Her kan du snuse i FBIs Jackson-mapper

Roger Grosvold

  • Publisert: 25.03-2019
  • Oppdatert: 25.03-2019

Da Michael Jackson døde plutselig i 2009, valgte FBI å frigjøre dokumenter som omhandlet popkongen. Flere gir innsikt i etterforskningen om barnemisbruk.

Mellom henholdsvis 1993 og 1994 og i 2004 ble Michael Jackson etterforsket av politiet i California for mistanker om seksuelle overgrep mot barn. Underveis bidro FBI med teknisk assistanse og etterforskningsbistand.

Jackson ble i 2004 frikjent av domstolen på alle punkter. Da han gikk bort fem år senere, bare uker før han skulle gjøre sitt store konsertcomeback i O2-arena i London , offentliggjorde FBI syv ulike dokumenter som omhandlet superstjernen.

Disse ligger tilgjengelig på FBIs egne nettsider.

Dokumentene viser blant annet hvordan Jacksons PCer ble analysert i jakten på eventuelt upassende materiale. En av dem inneholder også avisutklipp som ble benyttet i etterforskningen av en sak der Jackson angivelig skal ha ringt til en ung gutt og snakket upassende med ham.

Av personvernhensyn er flere av dokumentene sladdet.

(Saken fortsetter under)

HISTORISKEBILDER
HISTORISKEBILDER
Michael Jackson på scenen under konserten på Valle Hovin i Oslo 15. juli 1992. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Til tross for at Jackson ble frikjent for anklager om misbruk av små gutter, har mistankene aldri blitt lagt død. Den siste tiden har fortiden innhentet den avdøde sangeren nok en gang, i form av den omdiskuterte dokumentarfilmen «Leaving Neverland».

I filmen står Wade Robson og James Safechuck fram med påstander om at Michael Jackson misbrukte dem begge som barn.

Filmen ble gjenstand for stor internasjonal oppsikt da den ble vist for første gang vist under filmfestivalen Sundance i januar. Her i Norge blir den vist på NRK i to deler, og første episode ble sett av 101.000 da den gikk på NRK2 søndag 11. mars.

Familien til Michael Jackson har varslet et 100 millioner dollar søksmål mot HBO. De mener at de to mennene har økonomiske motiv for å stille i dokumentaren.

Les også: Verden tok farvel med Michael Jackson

DEL

FØLG OSS