Slik kunne det sett ut om Holocaust-ofrene hadde Instagram

Caroline Furu

Caroline Furu

  • Publisert: 07.05-2019
  • Oppdatert: 07.05-2019
På bildet til høyre er den ekte Eva Heyman, som Instagramkontoen (til høyre) er basert på. Foto: Amir Cohen/Reuters, Yad Vashem/AP

Den kontroversielle Instagram-profilen Eva.Stories forteller historien til den jødiske jenta Eva gjennom sosiale medier. Nå har videoene blitt sett av millioner verden over. 

Instagram-profilen viser korte og brutale videosnutter av hvordan det kunne sett ut om Holocaust-ofrene dokumenterte nazistenes invasjon gjennom sosiale medier.

Videosnuttene er basert på den ekte historien om 13 år gamle Eva Heyman som bodde i Ungarn under andre verdenskrig. 

Heyman bodde sammen med besteforeldrene sine og skrev dagbok mens nazistene invaderte Ungarn i 1944. 30. mai det samme året, skrev Eva sitt siste innlegg i dagboken. 

Les også: Redigerte inn feriebilder mot Holocaust-bakgrunn

Noen dager senere ble hun sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz, hvor hun senere ble drept. 

Det er den israelske teknologientreprenøren Mati Kochavi og datteren hans Maya som har laget den digitale fortellingen, ifølge New York Times. 

Gjennom 70 korte videosnutter, følger seerne den britiske skuespilleren Mia Quiney i rollen som Eva. Allerede i den andre videosnutten kommer en soldat og tar med seg en av Evas nærmeste til Polen. Så blir alt mørkere og mørkere.

(Saken fortsetter under) 

Se dette innlegget på Instagram

Eva.Stories Official Trailer

Et innlegg delt av Eva (@eva.stories)

Den første videosnutten ble lagt ut 1. mai, i anledning Israels minnedag for ofrene av Holocaust. Mati Kochavi forteller til New York Times at målet med prosjektet er å lære den unge smarttelefongenerasjonen om nazistenes folkemord på jødene.

– Minnet om Holocaust er i ferd med å forsvinne utenfor Israel, sier han og forteller om prosessen bak kampanjen:

– Vi fant dagboken til Eva og forestilte oss hvordan det ville vært dersom Eva hadde smarttelefon og dokumenterte hva som skjedde med henne. Så vi tok med smarttelefonen tilbake til 1944, sier Kochavi.

Les også: Unikt bilde av Hitler solgt på auksjon

Etter prosjektet ble lansert, har det vekket massiv oppmerksomhet verden over. Nå har Instagram-kontoen Eva.Stories 1,6 millioner følgere, og traileren alene er sett over fire millioner ganger. 

Men prosjektet har ikke bare fått positive tilbakemeldinger. I kommentarfeltet på Instagram skriver flere at prosjektet heller burde handlet om hva som skjer på Gazastripen akkurat nå, istedenfor hva som skjedde med jødene under andre verdenskrig. Se alle videosnuttene på Instagram-kontoen her. 

DEL

FØLG OSS