intensiteten på gåturene sine, istedenfor å bare fokusere på antall skritt. Public Health England sin app, Active10, måler både hvor fort og intenst du går. I en spørreundersøkelse utført av PHE, ble mangel på tid pekt ut som hovedgrunnen til at folk ikke trente nok, så en ti minutters gåtur om dagen er blant deres anbefalinger.

Gi deg selv en pause

Avslapning og hvile er viktig, spesielt hvis du driver med intens trening eller prøver å komme deg i form. Ifølge Michigan State University, kan idrettsutøvere som ikke sover nok oppleve små forandringer i hormonnivåene sine, noe som fører til høyere nivå av kortisol og lavere nivå av veksthormoner. Enten du liker å ta deg noe varmt å drikke eller et varmt bad, er det viktig å ha noe å se frem til på kalde, deprimerende dager.

Oversatt av Caroline Furu / Startsiden © Guardian News & Media Limited

Les også: – Slik former du kroppen - uansett alder

DEL

FØLG OSS